• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 19 vizitatori online.

  Componente pasive de circuit


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Download GRATUIT!

  Optiuni produs:

  Download GRATUIT:

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  Daca vrei sa sprijini acest proiect, doneaza pentru dezvoltarea si intretinerea platformei educationale de electronica DIY - electrokits.ro


  https://paypal.me/electrokits


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Autor: Florin Mihai Tufescu - conf.dr. Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi

  Componentele pasive consuma din energia semnalelor electrice dar sunt necesare in functionarea tuturor circuitelor, deoarece asigura tensiunile si curentii in diferite puncte, regleaza nivelele de putere, delimiteaza benzi de frecventa s.a. Ca numar, componentele pasive sunt preponderente in totalul componentelor unui circuit sau aparat.

  Calitatea lor va determina in mare masura calitatea si performantele ansamblului. O clasificare globala imparte componentele pasive in:

  - Componente disipative - care disipa energie electrica activa si o transforma in caldura intr-un proces ireversibil; se numesc rezistoare. Sunt caracterizate prin rezistenta electrica masurata in ohmi.

  Din aceeasi categorie fac parte fotorezistoarele, termistoarele, varistoarele si magnetorezistoarele la care marimea rezistentei electrice este dependenta de actiunea unor factori fizici (lumina, temperatura, tensiune aplicata, inductie magnetica).

  - Componente reactive - acestea se pot afla in doua stari: receptor de energie care se incarca si pastreaza energia inmagazinata si generator de energie care debiteaza energia in circuitul exterior. Energia reactiva circula in ambele sensuri. Componentele reactive inmagazineaza energie fie in camp electric (la condensator) fie in camp magnetic (la bobina). Condensatorul se caracterizeaza prin capacitatea electrica masurata in Farad. Bobina se caracterizeaz? prin inductanta magnetica masurata in Henry.

  Componentele pasive reale sunt caracterizate simultan de toate aceste marimi. Astfel, un rezistor real va avea in acelasi timp o capacitate electrica dar si o inductanta care sunt in acest caz marimi parazite (efectul lor se manifesta la frecvente inalte).

  Un condensator va avea pe langa capacitate si o rezistenta de pierderi si o inductanta parazita. Este obligatoriu ca orice componenta pasiva sa fie analizata si caracterizata înainte de a fi utilizata in circuite.

  Se vor studia cateva marimi caracteristice componentelor pasive pentru a se intelege complexitatea functionarii si utilizarii acestora in circuite.

  Cursul prezentat are urmatoarea structura:

  1. Introducere
  2. Studiul dispersiei valorilor nominale ale componentelor pasive
  3. Masurarea coeficientului de temperatura la componentele pasive
  - Termostat pentru studiul functionarii componentelor electronice la variatia temperaturii
  4. Masurarea capacitatilor mari prin metoda curentului de incarcare constant

  Surse:

  http://www.tandhint.com/product-category/components/active-and-passive-components/
  https://mail.uaic.ro/~ftufescu/

  Poate esti interesat si de:

  Electronica in imagini - Componente pasive
  Condensatorul - Generalitati
  Tipuri de condensatori si dielectrici
  Istoria rezistorului - Partea I
  Istoria rezistorului - Partea a II-a
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Componente pasive de circuit pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Electronica de baza
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 05 iulie 2020.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.