Cabina decontaminare COVID-19 - Concept functional si aprobat

Cabina decontaminare COVID-19 – Concept functional si aprobat

Timp de citit: 4 minute

Despre ce este vorba?

Ca un scurt abstract pentru acest articol, proiectul este conceput pentru dezinfectarea combinezoanelor, atunci cand personalul medical iese din spital.

Material video cu functionarea cabinei:

https://electrokits.ro/wp-content/uploads/2021/data-archive/cabina-decontaminare-covid-19.mp4

Cum s-a desfasurat proiectul?

In decursul ultimelor doua saptamani, dupa ce am vazut in numeroase articole publicate in Romania ca aceste camere de dezinfectare prezinta mai mult un interes de afaceri dacat unul de voluntariat si de sustinere, s-a lucrat intens la o cabina de decontaminare apropiata conceptului propus de electrokits.ro, concept inspirat din Vietnam.

Pentru realizarea acestui concept s-a folosit comunicarea la distanta prin mediul online, in mare parte cu domnul Adrian Corodescu, membru al Asociatiei #VoluntariatBarlad.

Conceptul realizat are cateva mici modificari fata de cele propuse in articolele anterioare, care de altfel au fost considerate benefice.

Astfel, cadrul este mai lat la intrare cu 250mm fata de dimensiunea propusa de 1250mm, in ideea ca daca va fi folosita in spital de persoane care poarta combinezon sa aiba suficient spatiu.

Pentru constructia acestaia s-au folosit corniere de 30/30/3mm, iar imbinarea s-a facut prin sudura. De asemenea, acoperirea s-a facut cu folie PVC transparenta, intrarile si iesirile fiind inchise cu perdele din acelasi material. Covorul poate fi din orice material care retine lichidul dezinfectant.

Pulverizarea in ceata

Pentru pulverizarea in ceata s-au folosit 10 duze, cu gauri de 0.3mm, fara reglaj de presiune, amplasate intr-un sistem de 360 grade pentru o acoperire uniforma, actionate de o pompa de apa, cu presostat, autoamorsare, 12V, 3.1 litri / minut, 80PSI, 5.5bar. De asemenea furtunul a fost prins in clipsuri / cleme de cadru.

Testul de anduranta pentru pompa

Pentru a fi siguri ca pompa rezista in timp, a fost activata si dezactivata timp de o ora, intr-un ciclu de 30sec ON si 2sec OFF. In acest timp, sistemul a consumat 10L de lichid si nu s-au semnalat probleme de nefunctionare.

Efectul susbstantei de decontaminare Biclosol

De asemenea s-a testat si efetul susbstantei de decontaminare Biclosol, de domnul Adrian Corodescu. Acesta s-a inchis in cabina pentru o perioada mai indelungata (intre 30min si 1h) in ceata pulverizata, folosind o pastila Biclosol / litru de apa. Dupa acest test, nu s-au semnalat efecte adverse majore, ci doar o iritare usoara a gatului.

In concluzie, mitul „specialistilor” cum ca „saturarea aerului din interior cu dezinfectant poate deveni toxic daca stai 30 de secunde” a fost „spulberat”!

Astazi (10-Apr-2020), delegati ai spitalului Elena Beldiman din Barlad, au fost de acord cu conceptul realizat spunand ca acest proiect se pliaza perfect pe nevoile personalului.

Unde va fi montata cabina?

Cabina va fi montata la iesirea din sectiile cu infectati. Personalul medical va intra la iesirea din spital direct in cabina, cu tot cu conbinezon pentru decontaminare, apoi vor iesi pe cealalta parte. Deci traseul va fi cu sens unic.

Descriere Biclosol

Biclosol este un dezinfectant clorigen (pe baza de clor), sub forma de tablete efervescente, dizolvabil in apa cu spectru de actiune larg: bactericid, fungicid, virucid, mircobactericid, tuberculocid si sporicid. Continut substanta activa: O tableta de 3,3 g de Biclosol elibereaza prin dizolvare sa in apa minim 1,5 grame de clor activ.

Biclosol este utilizat pentru: dezinfectia suprafetelor in spitale, hoteluri, scoli, gradinite, crese, restaurante, pensiuni, penitenciare, nave, aeronave, trenuri, dezinfectia lenjeriei, dezinfectia veselei si tacamurilor, dezinfectia chiuvetelor, dezinfectie W.C, dezinfectia biberoanelor, dezinfectia obiectelor si echipamentelor din domeniul sanitar inclusiv cu profil stomatologic si ginecologic, dezinfectia in industria farmaceutica, dezinfectia mijloacelor de transport alimente, dezinfectia pubelelor cu resturi menajere, dezinfectia conductelor de alimentare cu apa, dezinfectia conductelor de canalizare, dezinfectia bazinelor de apa potabila, dezinfectia in fermele zootehnice, dezinfectia oualor, dezinfectia apei in fermele zootehnice, dezinfectia apei potabile pentru animale, dezinfectia incubatoarelor, dezinfectia fermelor de pui, dezinfectia rezervoarelor de apa, etc.

Pentru fisa de date tehnice Biclosol click aici.

Precum a fost deja mentionat mai sus, personalul medical va intra la iesirea din spital direct in cabina, cu tot cu conbinezon pentru decontaminare, apoi vor iesi pe cealalta parte. Deci traseul va fi cu sens unic. Astfel, au fost folosite marcaje cu sens unic, asa cum se poate observa in imaginile de mai jos.

Surse:

https://serveteledehartie.ro/

6 comentarii

  1. Am zis din prima cand am vazut aceste tuneluri miraculoase ca sunt niste mizerii. (macar asta are lampa UVC din neon) ce vazusem era o mizerie de banda led mov… si un pulverizator. UVC este cancerigen pt piele si provoaca orbite; nu mai punem ca acel dezinfectant devine instabil in contact cu UVC-ul.

  2. Cabina nu are lampa UVC -> se face efectiv o pulverizare 360 grade pentru combinezoane. De asemenea cabina este inchisa, cum ar trebui. Substanta folosita este pe baza de clor. Vezi in articol.

  3. Tocmai lampa UVC e ceea ce este o mare prostie/mizerie, nu numai ca nu are cum functiona, dar ea ar neutraliza ceilalti dezinfectanti spray-ati.

  4. Felicitari ptr.efort si initiativa! Or sa trebuiasca muulte cabine si aparate de ventilare mecanica! Cu covid-ul asta, din pacate, o sa fie belea mare, va dura cel putin inca 1 an! Pana nu se vor vaccina grupurile cele mai vulnerabile si un tratament eficace ca in cazul gripelor sezoniere „obisnuite” ..nu vom scapa!!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *