Dr. Fiz. Eugen Pavel, Inventatorul Hyper CD-ROM (Petabyte Optical Disc)

Timp de citit: 3 minute

Daca ne uitam inapoi in timp, ne vom da seama ca majoritatea dintre noi am folosit o perioada destul de lunga CD-ROM-uri, ca metoda de stocare a informatiilor. In vremurile de astazi, CD-ROM-urile nu mai sunt la moda. Datorita dezvoltarii tehnologice, acum folosim Google Drive, stick-uri USB, sau alte metode de stocare a datelor. Dar, daca nu stiati, un om de stiinta roman a inventat Hyper CD-ROM-ul.

De ce este faimos Eugen Pavel?

Dr. Fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, a realizat un CD (Compact Disk), din sticla, cu o capacitate de stocare de 15000 ori mai mare comparativ cu unul obisnuit.

In noiembrie 1999, inventia sa a fost premiata cu medalia de aur la Salonul Mondial al Inventiilor „Bruxelles Europa”. In acelasi an, autorul dorea cu orice pret producerea in serie a acestui CD in Romania.

A absolvit Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti in 1976 (Sectia Fizica Corpului Solid), ca sef de promotie. In 1992 obtine titlul de Doctor in Fizica Materiei Condensate la Institutul de Fizica Atomica, cu lucrarea „The catalytic effect of metallic inclusions in synthetic diamond technology”, iar in 1997 a fost nominalizat in „Who’s Who in the World”.

De-a lungul timpului i-au fost decernate numeroase premii, ca Premiul Academiei Romane, in 1991, medalia de aur la Eureka – 1999 (Salonul Mondial al Inventiilor „Bruxelles- Europa”), Premiul Organizatiei Mondiale a Presei Periodice, „Kent Premium Lights Annual Awards for Innovation”, medalia de aur la Salonul de inventii de la Geneva 2004. Are peste 40 de lucrari stiintifice publicate si prezentate la conferinte de specialitate, 62 brevete si cereri de brevete de inventie.

Muzeul National Tehnic ii acorda in anul 2000 premiul „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, pentru realizari deosebite obtinute in domeniul suportilor de memorie optica. In anul 2000 compania americana „Constellation 3D” a anuntat realizarea unui suport de memorie optica similara, sub numele „Fluorescent Multilayer Disc”.

De ce ne place Eugen Pavel?

Este creatorul tehnologiei de fabricare a unei sticle speciale, fluorescente si fotosensibile. In anul 2004 a fondat firma Storex Technologies unde, impreuna cu 4 colaboratori lucreaza la perfectionarea sistemului de inscriptionare. Este cunoscut ca inventator al Hyper CD-ROM-ului, cu o capacitate de stocare de peste 10000 de Gigabytes.

Au urmat premii si brevete in SUA, Canada si Israel. In noiembrie 1999, inventia sa a fost premiata cu medalia de aur la Salonul Mondial al Inventiilor „Bruxelles Europa”.

Referitor la tehnologia Hyper CD-ROM, are 4 brevete de inventie:

  • Materiale fluorescente fotosensibile cu capacitate de memorare optica tridimensionala;
  • Sistemul de scriere/citire adaptat la instalatiile existente (microscopul confocal);
  • Tehnologia de memorare;
  • Procedeul de multiplicare.

Compania Storex Technologies a desfasurat activitati de cercetare aprofundata in domeniul sticlei si ceramicii fotosensibile. Cercetatorul a realizat discuri de marimea unui CD-ROM, cu o capacitate care poate depasi 1000000 GB (1 PB- petabyte), tehnologia face uz de lasere de putere redusa si elemente optice existente la ora actuala pe piata.

Acest tip de sticla poate stoca informatii tridimensional — inclusiv pe verticala. Hyper CD-ul rezista la 550 de grade Celsius, durata de viata este de 5000 de ani. Sistemul optic a fost preluat de firma Sony si aplicat la sistemul numit Blu-Ray.

Caracteristici tehnice Hyper CD-ROM (Petabyte Optical Disc)

Discul are o inaltime de 10 mm si un diametru de 120 mm si poate fi fabricat cu ajutorul tehnologiei actuale.

Capacitatea de stocare a discului este de peste 10.000 gigaocteti (Go), stocarea datelor se face pe 10.000 de nivele diferite aflate in interiorul unui disc de sticla.

Capacitate: 10 To (teraocteti), cu posibilitate teoretica de extindere la 100 To sau 1 Po (petaoctet);
Rata medie de transfer: 3Mo/s (poate fi crescuta);
Dimensiunile cititorului CD-ROM: 80x150x300mm;
Dimensiunile CD-ROM-ului: 10mm x ø120mm;
Rezistenta la temperatura: pana la 550°C;
Fiabilitate foarte inalta;
Durata de utilizare: (aproximativ 5.000 de ani).

Surse:

https://z-upload.facebook.com/valorilenoastre/
https://ziarulnatiunea.ro/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hyper_CD-ROM
https://www.nature.com/articles/s41377-021-00581-y
https://www.researchgate.net/

35 comentarii

  1. Prea mică rata de transfer. Nu cred ca vrea nimeni să astepte ore sau zile pt a face un transfer de fisiere. Plus ca in momentul actual cel mai simplu si rapid mod este cel de a folosii memorii flash(stick). Poate ca inventia este de folos cândva însă nu in forma actuală.

    1. Apatura in anii ’99 – 2000, era importanta avand un impact destul de mare. Astazi, intr-adevar, rata de transfer este foarte mica dar, suportul de memorare poate fi folosit pentru arhivare date pe termen lung.

  2. Nu am citit articolul asta, dar am citit altele pe tema asta. A fost dezvoltat in afara de un roman, deci daca era sa fie fezabil acum toti aveam unul in computer..

  3. Ca sa produca cineva trebuie sa se intample mai multe lucruri. In primul si in primul rand, sa fie posibil. Apoi sa fie si rentabil.Multe „inventii” romanesti esueaza la aceste 2 capitole. Masina care mege cu apa, bateria cu aur si H2SO4, masina cu aer comprimat si altele care circula pe net. Si pentru cine nu a citit articolul, va zic eu de ce nu se face. Fiti atent aici:
    „Rata medie de transfer: 3Mo/s (poate fi crescuta);”
    Cu viteza extraordinara de 3MB/s se poate citi in intregime in aproximativ 404 zile.
    Nu credeti ca e suficient ca sa il faca aproape inutilizabil?
    Exista banda magnetica cu proprietati mult superioare si costuri decente.

    1. Vorbim de anii ’99 – 2000 aici, dar si de un suport pe care nu s-a mai stocat date pana la inventie. As lua mai mult in considerare conceptul de citire / stocare decat sticla speciala.

          1. Eu cred ca nu-mi scapa nimic. Sony a „preluat” doar ideea de a „printa” informatie tridimensional dar s-a limitat doar la doua fete ceea ce de principie este cu totul altceva. Blu-ray foloseste un laser cu lungime de unda mai mica ceea ce da posibilitatea de a face „gauri” mai mici pe disc si implicit a rezultat o desitate mai mare de date, aspect care iarasi este altceva decat ideea autorului. Si nu in ultimul rand, arata-mi si mie un link in care sa se arate ca blu-ray are la baza ideea romanului? eu zic ca daca a vandut ideea catre Sony… foarte bine, dar ei doar au scos de pe piata un potential concurent.

  4. Tehnica de printre 3D, cel mai probabil a fost preluata de la inventatorul roman. Doar nu a fost medaliat cu aur pentru nimic, nu? In legatura cu link-ul, nu se gasesc informatii pe internet. Presupun ca cel mai probabil a fost un acord verbal.

    1. Tati, fara suparare, sa printezi pe doua fete nu este 3D! iar daca ai dat verbal un brevet de inventie catre cineva care a facut miliarde din el, esti ori tolomac ori retardat si as cred ca nu este cazul.

        1. Nu m-ai convins, desi ai ceva argumente. Eu ma refer in primul rand la capacitatea colosala de care se vorbeste in articol. Daca romanul sta la baza blu-ray, ff bine. Dar eu cred ca nu.

          1. Nu e relevantă doar capacitatea, deși inclusiv după standardele de azi e foarte mare (undeva la 10 TB), ci și timpii de acces. Degeaba am ditamai discul de 10 Terra, dacă aștept 2 secunde până reușește să dea de un fișier.

  5. Într-adevăr, un aspect la care nu m-am gândit: fiabilitatea. Viteze ridicate, disc relativ greu, deci uzură mare într-un timp relativ scurt.

    1. In fine, mie mi se pare ca treburile sunt diferite. Daca este inventie romaneasca pacat ca nu este recunoscuta, daca s-a furat ceva… asta e, se fura de cand lumea iar daca sa vandut ceva, chiar si in parte este la fel de bine!

  6. A fost ceva, la vremea lui. Chiar m-am întrebat de ce n-a fost adoptat, dacă funcţiona. 100TB e o capacitate serioasă, nu glumă. Apoi am văzut călcâiul lui Ahile: viteza de scriere 3 MB / secundă. 5000(!) de ore să umpli discul cu date….

    1. Yeap. Romanians like to complain about how they are treated wrongly. This was not even at the prototype stage. One can patent his dreams as long as he pays and there is no other dream that says the same things.

  7. O invenţie înaintea timpului aşa cum a fost şi motorul/ avionul lui H Coandă. O să fie produs în serie atunci când tehnologia de scriere/ citire o să evolueze la nivelul invenţiei.

  8. The idea is rather dumb. Using fluorescent materials in the real world is like putting a magnetic tape inside of a magnet. While magnets have a very short range of action, light goes through many layers, and erase or add information. No wonder no one even considered it as a valid option, apart from the author that didn’t have a solid grasp of how materials behave.

  9. In anul 2023, un asemenea suport de stocare a informatiei e hilar…oricum, e opera unui „inventator de profesie”, Dl.”dottore” habar nu are ca 1MB=1024KB, omuletul credea ca are 1000KB…deci, clar.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *