Conducerea eficienta a unui proces
Una din functiile indispensabile pentru conducerea eficienta a unui proces, indiferent de procedeele si mijloacele aplicate, este aceea de informare.
Deciziile de conducere
Deciziile de conducere pot fi luate numai pe baza unor informatii cat mai corecte si mai complete asupra unor parametri semnificativi pentru caracterizarea tehnico-economica a procesului.
Informatiile respective, reprezentand in ultima instanta valori ale unor marimi fizice (sau ale unor indicatori calculati prin intermediul acestora), chiar si in cazul conducerii manuale se obtin ca rezultat al unor operatii de masurare.
Operatia de masurare
Definitia clasica a operatiei de masurare, fundamentata pe notiunea de unitate de masura, arata ca a masura inseamna a stabili pe cale experimentala valoarea (numerica) a unei marimi fizice necunoscute masurand-o prin compararea cu o marime de aceeasi natura aleasa in mod conventional ca unitate.
Uzual, masurarile sunt efectuate cu participarea unui operator uman, participare care se reflecta in mod direct in obtinerea rezultatelor.
Tinand cont de acest aspect, operatia de masurare ca o comparatie direct perceptibila a marimii de masurat cu unitatea nu este posibila decat intr-un numar restrans de cazuri in care unitatile pot fi realizate sub o forma care sa permita, utilizarea lor ca atare.
Restrictiile apar, pe de o parte, datorita faptului ca exista numeroase marimi fizice care nu sunt accesibile simturilor umane, iar, pe de alta parte, chiar si in situatiile celor care poseda aceasta proprietate numai un domeniu limitat de valori poate fi sesizat.
Din aceste motive masurarile se efectueaza, in marea majoritate a cazurilor, cu ajutorul aparatelor de masurat.
Astfel, prin aparat de masurat se intelege acel dispozitiv care stabileste o dependenta intre marimea de masurat si o alta marime ce poate fi perceputa in mod nemijlocit de organele de simt umane, de o maniera care permite determinarea valorii marimii necunoscute in raport cu o anumita unitate de masura.
Cursul prezinta cateva standuri de mecanisme si un robot la care citirea parametrilor cinematici se realizeaza cu traductoare incrementale de tip „MOUSE”, iar prelucrarea datelor cu programe educationale, „C”, „Pascal”.
Citirea parametrilor dinamici se face cu traductoare rezistive. Accentul este pus pe monitorizarea miscarii mecanismelor, indiferent de tipul utilizat: mecanism cama-tachet, cu bare, cu roti dintate.
Structura cursului
- Rolul si locul traductoarelor in sistemele automate
- Traductorul, element functional tipic al sistemelor automate
- Robot cu bare si roti dintate, 4R, redundant in plan
- Traductoare. Definitie. Concluzii
- Structura generala a unui traductor
- Caracteristici si performante ale traductoarelor
- Erori de neliniaritate si de histerezis
- Indicatori de performante dinamice dedusi din caracteristici experimentale in domeniul timpului
- Caracteristici constructive
- Efectele socurilor si vibratiilor mecanice. Asigurarea impotriva lor
- Principii generale de alegere a traductoarelor
- Traductoare magnetice de proximitate
- Traductoare fotoelectrice de proximitate
- Traductoare fluidice de proximitate
- Traductor cu „jet liber” (cu turbulenta)
- Traductoare de viteza
- Principii si metode utilizate in masurarea vitezei
- Cronometrarea timpului de parcurgere a unei distante (unghi) date
- Traductoare de turatie
- Tahogeneratoare de c.a.
- Traductor de turatie cu reluctanta variabila
- Traductoare de turatie cu elemente fotoelectrice