• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 23 vizitatori online.

  Forme de unda in curentul alternativ


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.
  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Graficul curentului alternativ produs de un generator (alternator) electromecanic este sinusoidal (forma de unda); Perioada reprezinta timpul, luat din oricare punct al graficului formei de unda pana in punctul in care acesta incepe sa se repete, masurat in secunde. Frecventa este numarul perioadelor efectuate de o forma de unda intr-un interval de o secunda si se masoara in Hertz (Hz); 1 Hz este egal cu o perioada efectuata intr-un interval de o secunda.

  f = 1/T.

  Forme de unda sinusoidale

  Datorita modului de producere al energiei electrice, unda produsa de modificarea continua a polaritatii tensiunii, are o forma sinusoidala, precum in figura alaturata.

  forma de unda sinusoidala

  Motivul pentru care generatorul produce curent alternativ se datoreaza modului sau fizic de functionare. Tensiunea produsa de stator (infasurarile stationare) datorita miscarii rotorului (magnetului rotativ) este proportionala cu rata variatiei fluxului magnetic perpendicular pe infasurari (legea inductiei electromagnetice). Aceasta rata de variatie este maxima atunci cand polii magnetului se afla in imediata apropiere a infasurarilor, iar valoarea ei este minima atunci cand acestia se afla la distanta maxima fata de infasurari. Matematic, rata variatiei fluxului magnetic datorita unui magnet rotativ, urmareste graficul functiei sinus, astfel ca tensiunea produsa de infasurari este descrisa de aceeasi functie.  Perioada unei functii

  Daca urmarim variatia tensiunii produsa de infasurarile unui generator din oricare punct de pe graficul functiei (sinus in acest caz) pana in momentul in care graficul incepe sa se repete, spunem ca s-a efectuat exact o perioada a acelei functii.

  perioada unei functii

  Matematic, perioada unei functii se noteaza cu T. Acest concept este cel mai usor de vizualizat intre valorile maxime ale functiei, dar poate la fel de bine sa fie luat in considerare intre oricare puncte ale acestuia. Valorile unghiurilor de pe axa orizontala desemneaza domeniul functiei trigonometrice sinus, dar si pozitia unghiulara a axului alternatorului aflat in miscare.

  Din moment ce axa orizontala a graficului desemneaza trecerea timpului, precum si pozitia axului alternatorului in grade, unitatea de masura folosita pentru marcarea unei perioade este timpul, in majoritatea cazurilor masurat in secunde sau fractiuni de secunda. Perioada unei unde, masurata in grade, este tot timpul 360, dar timpul ocupat de o singura perioada depinde de rata variatiei tensiunii de la o polaritate spre cealalta.

  Frecventa

  O metoda si mai des folosita pentru a descrie alternanta curentului alternativ este exact rata acestei oscilatii, denumita frecventa, notata matematic cu f. Unitatea de masura pentru frecventa este Hertz-ul (prescurtat Hz), si reprezinta numarul de perioade complete intr-un interval de o secunda. In Europa, frecventa standard folosita este de 50 Hz, ceea ce se traduce prin faptul ca tensiunea alternativa oscileaza cu o rata de 50 de perioade la fiecare secunda. O statie de transmisie radio ce foloseste o frecventa de 100 MHz genereaza tensiune alternativa ce oscileaza cu o rata de 100 de milioane de perioade pe secunda.  Matematic, perioada si frecventa sunt marimi reciproce, frecventa fiind egala cu inversul perioadei (f = 1/T). De exemplu, pentru o perioada T = 16 ms, frecventa f = 1/16 = 62.5 Hz. Instrumentul folosit pentru vizualizarea formelor de unda (a variatiei tensiunii sau curentului cu timpul) se numeste osciloscop.  Alte forme de unda

  Desi generatoarele electromecanice si multe alte fenomene fizice produc in mod natural forme de unda sinusoidale, acestea nu sunt singurele forme de unde alternative existente. Exista o varietate de unde alternative produse de circuitele electronice. Alaturat sunt cateva exemple.

  diferite forme de unda

  Acestea nu sunt insa singurele tipuri de forme de unda existente, ci doar cateva dintre cele mai comune. Chiar si circuitele considerate sinusoidale, dreptunghiulare sau triunghiulare pure nu sunt perfecte in realitate. Unele forme de unda sunt atat de complexe incat nu pot fi clasificate. General vorbind, orice forma de unda ce se apropie de o forma sinusoidala este denumita ca atare, toate celelalte fiind denumite ne-sinusoidale. Forma undei de tensiune sau curent are o importanta cruciala asupra comportamentului unui circuit si trebuie sa fim prin urmare atenti la diferitele forme de unda existente in practica.

  Bibliografie / Surse:

  Tony R. Kuphaldt - Introducere in circuite electrice si electronice
  Articolul de fata, face parte din varianta romaneasca a volumului de "Curent alternativ", al doilea din seria lucrarilor "Lessons in Electric Circuits" scrise de Tony R. Kuphaldt.
  http://www.circuiteelectrice.ro

  Poate esti interesat si de:

  Un tranzistor doua tranzistoare
  Propagarea undelor ultrascurte
  Temporizator 0-72 secunde
  Masurari cu osciloscopul
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Forme de unda in curentul alternativ pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 11 noiembrie 2018.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.