• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 25 vizitatori online.

  Circuite integrate - Catalog de echivalente


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Download GRATUIT!

  Optiuni produs:

  Download GRATUIT:

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  Daca vrei sa sprijini acest proiect, doneaza pentru dezvoltarea si intretinerea platformei educationale de electronica DIY - electrokits.ro


  https://paypal.me/electrokits


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Autori: Eugen Turuta, Radu Turuta
  Editura: Miraj - Republica Moldova
  An aparitie: 1997

  Primele mostre de circuite integrate (bistabil generator de cadenta cu defazaj) au fost proiectate si realizate in laboratoarele firmei americane Texas Instruments (TI) in 1958, iar in 1959 colaboratorii acestei firme Dj. Gilby si R. Noyce obtin primul brevet pentru un circuit integrat (CI). Dupa implementarea in productie, la inceputul lui 1961, apare pe piata seria SN51 de CI logice a TI, exemplu repetat de firma Fairchild prin seria sa de circuite logice (schema de coincidenta, registru bistabil).

  In 1962 apar si primele CI analogice din seria SN52 - amplificator in audiofrecventa, amplificator operational si amplificator video. O schimbare radicala a principiilor de proiectare si creare a CI a fost conditionata de implementarea de catre Fairchild in 1960 a tehnologiei planare pentru tranzistoarele bipolare.

  S-au efectuat modificari esentiale ale acestei tehnologii (izoplanar, alierea cu ioni, epitaxia, chimia cu plasma), precum si a tehnologiei de realizare a tranzistoarelor cu efect de camp (tranzistoarele cu efect dc camp cu jonctiunca p-n au fost realizate in 1957, cele in MOS in 1962).

  Primul CI logic in MOS a fost realizat de catre firma RCA (SUA) in 1963. El continea 16 tranzistoare cu efect de camp matrice MOS. Anii '70 au constituit o microrevolutie in diversificarea principiilor fizice si schemotehnice, a procedeelor tehnologice utilizate la realizarea CI bipolare si MOS:TTL si TTLS cu modificari (FAST, ALS, AS), circuite ECL, p-MOS, n-MOS CMOS, circuite cu logica de injectie I2L si I3L, circuite cu legatura prin sarcina CCD si altele. Pana in 1997 au fost atestate mai bine de 50 de varietati tehnologice de realizare a CI.

  Progresul microelectronicii este orientat spre majorarea gradului de integrare a CI prin marirea numarului- de elemente si micsorarea dimensiunilor acestora pe cristal (cip), folosind procedee tehnologice moderne: de Ia primele CI cu gradul mic de integrare (mai putin de 100 elemente pe cip), numite si SSI (Small Scale Integration), la CI cu gradul de integrare mediu - MSI (Medium Scale Integration - de la 100 la 1000 elemente pe cip), urmate de LSI (Large Scale Integration cu 1000 - 100000 elemente pe cip) si in final VLSI (Very Large Scale Integration) cu mai mult de 100000 elemente pe cip. Spre exemplu, microprocesorul 8086 contine pe un cip cu suprafata de 33 mm2 - 29000 tranzistoare, fiind un LSI; microprocesorul PENTIUM contine pe aceeasi suprafata 3.1 milioane tranzistoare, fiind, deci un VLSI.

  Necesitatea varietatii de capsule folosite pentru ambalajul CI este impusa de cresterea gradului de integrare. Capsulele DIP cu numarul de terminale mai mare de 40 si-au demonstrat ineficacitatea la incapsularea CI VLSI.

  In consecinta au fost proiectate capsule plate ceramice cu 80 terminale si mini-DIP plate (SO) cu terminale miniaturale, cat si alte tipuri de capsule, cum ar fi:
  LCC - cu contacte in loc de terminale, PLCC - portcipuri cu numarul de contacte 16 - 156 si distanta dintre ele de 1 sau 1.27 mm, cu terminale in pozitie de matrice (PGA - Pin Grid Array).

  Schimburile internationale de informatii si produse radioelectronice necesita cunoasterea detaliata a CI - parametri electrici, configuratia termninalelor, tipul capsulei, echivalentele produse de alte firme. Un loc aparte il ocupa CI produse in tarile CSI (Comunitatea Statelor Independente) din spatiul ex-URSS.

  Nomenclatura CI produse in aceste tari este extrem de larga, in plus aceste CI sunt foarte raspandite pe pietele fostelor tari socialiste, inclusiv Romania.

  Utilizate pe larg in aparatele de radio, TV, video audio, aparatele electronice de masura, alte echipamente electronice, aceste CI sunt echivalente celor produse de firmele din Vest, avand aceeasi schema de principiu, parametri electrici si configuratie a terminalelor, dar modul de codificare specific creaza anumite dificultati la determinarea echivalentelor respective in cazul inlocuirii lor in procesul depanarii aparatelor mentionate.

  Prezenta lucrare ofera modul de codificare a CI adoptat in CSI, precum si modurile de codificare a majoritatii firmelor producatoare de CI din alte tari. Sunt prezentate majoritatea CI produse in CSI cu specificarea echivalentelor din Vest (daca acestea exista). Echivalentele sunt specificate si invers - CI din Vest respectiv CSI. Pentru unele serii de CI cu codificare din Vest utilizate mai frecvent, sunt prezentate si echivalentele altor firme, care folosesc moduri de codificare diferite.

  Aceste informatii vor fi utile pentru un cerc larg de specialisti proiectanti de aparate radiolectronice si calculatoare, depanatori de aparataj audio, video si TV, studentii de la facultatile de radioelectronica si calculatoare, cat si pentru electronistii amatori.

  Poate esti interesat si de:

  Circuite integrate CMOS - Manual de utilizare
  Circuite integrate - Intrebari si raspunsuri
  Circuite basculante bistabile
  Catalog circuite integrate de uz general
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Circuite integrate - Catalog de echivalente pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Carti electronica (RO)
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 26 iulie 2020.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.