• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 19 vizitatori online.

  Fazele curentului alternativ


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.
  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Diferenta de faza (defazajul) reprezinta ne-sincronizarea a doua sau mai multor forme de unda cu aceeasi frecventa. Valoarea defazajului dintre doua forme de unda poate fi exprimata in grade.

  Doua sau mai multe forme de unda pot fi defazate inainte, inapoi sau se pot afla in faza (diferenta de faza de 0 grade). Rezolvarea circuitelor de curent alternativ trebuie sa ia in considerare atat amplitudinea unei faze cat si diferentele de faza existente; matematic, acest lucru se realizeaza cu ajutorul numerelor complexe.

  Defazajul (diferenta de faza)

  Lucrurile incep sa se complice atunci cand trebuie sa comparam doua sau mai multe forme de unda altervative ce sunt defazate intre ele. Prin aceasta "defazare" se intelege faptul ca formele de unda nu sunt sincronizate, valorile lor de varf si punctele de intersectie cu axa orizontala nu sunt identice in timp. Figura alaturata ilustreaza acest lucru.

  reprezentarea defazajului pe grafic

  Cele doua unde de mai sus (A si B) au aceeasi amplitudine si frecventa, dar sunt defazate intre ele.

  Functia trigonometrica sinus este reprezentata grafic pornind din punctul zero (zero grade), continuand pana la valoarea sa maxima pozitiva la 90 de grade, dupa care ia valoarea de 180 de grade pe axa orizontala, trece prin minima negativa la 270 de grade si inapoi la punctul de plecare de 360 de grade.

  functia trigonometrica sinus

  Putem folosi aceasta scara pentru axa orizontala pentru a exprima valoarea defazajului dintre cele doua unde. Defazajul (diferenta de faza) dintre cele doua forme de unda este de 45 de grade, unda A fiind inaintea undei B.  O comparatie intre defazaje diferite ale undelor in graficele alaturate ilustreaza mai bine acest concept. Deoarece formele de unda de mai sus au aceeasi frecventa, defazajul dintre ele este acelasi in oricare punct de timp. Din acest motiv, putem exprima defazajul dintre doua sau mai multe forme de unda ce au aceeasi frecventa ca si o valoare constanta pentru intreaga unda, si nu doar intre doua puncte particulare. Putem spune, prin urmare, ca tensiunea A este defazata cu 45 de grade fata de tensiunea B, de exemplu.

  tipuri de defazaje

  Forma de unda ce este in fata se numeste defazata inainte, iar cea care este in urma spunem ca este defazata inapoi.

  In mod uzual, in analiza circuitelor de curent alternativ, forma de unda a sursei de energie este folosita ca si referinta de faza, sub forma de "x volti la 0 grade". Orice alta tensiune sau curent alternativ va fi in faza sau defazata inainte sau inapoi fata de aceasta unda de referinta.  Observatie

  Din acest motiv, circuitele de curent alternativ sunt mult mai complicate decat cele de curent continuu. La aplicarea legilor lui Ohm si Kirchhoff, trebuiesc luate in considerare atat amplitudinile cat si diferentele de faze intre undele de tensiune sau curent. Operatiile de adunare, scadere, inmultire sau impartire trebuie sa ia in considerare aceste lucruri, folosind sistemul numerelor complexe pentru reprezentarea amplitudinii si a fazei.

  Bibliografie / Surse:

  Tony R. Kuphaldt - Introducere in circuite electrice si electronice
  Articolul de fata, face parte din varianta romaneasca a volumului de "Curent alternativ", al doilea din seria lucrarilor "Lessons in Electric Circuits" scrise de Tony R. Kuphaldt.
  http://www.circuiteelectrice.ro
  http://qrp-popcorn.blogspot.com/

  Poate esti interesat si de:

  Difuzoare si incinte acustice
  Semnale si analiza de semnal
  Generator de semnale morse
  Generarea si vizualizarea semnalelor
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Fazele curentului alternativ pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 25 noiembrie 2018.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.