Articol preluat din revista RET – Timisoara, Nr. 4
Autor: Sarbu Mihai
Tradus din revista Time (autor Philip Elmer-Dewitt)
Lahore – Pakistan
Pentru programatorii care vizitau Lahore, un oras istoric din Pakistan, afacerea era mult prea tentanta pentru a fi neglijata. Intr-un magazin numit „Brain Computer Services” se gaseau de vanzare programe renumite, cum ar fi WordStar sau Lotus 1-2-3, la pretul de numai $1.50. In original aceste programe aveau preturi de ordinul sutelor de dolari. Pe o perioada de aproape doi ani, intre 1986 si sfarsitul lui 1987, multi americani, in special studenti – au cumparat programe de aici.
Oricum, au achizitionat mai mult decat se asteptau. Ascuns pe aproape fiecare disc se gasea un program absent din intervalul producatorilor; o secventa de cod masina pe care multi o considera cel mai sofisticat virus informatic din lume (cel putin pana la vremea aceea).
Raspandirea virusului
De fiecare data cand un utilizator imprumuta discul unui prieten sau coleg, sau de fiecare data cand discul era folosit intr-un calculator cu acces multiplu, codul se propaga de la un calculator la altul. Nu peste mult timp, asa numitul virus pakistanez, sau virus Brain a infectat peste 100.000 de discuri, uneori cu consecinte grave (distrugeri irecuperabile ale informatiilor memorate pe discuri).
De fiecare data programul fantoma lasa o carte de vizita pentru cei suficient de stiutori in a o depista: era afisat un mesaj care incepea cu „Welcome to the dungeon (bine ati venit in temnita), si semnat Amjat si Basit.
Fratii Amjad Farooq Alvi si Basit Farooq Alvi
Fratii Amjad Farooq Alvi, 27, si Basit Farooq Alvi, 20, sunt autodidacti in domeniul calculatoarelor. Amjad este proprietarul magazinului si, conform relatarilor, cel mai bine pregatit dintre cei doi. Dupa absolvirea Universitatii Punjab, cu specializare in fizica, a inceput sa „devoreze” texte de electronica si sa invete elemente de programare si depanare a calculatoarelor personale.
Reprofilarea pe scrierea de programe s-a facut in 1985, producand soft specializat. Spre dezamagirea lui insa, programele au fost copiate si folosite ilegal in intreg Lahore. Acesta a fost momentul in care Amjad a preluat ideea uni virus care sa „infecteze” calculatorul unui utilizator neautorizat, obligandu-l sa apeleze la Amjad pentru reparatii. Basit declara: „Doream o cale pentru a detecta pirateria, sa gasim pe cineva care copiaza programe”.
Intre timp fratii Alvi au intrat si ei pe filiera copierii ilegale, duplicand programe de firma pe care le vandeau la preturi avantajoase. Au inceput de asemenea sa injecteze virusul si in unele din aceste discuri. In unele, dar nu in toate. Strainilor, si in special americanilor, le erau rezervate copiile infectate. De ce? Fiindca in S.U.A. copierea neautorizata a programelor era ilegala. „Trebuie sa fiti pedepsiti”, spune Basit, „Ceea ce faceti voi se cheama piraterie”
Imagine cu fratii Amjad Farooq Alvi si Basit Farooq Alvi din 2011:
Fratii Alvi sustin ca au incetat vinderea discurilor contaminate in 1987, satisfacuti ca au administrat o lectie usturatoare „piratilor”. Nu se poate spune exact ce daune a provocat experimentul lor, dar specialistii sunt de acord ca este vorba de o realizare impresionanta.
„Virusul este elegant”, spune John McAfee de la InterPath, cu respect retinut pentru creator. „Nu admir ceea ce a facut, dar admir modul in care a facut. El ar putea fi cel mai bun creator de virusi din lume in momentul actual”.
Pozele din acest articol a fost preluate de pe canalul YouTube F-Secure.
Pentru mai multe detalii despre istoria acestui virus, am atasat materialul video de mai jos:
Pentru articolul original din revista Time click aici.