Generarea energiei eoliene

Ce este si cum functioneaza un sistem de generare a energiei eoliene?

Timp de citit: 3 minute

Sistemele eoliene devin tot mai cunoscute ca solutie alternativa de producere a energiei electrice. La nivel rezidential, o turbina poate sa asigure necesarul de electricitate daca este corect proiectata, dimensionata si pozitionata intr-o zona ferita de obstacole si cu potential eolian ridicat.

Dar cum se obtine energia eoliana?

Turbinele eoliene sunt echipamente ce transforma energia cinetica a vantului in energie mecanica. Energia mecanica este transformata mai departe in energie electrica, aceasta fiind livrata in reteaua publica de electricitate, stocata in acumulatori sau consumata direct.

Mai in detaliu, cand bate vantul, palele turbinei se rotesc in sensul acelor de ceasornic, captand energie. Acest lucru declanseaza arborele principal al turbinei eoliene, conectat la o cutie de viteze din interiorul nacelei (cabinei metalice), sa se roteasca.

Cutia de viteze trimite acea energie eoliana catre generator, transformand-o in electricitate. Electricitatea se deplaseaza apoi catre un transformator, unde nivelurile de tensiune sunt ajustate pentru a se potrivi cu reteaua.

Configuratiile turbinei eoliene

Turbina eoliana dispune de un rotor cu pale orientate pe un ax orizontal sau vertical, care antrenat de puterea vantului pune in miscare un generator electric. Acestea sunt clasificate general in functie de puterea electrica furnizata: genetaroare de energie eoliana de putere mare (peste 100 kW) si de putere mica (sub 100kW).

Generatoarele eoliene de putere mare

In situatia in care exista deja alimentare cu energie electrica de la reteaua publica de electricitate, cel mai potrivit sistem eolian este cel conectat la retea. Acest sistem se compune din turbina eoliana, regulator de retea, tablou electric de control cu sigurante si contor, invertor de retea si eventual o sursa neintreruptibila de curent UPS.

Turbina eoliana actionata de vant injecteaza energie electrica in reteaua publica de electricitate prin intermediul invertorului de retea si contorului electric. Beneficiarul consuma curent din reteaua publica iar productia turbinei eoliene acopera o parte mai mica sau mai mare din acest consum in functie de viteza vantului. Beneficiarul va plati catre furnizorul de electricitate numai diferenta dintre energia consumata si energia furnizata retelei publice de eletricitate.

In acest caz reteaua publica de electricitate indeplneste rolul de rezervor. Rolul UPS-ului este de a furniza curent si in cazul intreruperii accidentale a curentului in reteaua publica.

Turbinele eoliene de putere mare se utilizeaza in cazul comunitatilor mari, cu implemenetare pe sol (on-shore) sau in ocean (off-shore).

Elementele componenete ale turbinei eoliene de putere mare

Generatoarele eoliene de putere mica

Turbina eoliana de mica putere, poate fi instalata si operata simplu de catre utilizator cu minime cunostinte de mecanica si electricitate.

Aceasta se instaleaza de regula pe un stalp, la o inaltime suficient de mare pentru a evita obstacolele din jur, insa poate fi instalata si pe acoperisurile cladirilor daca acestea nu sunt obstructionate fata de vant.

Turbina eoliana de putere mica se construieste astazi in variante diverse, putand avea axa rotorului in plan orizontal cu rotorul in amonte sau in aval fata de vant cu doua, trei sau mai multe palete, sau cu axa rotorului in plan vertical, cu sisteme de siguranta la supra-vant mecanice sau electronice, pentru plaje ale vitezei vantului diferite.

Modelul de turbina eoliana cel mai raspandit este cel cu axa rotorului in plan orizontal, cu rotorul in amonte fata de vant, cu trei palete si coada.

Elementele componenete ale turbinei eoliene cu ax orizontal

Turbinele eoliene de putere mica sunt dotate cu generatoare electrice cu magnenti permanenti.

Numarul de poli magnetici ai generatorului influenteaza atat greutatea si dimensiunile generatorului cat si viteza de rotatie la care generatorul poate produce energie electrica. Turbinele eoliene mici incep, in realitate, sa produca energie electrica la viteze ale vantului de 3.5 – 4 m/s.

Turbina eoliana de mica putere nu necesita intretinere deosebita, este fiabila iar durata de viata poate fi foarte lunga si va va da satisfactii timp indelungat daca nu este devastata de vijelii puternice.

https://www.electrokits.ro/wp-content/uploads/2021/data-archive/functionare-turbina-eoliana-cu-ax-orizontal-si-magneti-permanenti.mp4

Bibliografie:

https://jurnalul.ro/
https://www.semdays.ro/
https://turbina-eoliana.ascora.ro/
https://new.abb.com/
https://www.pengky.cn/
http://eee-books01.blogspot.com/

8 comentarii

  1. In Franta si in Canada s-a modificat legislatia care prevede instalarea turbinelor eoliene in vecinatatea locuintelor, caselor,distanta minima este de 3 km fata de 300 m din cauza sunetelor de frecventa subsonica emise de palele rotoarelor in anumite conditii, s-au inregistrat numeroase reclamatii datorate sangerarilor cutanate si nazale, ale senzatiei de vertij si lesin, toate manifastari ale expuneri la frecvente subsonice.Curios ca in Olanda nu s-au inregistrat cazuri.

  2. Certificatul verde este un titlu care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzacționa, distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piață organizată, în condițiile legii și reprezintă schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
    Statul român sprijină investitorii în energie verde (regenerabilă) prin intermediul certificatelor verzi și prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cota de energie regenerabilă în coșul de energie electrică livrată consumatorilor.

  3. Pentru cei care nu știu energia produsă nu este VERDE! Este poluantă, nu este off grid, încurcă migrația păsărilor, nu există reciclarea palelor, ? și cam atât cred.

    1. Acum am vazut ca reciclarea palelor pare a fi o problema destul de mare. Am inteles ca sunt taiate in 3 bucati si ingropate. Reciclarea nu se poate face pentru ca sunt din fibra de sticla. Interesant.

      1. Pe lângă pale, aproximativ orice turbina are gearbox care are aproximativ 350L ulei.
        Unele au și pitch-ul hidraulic și se mai adaugă încă aproximativ 300L ulei.
        Știi ce se întâmplă când se sparge un furtun? Curge tot uleiul de jur împrejurul turbinei.
        Deci pauză VERDE ? De multe ori uleiul îl găsești pe jos ? Se reciclează când se schimba și asta din 5 in 5 ani.

  4. Eolienele.. cu bune si rele. Dar eu cred ca mai mult bune. Totusi as mentiona faptul ca fiind dependente de vant nu pot genera constant energie electrica. Adica, atunci cand ai nevoie de un plus acestea nu il pot oferi spre deosebire de alte tipuri de centrale electrice. Iar cantitati mari de energie electrica nu pot fi stocate. Insa energia este ieftina si curata. Asa toate sunt cu probleme cand sunt dezafectate…

  5. Un sistem eolian costa enorm, fiabilitate destul de scăzută. Energia produsă e într-adevăr verde dacă nu iei in calcul cantitățile ce CO2 emanate pentru construcția ei!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *