Care sunt avantajele si dezavantajele tubului flourescent?

Care sunt avantajele si dezavantajele tubului flourescent?

Timp de citit: 2 minute

Ce este tubul flourescent?

Tubul fluorescent este un dispozitiv din categoria celor cu descarcare in gaze (energia electrica este transformata in lumina prin intermediul unui gaz). Acesta este format dintr-un tub de sticla in care aerul a fost inlocuit cu vapori de mercur.

Atunci cand este alimentat cu o tensiune electrica la capetele tubului, atomii din interior sunt ionizati si din acest motiv acestia incep sa emita lumina ultravioleta.

Lumina generata de tubul flourescent

Pentru a ne putea totusi folosi de aceasta lumina, tubul este acoperit la interior cu o vopsea speciala care are rolul de a transforma lumina ultravioleta in lumina vizibila. In functie de substantele din aceasta vopsea, lumina tubului poate fi alba, rosie, albastra, verde etc.

Tubul fluorescent poate fi intalnit de multe ori si sub numele de „neon”, ceea ce este total gresit deoarece nu contine deloc gazul „neon”.

Acesta nu poate functiona pur si simplu doar alimentandu-l, ci are nevoie de cateva accesorii. Aceste accesorii pot fi cumparate si montate separat sau pot fi cumparate gata montate pe tub.

Avantajele tubului flourescent:

  • permite obtinerea unei lumini foarte apropiate de cea naturala;
  • are o eficienta luminoasa ridicata: 60 lumeni/watt;
  • durata de utilizare de cel putin 6000 ore;
  • temperatura atinsa de suprafata exterioara este redusa (rar depaseste 50 ºC);
  • pret de cost redus, in cazul in care cumperi doar tubul.

Dezavantajele tubului flourescent:

  • pret de cost ridicat daca il cumperi gata montat;
  • sensibilitate crescuta la socuri mecanice;
  • pret de cost ridicat pentru accesorii (carcasa si bobina de balast);
  • pentru a crea o luminozitate ridicata, tubul trebuie sa aiba o lungime considerabila (zeci de centimetri).

Tinand cont de cele mentionate mai sus, va recomandam ca pentru sanatatea ochilor si buzunarului tau sa folosesti cat poti de des doar tuburi fluorescente.

Reciclarea tuburilor flourescente

Materialele din lampile cu mercur sunt separate. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unei unitati compacte de concasare si separare (CCS) sau al unei masini de taiere capete (ECM), in functie de destinatia si cantitatea deseurilor de procesat. Mercurul este recuperat din deseuri cu ajutorul distilarii.

Bibliografie:

https://technology3esoalonsomadrigal.blogspot.com/
https://www.countynewscenter.com/
https://hobbytronica.ro/

13 comentarii

  1. Lumina tubului cu neon e departe de lumina zilei, are spectru foarte ingust si o redare slaba a culorilor. Luminozitatea despre care vorbesti scade repede in timp.

  2. Singurul avantaj pentru mine personal este doar consumul redus. Ca dezavantaje: rata refresh scazuta, poluarea mediului mai ridicata ca un bec cu incandescenta, gaze toxice, fragil, prea multe componente care pot ceda, mult spatiu utilizat pentru montaj.

  3. Cu sănătatea ochilor mai încet.
    UV-ul emis în interiorul tubului nu este transformat 100% în spectrul vizibil. Scăpa și unde ultraviolete. Recomandat de folosit în iluminatul exterior.

  4. Consumul energetic, mai mare ca LED-ul, și marele dezavantaj, pe care nimeni nu-l evidențiază, emisia mare de ultraviolete, din aceasta cauza, ne-am distrus vederea, cândva lămpile erau echipate cu dispersoare.

  5. Lampile cu cu vapori [mercur, sodiu, azot] sunt compuse dintr-un mic tub incarcat cu mici cantitati din aceste elemente prevazut cu doi electrozi la capete intre acestia avand loc descarcarea electrica care produce o lumina care este amplificata de asemenea de luminofor. Lumina produsa astfel are culoarea alba [Hg] sau portocalie [Na,N]. Pentru a initia descarcarea au nevoie de un transformator ridicator [balast], iar la cele cu Na sau N, si de un dispozitiv electronic numit in general igniter! Intamplator m-am ocupat o lunga perioada de ele, acum fiind abandonate din cauza consumului relativ mare de energie!

  6. Neonul este des folosit în tuburi luminoase care produc lumina roșie-oranj. Deși li se zice „tuburi cu neon” celelalte culori se obțin cu ajutorul celorlalte gaze nobile. Neonul este de asemenea folosit în tuburi vidate, indicatoare de înaltă tensiune, tuburi de televizoare și lasere heliu-neon.

  7. Dacă este folosit cu droser, poate afecta vederea , dar vă sugerez altă variantă experimentată personal și funcțională.
    Anume, luați acele becuri economice cu neon defecte și folosiți electronică de la ele.
    Veți constata că au 4 fire pentru neon și 2 pentru alimentarea cu 220.
    Atenție, multe plăci electronice au condensatorul dintre filamente în scurt, schimbațil.
    Dacă veți măsură curentul ce îl mănâncă, veți fi uimiți, are în jur de 10 mA, iar cu droser 40…..50 mA.

  8. Tuburile de fapt sunt vidate iar in interior este un amestec de mai multe elemente in cantitati mici [fosfor ,mercur…] plus gazul [neon ,kripton] care da culoarea tubului!

  9. Lămpile cu vapori de sodiu la joasă presiune (SOX) sunt încă foarte mult utilizate pe autostrăzi prin Belgia, Olanda. Ele sunt încă foarte eficiente și lumina aia monospectrală e formidabilă pentru șoferi. LED-ul chiar dacă ar vrea să imite acel spectru ar fi extrem de ineficient.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *