De unde a venit ideea?
Ideea a fost prezentata in cadrul conferintei #futuremakers din data de 31-Mar-2020, de Ion Dragos Catalin si prezinta un sistem simplu care ajuta la dezinfectarea persoanelor dar si a echipamentelor, realizandu-se cu materiale usor de procurat.
Subiectul a fost preluat de electrokits.ro deoarece s-a considerat ca datorita timpului scurt alocat pentru prezentare (cca. 3-5 min), nu s-au analizat si dezbatut in detaliu toate punctele.
Chiar la inceputul prezentarii, s-a mentionat ca sistemul a fost inspirat de solutia celor din Vietnam, un sistem asemanator ce foloseste apa sarata ionizata pentru dezinfectie. Haideti sa vedem ce sistem se foloseste in Vietnam si cum ne putem inspira de acolo, mai in detaliu.
Vezi prezentarea in cadrul conferintei #futuremakers, mai jos:
Institutul de Sanatate si Mediu in Munca – Hanoi
Pe site-ul celor de la vietnamtimes.org.vn, in data de 16-Mar-2020 apare un articol interesant, in care se mentioneaza ca cercetatorii vietnamezi au creat camere mobile de dezinfectare pentru a servi persoanele care lucreaza in zonele afectate de Covid-19; camera de sterilizare a corpului folosind apa sarata cu ioni (ionizata).
Aceasta camera mobila, a fost proiectata si fabricata cu succes de Institutul de Sanatate si Mediu in Munca, in colaborare cu Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Hanoi.
In prezent, institutul a instalat si-a implementat un sistem mobil de camere de dezinfectare in spatiile destinate examinnarii medicale si in zonele aglomerate, pentru a asigura siguranta si a limita raspandirea agentilor patogeni periculosi, in special pentru situatia epidemiei COVID-19.
Este cunoscut faptul ca dureaza 15-20 de secunde pentru a „dezinfecta” hainele unei persoane inainte de a intra in zona clinicii. In plus, sistemul este proiectat ca un modul, astfel incat sa poata fi usor demontabil si transportat. Un sistem complet de instalare poate satisface capacitatea de dezinfectare pana la 1000 de persoane/zi.
Vezi mai jos cum arata acest sistem:
Cum functioneaza sistemul?
Sistemul este format din doua camere. Una pulverizeaza apa electrolizata sub forma de picaturi, iar cealalta directioneaza caldura si ozonul asupra corpului persoanei. Produs prin electrolizarea apei obisnuite de la robinet care contine clorura de sodiu dizolvata, poate curata chiar si sistemul respirator.
Conform conf. Prof. Dr. Doan Ngoc Hai – Director VAST, sistemul este conceput pe baza principiului utilizarii unei solutii saline ionizate (Anolyte) sub forma de ceata care pulverizeaza intregul corp pentru a dezinfecta rapid suprafata corpului. Toate solutiile dezinfectante sunt preparate de VAST si asigura siguranta pentru zonele sensibile ale pielii.
In ceea ce priveste rezultatele initiale, Departamentul de Laborator si Analiza (Institutul de Sanatate si Mediul Muncii) a efectuat un test microbiologic pe oameni. Rezultatele au aratat ca peste 90% din bacterii, virusuri de pe suprafata corpului, haine, au fost indepartate complet dupa trecerea corpului prin camera de dezinfectare.
Componenta principala a camerei umede este un pulverizator de ceata de 360 de grade, combinat cu un senzor infrarosu instalat in interiorul camerei care activeaza automat procesul de pulverizare a dezinfectarii odata ce o persoana intra.
Vezi mai jos cum arata pulverizatorul de 360 de grade:
In prezentare, s-a mai mentionat ca exista o varianta de camera mobila pe piata, care este realizata cu led-uri UV, dar care au o putere relativ mica si de aici un randament scazut pentru dezinfectare. O alta problema este ca LED-urile UV ne pot afecta vederea.
In legatura ce cele spune, dragii nostri prieteni, nu credeti in tot ceea ce se spune fara sa cercetati. Aceasta solutie face parte din „Lista produselor medicale falsificate pentru COVID-19”. Vezi articolul de pe Wikipedia aici.
Tot in scurta prezentare s-a propus urmatorul sistem care contine urmatoarele:
- Un set de duze gasit in comert (pentru pulverizare, sistem inspirat din sitemele folosite in sere)
- O pompa (hidrofor) pentru asigurarea presiunii in sistem, alimentat(a) la 220V sau 12V/24V (de la baterie de masina / sistem solar)
- Un rezervor cu solutie de dezinfectare
- Un temporizator si un senzor
- Cadru acoperit cu Plexiglass
Obiectivele proiectului
Ca obiective, s-a propus folosirea acestora in sistemele publice (spitale, scoli, gradinite, primarii, firme, biserici etc.). De asemenea se urmareste ca sistemul sa fie usor de reparat, de intretinut si de montat.
Haideti sa vedem cam cat ar costa un asemenea sistem, care este sistemul cel mai optim, si daca se merita sa fie implement. De asemenea asteptam si ideile dvs. care vor fi ulterior adaugate in acest articol.
Varianta propusa de electrokits.ro – (Pret total – 1452 lei – cu materiale cumparate numai din Romania):
1. Kit pulverizare apa sub forma de ceata (109 lei)
Caracteristici tehnice:
Pentru terase, in zilele foarte calduroase. Prin duzele incluse, apa este pulverizata in ceata foarte fina.
- presiune adecvata: 40-120 psi
- Lungime 6 m
- posibilitatea de a se conecta la orice furtun de gradina
- pentru utilizare cu apa rece
- utilizarea in aer liber
- 6 bucati duza alama
- robinet din alama
- ambreiaj
- varful de portduza
- cuplaj
- adaptor
- 12 suruburi
2. Pompa apa cu presostat, autoamorsare, 12V (79 lei)
Caracteristici tehnice:
- Alimentare 12V curent continuu
- Putere: 2.2A
- Debit: 3.1 litri / minut
- Presiune 5.5bar (80PSI)
3. Butoi plastic, cu capac, 50 litri (44 lei)
Caracteristici tehnice:
- Material: polipropilena
- Inaltime (cm): 47
- Diametru (cm): 43
- Diametru capac (cm): 43
- Greutate (kg): 1.64
4. Temporizator 0-72 secunde (20 lei)
Caracteristici tehnice:
- 1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura
- R1 = 1K
- R2 = 27k
- R3 = 1k
- R4 = 10k
- POT1 = 200k
- C1 = 330uF
- C2 = 100nF
- C3 = 10uF
- C4 = 100nF
- 2 x LED-uri
- D1 = 1N4001
- 1 x Push button
- T1 = 2N2222
- 1 x REL = 12V (Umax = 30V DC, Imax=5A, Rcoil=720R)
- 2 x Contacte terminale
- 1 x IC1 = LM555
- Vezi proiectul si schema electronica aici.
5. Apa sanitara electrolizata (14 lei/litru – 700 lei/50 litri)
Caracteristici tehnice:
- Nu contine alcool, parfum, conservanti sau chimicale dure cum ar fi triclosan, clorura de benzalconiu (BAC), trietanolamina, parabeni, sulfati etc.
- Nu usuca si nu irita pielea
- Nu este nevoie sa fie clatit de pe suprafetele pe care este utilizat
- Este inofensiv daca este inghitit
- Poate fi utilizat de copii fara supravegherea adultilor
- Este la fel de sigura ca si apa de baut
UPDATE: Din surse sigure, spitalele din Romania folosesc pastile pe baza de clor, care se dizolva in apa. Aceasta pare sa fie substanta omologata. Astfel, costul proiectului (pentru aceasta varianta) scade cu 700 lei, ajungand la 752 lei.
6. Cadru cabina (25m teava = 156 lei)
Caracteristici tehnice:
- Teava patrata otel 25x25x2 mm (6 lei/m)
7. Policarbonat celular cu 2 pereti (94 lei)
Caracteristici tehnice:
3000 x 2100 x 4 mm (o coala)
8. Perdea PVC industriala (10m = 250 lei)
Caracteristici tehnice:
- latime perdea PVC: 300mm (25 lei/m)
- grosime fasie: 3mm
- domeniu temperatura: -25 – +35C
- transparenta
- material: siliconic
Bibliografie:
Am trimis un mesaj cu link-ul articolului unui director de spital din Sibiu.
Cred ca este o perioada buna sa contribuim cu totii la situatia aceasta (voluntariat) macar cu partea electronica daca nu cu toata cabina.
Ideea este sa contribuim cu totii la situatia asta. Sa gasim solutii preventive, sa fim activi. Multumim!
Multi lucram la un sistem optim acum, „cost matter” -> Apropo, sistemul Moinesti nu ni se pare sigur, e scam din din punctul nostru de vedere. Noi nu vrem sa cream o idee de business aici, ci efectiv sa gasim o persoana care e interesata sa investeasca fara sa se gandeasca la profit. Nu consideram ca e cazul/important, avand in vedere situatia actuala.