Electronica surselor de alimentare

Electronica surselor de alimentare – Interferente electromagnetice in sursele in comutatie

Timp de citit: 2 minute

Autor: Dorin Petrus
Editura: Mediamira – Cluj-Napoca
An aparitie: 2002

Introducere

In ultimii ani asistam la o dezvoltare fara precedent a tuturor ramurilor electronicii, incepand cu microelectronica si terminand cu electronica de putere.

Sistemele electronice tot mai complexe existente pe piata presupun surse de alimentare din ce in ce mai performante, atat din punct de vedere al randamentului acestora, performantelor electrice cat si al respectarii standardelor privind poluarea electromagnetica, care sunt tot mai severe. Nu in ultimul rand, conteaza dimensiunea acestor sisteme raportate in W/cm3. Ca urmare, sursele de alimentare devin pe zi ce trece, sisteme electronice tot mai complexe, a caror proiectare implica cunostinte multiple de electronica, dispozitive de putere, magnetism si teoria sistemelor.

De mai multe ori, o proiectare riguroasa impune utilizarea celor mai performante programe de proiectare asistata de calculator. Masurarea performantelor se bazeaza pe operatii complexe presupunand stapanirea unor tehnici specifice, insotite de cunoasterea standardelor nationale si internationale in domeniu.

Ce isi propune lucrarea?

Lucrarea de fata isi propune o abordare a celor mai importante probleme legate de analiza si proiectarea sistemelor modeme de alimentare. Este in primul adresata studentilor din anul II al Colegiului de Electronica din cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, dar poate fi folosita si de alti studenti sau ingineri interesati de acest domeniu complet dinamic.

Structura cartii

Lucrarea este sistematizata in 12 capitole. Capitolele 1 si 2 referitoare la redresoarele monofazate si stabilizatoarele liniare, fac o trecere in revista cu recapitulativ a principalelor circuite legale de problematica respectiva.

Capitolele 4 si 5 abordeaza principalele convertoare cc-cc utilizate in sursele in comutatie.

Capitolul 6 se refera la asa numitele postregulatoare cu amplificatoare magnetice, circuite moderne utilizate in sursele in comutatie cu iesiri multiple.

Capitolul 7, face un studiu al structurii circuitelor integrate utilizate in surse de comutatie, in timp ce capitolul 8 se ocupa de modelarea matematica a principalelor blocuri din structura surselor in comutatie, in special a convertoarelor cc-cc. Este prezentat si un exemplu de utilizare a acestor modele in analiza cu ajutorul programelor CAD.

Capitolul 9 prezinta principalele notiuni de magnetism necesare pentru proiectarea elementor magnetice din structura surselor si anume a transformatoarelor si inductoarelor.

Capitolul 10 dezvolta metode de proiectare, pe baza relatiilor din capitolul precedent.

In capitolul 11 sunt abordate problemele legate de interferente electromagnetice ce apar in sursele in comutatie.

In sfarsit, ultimul capitol face o introducere in noile structuri tot mai mult utilizate in sistemele de alimentare si anume: preregulatoarele cu corectia factorului de putere, ce inlocuiesc tot mai mult redresoarele clasice cu capacitive.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *