Ce este lampa cu xenon?
Lampa cu xenon face si ea parte din categoria lampilor cu descarcare in gaze. In acest caz, particularitatea o reprezinta faptul ca gazul care emite lumina este mentinut intr-un volum mic (cativa cm3) si la o presiune foarte ridicata (circa 30 de atmosfere).
Aceasta particularitate permite lampii cu xenon sa poata emite o lumina foarte intensa dintr-o suprafata foarte mica (lungimea arcului electric nu depaseste cativa milimetri).
De ce lampa cu xenon foloseste xenon si nu orice alt gaz mai ieftin?
Pentru ca xenonul este unul din putinele gaze care ramane suficient de transparent la presiuni ridicate.
Xenonul este un gaz nobil incolor, inodor, greu. Este elementul 54 cu simbolul Xe si o greutate atomica de 131.293. Un litru de gaz xenon cantareste mai mult de 5,8 grame. Este de 4,5 ori mai dens decat aerul. Are un punct de topire de 161,40 grade Kelvin (-111,75 grade Celsius, -169,15 grade Fahrenheit) si un punct de fierbere de 165,051 grade Kelvin (-108,099 grade Celsius, -162,578 grade Fahrenheit). La fel ca azotul , este posibil sa se observe fazele solide, lichide si gazoase ale elementului la presiune obisnuita.
De unde provine numele de xenon?
Numele xenon provine de la cuvintele grecesti „xenon”, care inseamna „strain” si „xenos”, care inseamna „ciudat” sau „strain”. Ramsay a propus numele elementului, descriind xenonul drept „strain” intr-o proba de aer lichefiat. Esantionul continea elementul cunoscut argon. Xenonul a fost izolat folosind fractionarea si verificat ca element nou din semnatura sa spectrala.
Avantajele lampilor cu xenon
- randament ridicat: 30-50 lumeni/watt;
- durata de utilizare ridicata 8000-12000 ore;
- culoarea luminii emise este foarte apropiata de culoarea luminii naturale;
- spre deosebire de becurile cu incandescenta si cele cu halogen, lampile cu xenon nu tind sa se strice mai rapid atunci cand le pornesti si le opresti de multe ori intr-un interval mic de timp;
- suprafata de pe care este emisa lumina este foarte mica, aproape punctiforma. Acest fapt permite obtinerea unor lampi puternice si mici;
- rezista foarte bine la socuri mecanice (nu au in componenta nici un filament care se poate rupe).
Dezavantajele lampilor cu xenon
- pret ridicat;
- necesita un montaj electronic special care este si el destul de scump.
Unde este recomandat sa folosim lampile cu xenon?
Lampile cu xenon sunt folosite in special acolo unde este nevoie de lumina de buna calitate (alba), emisa dintr-o sursa punctiforma.
Exemple de aplicatii: microscoape, proiectoare de cinematograf, faruri de masina etc. Avand in minte avantajele si dezavantajele oferite nu este rentabil sa-ti iluminezi casa cu lampi cu xenon. In privinta farurilor de masina, daca iti permite buzunarul, lampile cu xenon sunt o alegere foarte buna.
Bibliografie:
https://www.greelane.com/
https://www.electrical4u.com/xenon-arc-lamp/
https://warisanlighting.com/xenon-lamp-spectrum.html
https://hobbytronica.ro/
Rezista la socuri mecanice? Ajunge daca il duci din frig in caldura prea repede si deja explodeaza daca nu se incalzeste uniform.
In cinematografele mai vechi (in cele noi nu stiu) se schimbau becurile cu manusi groase de piele si masca, ca de multe ori explodau doar la scoatere din cutia de polistiren.
Lămpile de blitzuri foto și de la stroboscoape disco sunt tot lămpi cu xenon. Au început să fie înlocuite cu LED-uri.
Printre minusuri mai sunt: sistem de răcire complicat, sistem de aprindere complicat (trebuie impulsuri de 2000 V pentru aprinderea lămpii). Sistem de alimentare complicat, deoarece funcționează cu curent continuu.
Un bec xenon pe masina rezista mult mai bine decat unul pe halogen la drumurile patriei.
Si astazi sunt folosite in fotografie,in blitzuri datorită compoziției spectrale a luminii,ce se aseamană cu lumina zilei,atunci cînd nu sunt nori. Preferate la fotografia color.
Avantaj: lumina concentrata la randament destul de bun, cca. 7% fata de 2% la wolfram. Sursa luminoasa concentrata e necesara focalizarii luminii in oglinda parabolica.
Emisie la greu in afara spectrului vizibil. Periculoasa pentru ochi.
După cum se vede, sistemul electronic,pentru a evita șocurile electrice,este în întregime turnat în rășină. Am fost curios să văd ce conține,dar este atât de dură rășina,nu prinde nici ”faiul” cu pânză obișnuită ! Am renunțat !