• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 21 vizitatori online.

  Videorecordere VSH, S-VSH, digitale


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Download GRATUIT!

  Optiuni produs:

  Download GRATUIT:

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  Daca vrei sa sprijini acest proiect, doneaza pentru dezvoltarea si intretinerea platformei educationale de electronica DIY - electrokits.ro


  https://paypal.me/electrokits


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Autor: Ing. Teodorescu Cristian
  Editura: Video-Service
  An aparitie: 1991

  Cartea este destinata depanatorilor "vintage" de videorecordere VSH, S-VSH, digitale. Se prezinta detaliat principiul inregistrarii video, principiul prelucrarii semnalului video complex color, servo-sistemele, tuner-ul, convertorul de radiofrecventa si derulatorul video.

  Scurt istoric despre aparitia videorecorderului:

  Inregistrarea semnalelor video a inceput inca din anii 1930, cand scotianul John Logie Baird, un pionier in domeniu, a experimentat inregistrarea imaginilor sale fotomecanice pe discuri de 78 de rotatii pe minut (rpm). Insa aceasta metoda s-a dovedit nereusita. La scurt timp dupa aceea a fost pusa in aplicare tehnologia filmelor de cinema pentru crearea primei metode practice - desi nu tocmai satisfacatoare - de inregistrare TV. "Kinescopul" era o camera de cinema special conceputa care inregistra imaginea TV direct de pe un monitor receptor. Majoritatea acestor kinescoape erau prevazute cu camere de 16 mm, dar unele foloseau formatul de 35 mm pentru o calitate superioara.

  Au existat cateva incercari de realizare a unui videorecorder, dar inregistrarea video a fost luata de pe plansa de proiectare si adusa in casele consumatorilor de compania Sony. Modelul sau "Betamax" a fost pus in vanzare in 1975. Sistemul "Beta", care s-a dovedit mai tarziu a fi o mare dezamagire, continea 152 m de band? de 1,27 cm latime intr-o "caseta" de plastic de 15,5 x 9,2 cm.

  Imagine caseta Betamax:

  imagine caseta betamax

  Caseta era introdusa printr-un suport din partea superioara a carcasei fiind incarcata si rulata automat. Capetele de citire elicoidale se roteau cu o vitez? de 1800 rpm, rezultand o viteza de "scriere" de 274 de toli pe secunda (ips), in timp ce viteza efectiva a benzii era de 1,57 ips. Astfel, caseta admitea o ora de inregistrare si redare.

  Desi primele aparate Beta se vindeau la un pret de 2.300 de dolari, adesea erau reduceri, iar avand in vedere ca pe piata nu exista nici o alternativa, acestea se vindeau destul de bine. Totusi, la orizont se putea intrevedea o "batalie a formatelor".

  Imagine aparat (recorder) Beta:

  imagine recorder sony betamax

  In scurt timp, a devenit evident faptul ca acea capacitate de o ora de inregistrare a casetelor Beta nu era suficienta pentru consumatorul casnic, inregistrarea filmelor a devenit o ocupatie principala a detinatorilor de videorecordere, iar majoritatea filmelor aveau durate cuprinse intre 1,5 si 2 ore sau chiar mai mult.

  Schimbarea casetelor era incomoda, mai ales in cazul folosirii optiunii incluse de programare pentru inregistrarea unui film difuzat la ore tarzii. In plus, primele casete se vindeau cu 20 de dolari sau chiar mai mult, astfel ca activitatea de inregistrare de pe parcursul unei saptamani ducea la o nota de plata destul de ridicata.

  Japanese Victor Corporation (JVC), unul dintre principalii rivali ai companiei Sony, nu a pierdut deloc timpul pentru a profita de singurul neajuns al sistemului Betamax. In 1976, JVC isi inaugureaza varianta Video Home System (VHS), devenit principalul format de inregistrare video de acum incolo. JVC folosea aceeasi banda de 1,27 cm ca si Beta, dar aceasta era introdusa intr-o carcasa mai mare, de 18,7 x 10 cm. Principala diferenta a fost reprezentata de viteza de derulare a benzii.

  Comparatie intre o caseta Betamax si una VHS:

  comparatie casete betamax - vhs

  Cartea prezentata are urmatoarea structura:

  CAP I - Principiul inregistrarii video
  - Generalitati
  - Videorecorderul HVS de tip HI-FI
  - Videorecorderul cu trei capate video
  - Inregistrarea si redarea cu patru capede video la unele camere "Video Movie VHS"

  CAP II - Principiul prelucrarii semnalului video complex color
  - Sistemul VHS
  - Sistemul S-VHS
  - Inregistrarea si redarea semnalului de stralucire
  - Inregistrarea si redarea semnalului de crominanta
  - Reducerea interferentelor produse pe pista adiacenta

  CAP III - Servo-sisteme
  - Generalitati
  - Servo- sistemul motorului cilindrului capetelor video

  CAM IV - Tuner-ul, AFI-ul si convertorul de radiofrecventa
  - Acordul selectorului
  - Blocul de frecventa intermediara si demodulare
  - Convertorul de RF
  - Circuitul ceasului si afisajul

  CAP V - Videorecorderul digital
  - Procesarea semnalelor video
  - Modul Still
  - Modul de lucru "imagine in imagine"
  - Structura memoriei
  - Efectele room si solarizare

  CAP VI - Derulator video

  Pentru a avea o vedere generala asupra bataliei dintre Sony si JVC, am atasat urmatoarele materiale video:  Bibliografie:

  https://crispedia.ro/inventarea-videorecorderului/
  https://news.yahoo.com/believe-not-betamax-still-relevant-lives-024530822.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Betamax

  Poate esti interesat si de:

  Videocamere - Functionare si depanare
  Televiziunea in culori
  Premiul Nobel pentru electronica
  Semnale si analiza de semnal
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Videorecordere VSH, S-VSH, digitale pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Carti electronica (RO)
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova

 •  

  04/05/2020
  Florin N.
  5 of 5 Stars
  Felicitari pentru aceasta frumoasa initiativa de a publica carti in format electronic. Eu am o biblioteca cu peste 1000 de carti. Nu mai aveam loc unde sa le pun pe cele noi in format tiparit pe hartie. Sunt multe carti postate pe care nu le aveam. Va multumesc mult!

   

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 05 aprilie 2020.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.