• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 29 vizitatori si 
  2 membri online.

  Condensatorul - Generalitati


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  Daca vrei sa sprijini acest proiect, doneaza pentru dezvoltarea si intretinerea platformei educationale de electronica DIY - electrokits.ro


  https://paypal.me/electrokits


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Ce este condesatorul?

  Condesatorul reperezinta un sistem de doua conductoare numite armaturi care sunt separate printr-un izolator (dielectric) si care au capacitatea de a inmagazina o cantitate de electricitate.

  sectiunea condensatorului

  Condesatorul este o componenta pasiva, mediul dielectric care separa cele doua armaturi are permitivitatea simbol epsilon.

  Daca acesta este cuplat la o tensiune U se va incarca cu sarcini electrice Q in functie de capacitatea C, dupa cum se poate observa in urmatoarea formula:

  formula 1 - condensator

  Capacitatea electrica a unui condensator - este marimea fizica egala cu raportul dintre sarcina electrica Q de pe o armatura si tensiunea electrica U la bornele condensatorului

  Capacitatea condensatorului se masoara in farad [F], condesatoarele avand valori uzuale cuprinse intre 1pF si 10.000 uF. In regim sinusoidal condensatorul introduce un defazaj cu defazaj-condensator intre tensiune si curent si are o reactanta capacitiva:

  formula reactantei capacitive unitate masurare reactanta capacitiva

  Unde simbol pulsatia tensiunii sinusoidale este pulsatia tensiunii sinusoidale.

  reprezentarea in circuit a condensatorului

  Dupa cum se cunoaste intre armaturile unui condesator este un strat isolator numit dielectric, ce nu permite trecerea curentului electric prin el. Intr-un circuit de curent alternativ condesatorul are comportare putin diferita deoarece el se incarca si se descarca electric periodic, determinand prezenta unui curent electric prin circuitul exterior lui. Daca tensiunea aplicata condesatorului este o tensiune alternativa atunci curentul de incarcare si descarcare al condesatorului este:

  formula incarcare - descarcare condensator

  Unde q reprezinta sarcina electrica variabila de pe armaturile condesatorului.

  Dupa cum s-a explicat mai sus, Xc se numeste reactanta capacitiva si se masoara in ohmi. Acesta poate fi calculat folosind leagea lui Ohm pentru un circuit de curent alternativ: U = I x Xc

  In acest caz expresia curentului va fi:

  formula curent alternativ

  Reprezentarea grafica a curentului si tensiunii printr-un condensator in curent alternativ:

  reprezentarea grafica a curent-tensiune prin condensator

  Reprezentarea fazoriala a curentului prin condensator:

  reprezentarea fazoriala a curentului prin condensator

  In reprezentarea grafica se poate observa pozitia unghiului de defazaj simbol unghi de defazaj>0. In cazul condesatorului alimentat in curent alternativ, ca in exemplul de fata, tensiunea este defazata in urma curentului cu simbol defazaj condensator, lucru observabil si in reprezentarea fazoriala.

  Condensatoarele nu au o rezistenta stabila. Cu toate acestea, exista o relatie matematica definita intre tensiune si curent pentru un condensator, dupa cum urmeaza:

  legea lui ohm pentru condensatori

  Unde:
  - i -> curentul instantaneu prin condesator
  - C -> capacitatea in Farazi
  - dv/dt -> rata instantanee pentru schimbarea tensiunii (volti/secunda)

  Litera mica "i" simbolizeaza curentul instantaneu, adica valoarea curentului la un moment dat. Expresia "dv / dt" reprezinta rata instantanee de schimbare a tensiunii in timp (volti pe secunda, creste sau descreste) la un anumit moment in timp.

  Litera v este de obicei folosita pentru a reprezenta tensiunea instantanee, mai degraba decat litera e. Cu toate acestea, nu ar fi incorect sa se exprime rata instantanee a tensiunii de schimb ca "de / dt".

  Capacitatea condensatorului plan este data de:

  formula capacitate condensator plan

  Unde:

  - simbol permitivitatea absoluta a vidului este permitivitatea absoluta a vidului
  - simbol permitivitatea absoluta a dielectricului este permitivitatea absoluta a materialului dielectric
  - simbol permitivitatea relativa a dielectricului este permitivitatea relativa a materialului dielectric
  - "S" este suprafata armaturilor plane
  - "d" este distanta dintre armature

  Structura condensatorului plan:

  structura condensatorului plan

  Simbolul general al condensatorului plan: simbolul general al condensatorului plan

  Defazajul dintre curenti si tensiune pentru condensatorul plan:

  defazajul dintre curenti si tensiune la condensator

  Moldul de functionare al condensatorului

  Atunci cand la bornele condensatorului vom aplica o tensiune electrica, intre cele doua armaturi se va crea un camp electric care permite existenta unei diferente semnificative de electroni liberi (sarcina) intre cele doua armaturi. Pe masura ce campul electric se formeaza, datorita aplicarii tensiunii, electronii liberi vor fi fortati sa se "adune" la terminanul negativ fiind luati de pe terminalul pozitiv.

  Aceasta diferenta de sarcina se traduce prin aparitia unui "stoc" de energie electrica in condensator si reprezinta sarcina potentiala a electronilor dintre cele doua armaturi. Cu cat diferenta numerica a electronilor intre cele doua armaturi este mai mare, cu atat mai mare este fluxul campului si cu atat mai mare stocarea de energie din condensator.

  Liniile campului electric ale unei sarcini punctuale pozitive:

  liniile campului electric ale unei sarcini pozitive

  Liniile campului electric intre placile unui condensator plan:

  liniile campului electric intre placile unui condensator plan

  Atunci cand tensiunea la bornele unui condesator creste acesta utilizeaza curent din circuit. In acest caz condensatorul se comporta ca o sarcina si spunem ca se incarca. Invers, atunci cand tensiunea la bornele condensatorului scade, acesta introduce / genereaza curent in circuitul extern. In acest caz condensatorul se comporta ca si o sursa de putere si spunem ca se descarca. Stocul de energie din campul electric este redirectionat catre restul circuitului.

  Daca introducem brusc o sursa de tensiune la bornele unui condensator descarcat (o crestere brusca de tensiune), acesta va utiliza curent din circuitul exterior, reprezentat in acest caz de sursa respectiva, pana in momentul in care tensiunea la bornele sale este egala cu tensiunea sursei. Dupa atingerea acestui punct de incarcare curentul scade spre 0. Asta insemnand (condesator descarcat). Marimea pentru volumul de energie stocat de un condesator, atunci cand se aplica o anumita tensiune la bornele sale poarta denumirea de capacitate electrica.

  Mai mult decat atat denumirea de condesator la momentul actual este considerata destul de invechita si nu mai este utilizata in lucrarile de specialitate aceasta fiind inlocuita cu cea de capacitor.

  Simboluri conventionale pentru condensatori

  Pentru condentator general: simbol condensator general

  Pentru condensatori polatizati: simboluri condensatori polarizati

  Pentru condensatori variabili (trimmere): simboluri condensatori variabili (trimmere)

  Reprezentarea in detaliu cu migrarea electronilor intre cele doua armaturi, cat timp capacitorul este alimentat:

  migrarea electronilor intre armaturi

  Dupa cum am mentionat si mai sus condesatorul este un dispozitiv electric pasiv ce inmagazineaza energie sub forma unui camp electric intre cele doua armaturi incarcate cu o sarcina egala, dar de semn opus. Capacitatea de inmagazinare a sarcinii electrice de catre un condesator, sau capacitanta, este masurata in Sistemul International in farazi. Un condesator de un farad poate stoca un coulomb de sarcina la un volt iar un amper reprezinta rata de electroni de un coulomb pe secunda, asadar un condesator de un farad poate sustie un amper pe secunda la tensiunea de un volt.

  Energia inmagazinata in condesator este egala cu actiunea necesara pentru a stabili tensiunea in condesator si implicit a campului electric. Energia inmagazinata este calculata cu ajutorul formulelor de mai jos:

  Condesator de capacitate C, incarcat cu sarcina electrica Q: formula condensator incarcat cu sarcina electrica q

  Condesator de capacitate C, incarcat la o tensiune electrica U: formula condensator incarcat cu tensiune electrica

  Condesator de volum V intre armaturi si intensitatea campului E: formula condensator - calcul volum intensitate electrica

  Densitate volumica de energie: formula capacitor - densitate volumica de energie unde formula calcul energie inmagazinata in capacitor

  Energia maxima care poate fi inmagazinata, in siguranta, intr-un condesator este limitata de campul electric maxim pe care il poate suporta materialul dielectric inainte sa se distruga. Asadar, toti condesatorii care folosesc acelasi material dielectric au aceeasi densitate a energiei.

  Clasificarea condensatorilor

  In functie de natura dielectricului:
  - Cu dielectric solid (Anorganic: sticla, ceramica; Organic: hartie, pelicule plastic)
  - Cu dielectric oxid metallic: condesatoare electrolitice
  - Cu dielectric gazos
  - Cu dielectric lichid (ulei)

  In functie de forma armaturilor:
  - Condesator plan
  - Condesator sferic
  - Condesator cilindric

  clasificare condensatori - forma armaturi

  Condesatoarele pot fi de mai multe feluri:
  - Electrolitice
  - Cu tantal
  - Ceramice
  - Cu poliester

  Acest ultim subiect, va fi detaliat in urmatorul articol despre condensatori.

  Poate esti interesat si de:

  Capacitmetru RS232 pentru pico si nano farazi
  Divizorul de tensiune capacitiv
  Continuitatea firelor
  Dispozitive electronice - Ghid de lucrari practice - Partea 1
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Condensatorul - Generalitati pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 15 septembrie 2018.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.