Autor: Ing. Teodorescu Cristian
Editura: Video-Service
An aparitie: 1991
Cartea este destinata depanatorilor "vintage" de videorecordere VSH, S-VSH, digitale. Se prezinta detaliat principiul inregistrarii video, principiul prelucrarii semnalului video complex color, servo-sistemele, tuner-ul, convertorul de radiofrecventa si derulatorul video.
Scurt istoric despre aparitia videorecorderului:
Inregistrarea semnalelor video a inceput inca din anii 1930, cand scotianul John Logie Baird, un pionier in domeniu, a experimentat inregistrarea imaginilor sale fotomecanice pe discuri de 78 de rotatii pe minut (rpm). Insa aceasta metoda s-a dovedit nereusita. La scurt timp dupa aceea a fost pusa in aplicare tehnologia filmelor de cinema pentru crearea primei metode practice - desi nu tocmai satisfacatoare - de inregistrare TV. "Kinescopul" era o camera de cinema special conceputa care inregistra imaginea TV direct de pe un monitor receptor. Majoritatea acestor kinescoape erau prevazute cu camere de 16 mm, dar unele foloseau formatul de 35 mm pentru o calitate superioara.
Au existat cateva incercari de realizare a unui videorecorder, dar inregistrarea video a fost luata de pe plansa de proiectare si adusa in casele consumatorilor de compania Sony. Modelul sau "Betamax" a fost pus in vanzare in 1975. Sistemul "Beta", care s-a dovedit mai tarziu a fi o mare dezamagire, continea 152 m de band? de 1,27 cm latime intr-o "caseta" de plastic de 15,5 x 9,2 cm.
Imagine caseta Betamax:
Caseta era introdusa printr-un suport din partea superioara a carcasei fiind incarcata si rulata automat. Capetele de citire elicoidale se roteau cu o vitez? de 1800 rpm, rezultand o viteza de "scriere" de 274 de toli pe secunda (ips), in timp ce viteza efectiva a benzii era de 1,57 ips. Astfel, caseta admitea o ora de inregistrare si redare.
Desi primele aparate Beta se vindeau la un pret de 2.300 de dolari, adesea erau reduceri, iar avand in vedere ca pe piata nu exista nici o alternativa, acestea se vindeau destul de bine. Totusi, la orizont se putea intrevedea o "batalie a formatelor".
Imagine aparat (recorder) Beta:
In scurt timp, a devenit evident faptul ca acea capacitate de o ora de inregistrare a casetelor Beta nu era suficienta pentru consumatorul casnic, inregistrarea filmelor a devenit o ocupatie principala a detinatorilor de videorecordere, iar majoritatea filmelor aveau durate cuprinse intre 1,5 si 2 ore sau chiar mai mult.
Schimbarea casetelor era incomoda, mai ales in cazul folosirii optiunii incluse de programare pentru inregistrarea unui film difuzat la ore tarzii. In plus, primele casete se vindeau cu 20 de dolari sau chiar mai mult, astfel ca activitatea de inregistrare de pe parcursul unei saptamani ducea la o nota de plata destul de ridicata.
Japanese Victor Corporation (JVC), unul dintre principalii rivali ai companiei Sony, nu a pierdut deloc timpul pentru a profita de singurul neajuns al sistemului Betamax. In 1976, JVC isi inaugureaza varianta Video Home System (VHS), devenit principalul format de inregistrare video de acum incolo. JVC folosea aceeasi banda de 1,27 cm ca si Beta, dar aceasta era introdusa intr-o carcasa mai mare, de 18,7 x 10 cm. Principala diferenta a fost reprezentata de viteza de derulare a benzii.
Comparatie intre o caseta Betamax si una VHS:
Cartea prezentata are urmatoarea structura:
CAP I - Principiul inregistrarii video
- Generalitati
- Videorecorderul HVS de tip HI-FI
- Videorecorderul cu trei capate video
- Inregistrarea si redarea cu patru capede video la unele camere "Video Movie VHS"
CAP II - Principiul prelucrarii semnalului video complex color
- Sistemul VHS
- Sistemul S-VHS
- Inregistrarea si redarea semnalului de stralucire
- Inregistrarea si redarea semnalului de crominanta
- Reducerea interferentelor produse pe pista adiacenta
CAP III - Servo-sisteme
- Generalitati
- Servo- sistemul motorului cilindrului capetelor video
CAM IV - Tuner-ul, AFI-ul si convertorul de radiofrecventa
- Acordul selectorului
- Blocul de frecventa intermediara si demodulare
- Convertorul de RF
- Circuitul ceasului si afisajul
CAP V - Videorecorderul digital
- Procesarea semnalelor video
- Modul Still
- Modul de lucru "imagine in imagine"
- Structura memoriei
- Efectele room si solarizare
CAP VI - Derulator video
Pentru a avea o vedere generala asupra bataliei dintre Sony si JVC, am atasat urmatoarele materiale video:
VIDEO
VIDEO
VIDEO
Bibliografie:
https://crispedia.ro/inventarea-videorecorderului/
https://news.yahoo.com/believe-not-betamax-still-relevant-lives-024530822.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Betamax
Poate esti interesat si de:
Videocamere - Functionare si depanare
Televiziunea in culori
Premiul Nobel pentru electronica
Semnale si analiza de semnal