• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 26 vizitatori online.

  Stefan Odobleja - Parintele ciberneticii


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  Daca vrei sa sprijini acest proiect, doneaza pentru dezvoltarea si intretinerea platformei educationale de electronica DIY - electrokits.ro


  https://paypal.me/electrokits


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Mai putin cunoscut in Romania, Stefan Odobleja este intemeietorul psihociberneticii si al ciberneticii generalizate.

  In lucrarile sale acesta evitentiaza principiul si legea reversibilitatii si legile care guverneaza psihologia si fiziologia fiintelor vii, facand "pasi peste granite" cand trece de la om la sisteme (comunitati, organizatii sociale).

  Portret Stefan Odobleja

  Munca sa a fost contestata de regimul comunist si "imprumutata" 10 ani mai tarziu de Norbert Wiener, care si-a asumat meritele pentru inventarea acestei stiinte.

  O definitie corecta si mai aproape de limbajul comun al zilelor noastre afirma ca cibernetica este o disciplina care studiaza comunicatiile dintre diferitele sisteme ale unei masini construite de om sau ale unui organism viu. Cu alte cuvinte, cibernetica nu este un sinonim pentru calculatoare, insa calculatoarele folosesc din plin aceasta disciplina.

  Copil de taran din localitatea Valea Izvorului, Judetul Mehedinti, s-a nascut la 13 octombrie 1902. Scoala primara a facut-o in satul natal, iar liceul la Turnu Severin. Pe cand era in clasa a IV-a secundara, citise cartile intregii biblioteci a invatatorului sau, Nicolae Filimon, din Izvorul Hotului. Dupa obtinerea bacalaureatului a functionat in perioada 1921 - 1922 ca invatator pe fosta insula dunareana Ada-Kaleh.

  In toamna lui 1922 a inceput Facultatea de Medicina din Bucuresti. De cand era student il preocupa studiul transmiterii sunetelor prin organismul uman. A si elaborat o lucrare pe aceasta tema numita "Metoda de transonanta toracica", in care evitentiaza principiul si legea reversibilitatii. Tradusa in limba franceza, lucrarea s-a numit "La phonoscopie" si a aparut in 1935 la Paris, unde a obtinut un mare premiu international.

  Cartea La Phonoscopie - Stefan Odobleja

  La al IX-lea Congres International de Medicina Militara, desfasurat in Bucuresti in iunie 1937, a comunicat rezultatele cercetarii sale, dintre anii 1927 - 1935, in domeniul psihologiei.

  La aceasta mare manifestare medicala (1937), anunta printr-un prospect tiparit apropiata aparitie a lucrarii "Psihologia consonantista", scrisa in limba franceza si care va aparea la Lugoj. La acea data, termenul de "consonanta", nu exista in dictionare. Volumul I a aparut in primavara lui 1938, iar cel secund in 1939. 120 de exemplare din pretioasa, dar inca neinteleasa carte, au fost preluate de marile biblioteci din Europa (Roma, Neapole, Bologna, Londra, Copenhaga), Asia-Africa-America (Cairo, Bombay, Calcutta, Tokyo, Beijing, Chicago, Rio de Janeiro, Buenos Aires).

  In lucrare evidentiaza legile care guverneaza psihologia si fiziologia fiintelor vii: legea echilibrului (stabilitatii), legea reactiei (conexiuni inverse), legea reversibilitatii, legea inertiei etc. In ceea ce priveste psihologia, Stefan Odobleja, face "pasi peste granite" cand trece de la om la sisteme (comunitati, organizatii sociale).

  Cartea Psihologia consonantista - Stefan Odobleja

  Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici, in calitatea sa de profesor de neuropsihologie, spunea intr-un interviu despre savantul roman: "Meritul lui Odobleja este foarte mare. Este acela de a fi introdus in psihologie principiul conexiunii inverse a sistemelor circulare. Si de a fi creat o teorie, teoria consonantista a psihologiei. El spunea despre cartea lui ca este doar un rezumat si ca vrea sa scrie un tratat in mai multe volume. Psihologia consonantista este si ramane un lucru extrem de interesant, care insa nu a gasit ecou foarte mare in literatura straina."

  La New York, dar 10 ani mai tarziu (1948), apare lucrarea lui Norbert Wiener (matematician american), "Cibernetica" sau "Controlul si comunicarea intre animale si masini".

  Portret - Norbert Wiener

  O prestigioasa recenzie asupra lucrarii "Psihologia consonantista" apare deja in 1941, in "Psychological Abstracts" din S.U.A., material semnat de S.M. Strong. In tara a fost etichetat drept "comunist" si a fost mutat ca medic militar de la o garnizoana la alta.

  Dupa 1944 s-a considerat ca cibernetica este o stiinta reactionara. Creatorul acesteia, doctorul Stefan Odobleja, a devenit un personaj socotit periculos. Postul de medic militar i s-a restructurat, fiind dat "in rezerva". I se ofera un loc la circumscriptia rurala, (incepand din 1946) Izvorul Anestilor, cu domiciliul in satul natal.

  Revine in activitatea stiintifica nationala si internationala dupa anul 1972. In presa incep sa apara materiale despre prioritatea sa in domeniul ciberneticii. Incepe lupta impotriva lui Norbert Wiener.

  Academia Romana, in aprilie 1975, infiinteaza sectia "Comitetul roman de istorie si psihologie consonantista". Din 1975 a domiciliat in municipiul Drobeta-Turnu Severin, pana la sfarsitul vietii, 1978.  La noi, academiciamul Mihai Draganescu, a dus o indelungata si foarte meritorie activitate stiintifica de recuperare a meritelor savantului.

  Bibliografie:

  https://www.libertatea.ro/lifestyle/inventatori-romani-celebri-2799246
  https://www.liceulstefanodobleja.ro/revista.php
  http://www.topedge.com/home/licinfor/stefan.html
  http://www.ici.ro/romania/en/stiinta/odobleja.html
  https://www.giz.ro/stiinta/stefan-odobleja-inventatorul-ciberneticii-43826/
  http://www.itc-cluj.ro/capatana/valori/Portrete/odobleja.htm
  https://www.santiagokoval.com/2017/01/09/la-cibernetica-de-norbert-wiener/
  https://www.tapatalk.com/groups/anthroscape/stefan-odobleja-t74105.html
  https://leviathan.ro/stefan-odobleja-romanul-care-a-pus-bazele-ciberneticii-de-daniela-sontica/
  http://dan-blog.ro/stefan-odobleja.html

  Poate esti interesat si de:

  Personalitati din istoria electronicii romanesti
  Robert Noyce si Jack Kilby - Inventatorii circuitului integrat
  Premiul Nobel pentru electronica
  Ernst Werner von Siemens
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Stefan Odobleja - Parintele ciberneticii pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 29 martie 2020.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.