Buletin tehnic - Electronica Bucuresti Nr.6

Buletin tehnic – Electronica Bucuresti Nr.6 – Schema electrica generala a TV Sport

Timp de citit: < 1 minut

Autori: Ing. Statnic Eugen
An aparitie: 1979

Inceputul productiei de televizoare in Romania

Romania a inceput sa produca televizoare pe platforma industriala Pipera, la fabrica Electronica, in 1961. Zece ani mai tarziu, televizoarele romanesti erau exportate in Germania Federala. In 1977, exporturile plecau si spre Olanda si Statele Unite ale Americii, iar din 1980, televizoarele romanesti de la Electronica ajungeau in Austria, Elvetia si Marea Britanie. In prezent, din fabrica Electronica a ramas doar numele. Dintre cele aproximativ 50 de tipuri de televizoare cate a fabricat Romania din 1961 si pana in 1990, 26 se gasesc la Muzeul Politehnicii din Bucuresti, aflat pe strada Gheorghe Polizu, nr. 1-7.

In 1977 apare televizorul Sport imbunatatit (cel prezentat in acest buletin tehnic – cu selector omni-programabil), care este cerut in Republica Federala Germania (RFG), Olanda, Iugoslavia si Statele Unite. Click aici pentru a vedea cronologia Intreprinderii Electronica.

Ce prezinta lucrarea?

Buletinul tehnic Nr. 6, cuprinde doua parti divizate in 6 capitole. In primele 3 capitole se face o descriere detaliata a functionarii televizorului SPORT 251/261, iar in ultimele 3, se simuleaza diverse defecte pe acelasi TV pentru a intelege depanarea ulterioara a acestora.

Cuprinsul cartii

CAP I – Alimentarea. Stabilizatorul de tensiune

  • Avarii la stabilizatorul de tensiune

CAP II – Baleiajul orizontal

  • Avarii la baleiajul orizontal

CAP III – Schema electrica generala a TV Sport

  • Avarii la BV a TV Sport 251
  • Avarii la BV cu TDA1170 a TV Sport 261
  • Avarii la finalul video a TV Sport

CAM IV – Practica depanarii TV cu 6, 5 si 2 CI

  • Defecte in baleiajul orizontal
  • Descarcarile din tubul cinescop
  • Defecte in stabilizatorul de tensiune
  • Defecte in BV la TV cu 6, 5 si 2 CI
  • Defecte pe modulele TV cu 5/6 CI
  • Diverse alte defecte

CAP V – Sincroprocesorul tranzistorizat

CAP VI – Utilizarea osciloscopului E0101

5 comentarii

  1. Bravo! Felicitari! Toate materialele pe care le-ati postat pe acest portal(site) sunt foarte bune! Excelente pentru un incepator(in situatia mea)! Datorita dumneavoastra mi-am facut o numeroasa colectie de carti de electronica. Eu, avand numeroase probleme de sanatate din nastere si neavand posibilitati financiare, nu imi puteam permite sa-mi cumpar atatea carti(eu abia imi pot permite medicamentele necesare pentru tratamentul bolilor de care sufar din nastere). Consider ca acest portal mi-a fost de ajutor. Asa ca va multumesc foarte mult pentru faptul ca ati pus carti in format electronic la dispozitie tuturor celor interesati de domeniul electronicii. Va doresc sa fiti sanatosi, va doresc sa puteti exista cat mai mult ca grup si ca portal(site) si va doresc mult, mult succes in continuare!

  2. Suntem incantati ca faceti partea din comunitatea noastra si ca sunteti un utilizator de top al electrokits. Mesajul dvs. este valoros pentru noi pentru ca ajuta la cresterea comunitatii. Multumim ca ne sustineti! De asemeanea cat timp trebuie sa stam acasa in carantina, vom face multe upload-uri de carti si articole. #staiacasa #staysafe #electrokits

  3. Pentru cei neinformati, in occident oamenii se uitau la TV color inca din anii 60. Noi de abia ne permiteam prin 70 unul alb-negru.

  4. Mdea, noi astia mioritici, mai prosti asa … ce sa-i faci ! Stii cati bani a bagat parteneru’ strategic, ala cu carpa instelata in Germania de Vest dupa razboi, ca s-o dezvolte rapid, si ce am facut noi in aceeasi perioda? Am platit datorii de razboi la rusi. Si totusi am facut multe, toate cand le-a venit randul, in functie de prioritati. Ce sa faci cu TV color daca nu exista electrificare in toata tara? In ’59 am aprins mai intai un bec in casa, apoi am bagat in priza un aparat de radio, un fier de calcat si o masina de spalat. Apoi un TV alb-negru. Sau poate romanii opresati de regimul comunist isi doreau direct HDMI?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *