• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 31 vizitatori online.

  Radio Cronos - Istoric si date tehnice


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.
  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Radioreceptorul Cronos produs de Tehnoton Iasi functioneaza in gama undelor medii si ultrascurte. Acest aparat este prevazut cu un mecanism de ceas antrenat electric. Prin intermediul unui comutator, radioreceptorul poate fi pus in functiune sau oprit la un timp prestabilit.

  Aceasta comutare se face pe secundarul transformatorului de retea. Pentru receptia undelor ultrascurte, aparatul este prevazut cu antena cuplata la reteaua electrica si cu antena exterioara.

  Productia radioreceptorului Crosnos a inceptul in anul 1979, cand a aparut primul model numit 131.Cronos, urmat de 147d.Junior in 1980, si de 168d.Browni fabricat in 1983. Prima varianta a fost fabricata pentru piata interna cu receptrie pe UM si FM Banda Est, iar celelate doua pentru export cu receptrie UM si FM Banda Vest.

  Daca ne uitam atent la design-ul celor 3 variante prezentate mai jos, putem observa ca varianta pentru piata interna folosea un lemn de carcasa mai slab calitativ avand o lacuire superficiala, care duce mai mult spre un aspect mat decat spre unul lucios spre deosebire de celelalte doua variante pentru export, unde textura lemnului cat si lacuirea este mai calitativa.

  Prezentare model 131.Cronos (1979):

  Prezentare Radio model 131 Cronos

  Prezentare model 147d.Junior (1980):

  Prezentare Radio model Cronos 147D Junior

  Prezentare model 168d.Browni (1983):

  Prezentare Radio model Cronos 168D Browni

  De remarcat este ca, elementul surpriza care facea acest radio unic fata de celelalte la acea vreme era ceasul cu motor sincron la 50Hz, produs importat din Japonia.

  Din cauza ca reateaua electrica din Romania de la acea vreme nu era capabila sa mentina frecventa constanta la 50Hz acest produs nu a avut o prea mare notorietate printre pasionatii romani de radio. Aici consideram ca a fost o greseala de design in constructia acestui produs, pentru ca de altfel nu am vedea de ce s-a ales un ceas de precizie adus din Japonia, controlat de un generator de frecventa extrem de simplu, care la variantii ale temperaturii ambiente de +/- 6C pierde 30 de secunde la fiecare 24h.

  Pentru ca ceasul ramanea de dese ori in urma, erau necesare ajustari electronice aditionale facute de clientii finali, in mare parte amatori electronisti. Astfel, pentru sinconizarea frecventei cu secundele ceasului, erau construite generatoare pilotate cu diapazon, aceastea inlocuind generatorul de 50 Hz prezentat mai jos:

  Descriere functionare generator 50Hz Radio Cronos - Pag1

  Schema electronica generator 50Hz Radio Cronos

  Descriere schema generator 50Hz Radio Cronos

  Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii acestui radioreceptor vom avea nevoie si de schema electronica prezentata mai jos:

  Schema electronica Radio Cronos

  Un alt lucru de remarcat din istoria acestui aparat de radio este ca datorita problemelor economice din Romania de dupa 1983, Uzinele "Electronica" au redus sau stopat complet importurile, astfel ca productia acestui radio avea sa fie oprita deoarece ceasul era importat din Japonia. Ulterior, folosind acelasi 'sasiu' sau acceasi carcasa, avea sa apara ca varianta urmatoare, radioreceptorul Superson.

  In continuare, pentru o vedere mult mai clara asupra acestui aparat de radio, prezentam poze detaliate din interior:

  Detalii scala frecventa - Radio Cronos

  Date tehnice motor ceas - Radio Cronos

  Imagine difuzor - Radio Cronos

  Vedere PCB spate - Radio Cronos

  Vedere motor ceas - Radio Cronos

  Detalii motor ceas - Radio Cronos

  Detalii butoane - Radio Cronos

  Detalii generale interior - Radio Cronos

  Detalii mecanism ceas - Radio Cronos

  Vedere interior - Radio Cronos

  Mecanism ceas - Radio Cronos

  Surse:

  https://m.hotnews.ro/stire/
  https://www.elforum.info/topic/40451-ce-aparate-de-radio-produse-dupa-90-detineti/
  https://www.elforum.info/topic/131103-radio-cronos/
  http://www.proradioantic.ro/

  Poate esti interesat si de:

  Un tranzistor doua tranzistoare
  Tipuri de condensatori si dielectrici
  Sisteme de sunet interioare JBL
  Scheme si montaje de audiofrecventa
  Revista Tehnium 3/2006
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Radio Cronos - Istoric si date tehnice pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova

 • TOATE     1  2   >> 

  06/28/2020
  Leo L.
  4 of 5 Stars
  Pai ce sa mai zic? Dizidenta aparatelor de radio cu ceas impotriva regimului comunist, a ciordelii comuniste, a securitatii. Daca ati fi pus acest aparat de radio intr-o priza RFG-ista, ati fi constatat ca ar fi aratat ora corect. La varfuri de sarcina, Romania exporta energie electrica tarilor vestice, lasand satele romanesti in intuneric si in isteria propagandei capitaliste, Vocea Americii (379m lungime de unda) si Europa Libera, unde ni se spunea cat de greu o ducem noi in regimul comunist. In Romania, ceasul Cronos-ului ramanea in urma. Proportional, arata mentalitatea oamenilor plaiurilor mioritice si invers proportional eficienta industriei RSR-ului. eh' "reactia indusului" generatoarelor, care la o crestere a puterii debitate, scade viteza de rotatie a rotorului si deci a frecventei. Ca sa vedeti ticalosia sistemului comunist: puneai ceasul CRONOS sa te trezeasca la ora 2AM sa te duci cu trenul la pupat de moaste. Te trezeai de fapt la 3 si nu numai ca pierdeai trenul,
  06/28/2020
  Viorel C.
  3 of 5 Stars
  Am avut unul cumparat, in garantie, care pe langa imprecizia aratata datorita frecventei de retea, i se bloca oscilatorul local. L-am dus in service si mi l-au dat la fel. Pacat de bani!!
  06/28/2020
  Dan C.
  4 of 5 Stars
  Am construit un generator de frecventa pentru motorasul ceasului. A iesit destul de mare montajul. O experienta reusita! L-am daruit fratelui meu..
  06/28/2020
  Alexandrescu Dan
  5 of 5 Stars
  Nu ceasul era problema ci generatorul de frecventa folosit. La variantii ale temperaturii ambiente de +/- 6C pierdea 30 de secunde la fiecare 24h. Generatorul de frecventa era concept romanesc iar ceasul (mecanismul) era din Japonia..
  06/28/2020
  Lorem B.
  3 of 5 Stars
  Exact ce ma gandeam! Folosea cei 50Hz (haha, numai 50Hz nu erau) de la retea, exact cum am zis. Un gunoi de ceas.
  06/28/2020
  Lorem B.
  3 of 5 Stars
  Nu stiu ce avea al meu, eram mic atunci, dar ramanea tot timpul in urma. A fost un gunoi ca si ceas, dar un radio destul de ok..

  TOATE     1  2   >> 

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 28 iunie 2020.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.