• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 27 vizitatori online.

  Analiza unui semnal dreptunghiular


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.
  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Formele de unda dreptunghiulare sunt echivalente unei forme de unda sinusoidala de aceeasi frecventa (fundamentala) insumata cu o serie infinita de unde sinusoidale (armonici) de frecvente multiplu impar ale fundamentalei.

  Orice forma de unda periodica, ne-sinusoidala poate fi reprezentata ca serie de semnale sinusoidale de frecvente si amplitudini diferite insumate impreuna.

  Definitie

  Este cunoscut faptul ca orice semnal periodic (ce se repeta in timp) ne-sinusoidal poate fi reprezentat ca si combinatie de semnale continue, sinusoidale si/sau cosinusoidale (semnal sinusoidal defazat cu 90 de grade) de frecvente si amplitudini variate. Acest lucru este perfect valabil indiferent cat de "ciudat" sau "contorsionat" ar parea semnalul analizat. Intr-un caz particular, formele de unda dreptunghiulare sunt echivalente din punct de vedere matematic cu suma unui semnal sinusoidal fundamental, de o anumita frecventa, plus o serie infinita de multiplii impari ai frecventei fundamentale cu amplitudini descrescatoare.  Exemplu

  Acest adevar, perfect demonstrabil, al formelor de unda pare greu de crezut. Totusi, daca o forma de unda dreptunghiulara este de fapt o serie infinita de armonici sinusoidale adunate impreuna, ar trebui sa putem demonstra acest lucru insumand cateva armonici sinusoidale si obtinand o aproximare a semanlului dreptunghiular. Vom incerca sa facem acest lucru in continuare.

  Circuitul considerat consta din cinci surse de tensiune, de amplitudini si frecvente diferite, conectate in serie. Armonicele considerate sunt: cea fundamentala (prima) la o frecventa de 50 Hz, armonica a 3-a (3x50=150Hz), a 5-a, a 7-a si a 9-a (9x50=450Hz). Amplitudinile semnalelor nu sunt nici ele aleatoare, ci, constau din fractia 4/π inmultita cu fractiile 1(4/πx1=4/πV), 1/3, 1/5, 1/7 si 1/9 (4/πx1/9=4/9πV), in functie de armonica corespunzatoare.

  Frecventa fundamentala

  frecventa fundamentala

  Primul grafic reprezinta tocmai frecventa fundamentala, la 50 Hz si amplitudine de 4/π, adica aproximativ 1.27 V.

  Armonica a 3-a

  In urmatorul grafic, vom vedea ce se intampla cu acest semnal sinusoidal pur atunci cand il combinam cu armonica a 3-a (150 Hz). Din acest moment, nu mai seamana cu un semnal sinusoidal pur ( semnalul combinat este cel cu rosu). Panta formei de unda la intersectia cu axa orizontala a timpului este mult mai mare acum, semn ca forma de unda initiala se apropie de cea dreptunghiulara.

  armonica a 3-a

  Armonica a 5-a

  Sa adaugam in continuare si armonica a 5-a pe grafic. Armonica a 5-a (250 Hz) este reprezentata pe graficul alaturat cu albastru, iar efectele combinate a celor doua armonici sunt reprezentate cu rosu.

  armonica a 5-a

  Putem observa cum varful formei de unda s-a aplatizat fata de situatia initiala, iar panta a crescut si mai mult fata de cazul precedent.

  Armonica a 7-a si a 9-a

  Adaugam pe rand si armonicele a 7-a, respectiv a 9-a:

  armonica 7 si 9

  Efectele asupra circuitelor

  Rezultatul insumarii celor 5 armonici, cu amplitudinile de rigoare, reprezinta o aproximare destul de buna a unui semnal dreptunghiular. Scopul acestui exemplu a fost ilustrarea modului de construire a unui semnal dreptunghiular folosind semnale sinusoidale multiple la frecvente diferite pentru a demonstra faptul ca un semnal pur dreptunghiular este intr-adevar echivalent cu o serie de semnale sinusoidale. Atunci cand se aplica un semnal dreptunghiular intr-un circuit ce contine elemente reactive (condensatoare si/sau bobine), acele componente se comporta ca si cum am fi aplicat mai multe tensiuni de frecvente diferite in acelasi timp, ceea ce de fapt am si facut.

  Analiza Fourier

  Faptul ca semnalele ne-sinusoidale periodice sunt echivalente cu o serie de semnale de curent continuu, sinusoidale si/sau cosinusoidale este o consecinta intrinseca a modului de "functionare" al semnalelor: o proprietate fundamentala a tuturor formelor de unda, indiferent ca sunt electrice sau mecanice.

  analiza fourier - semnal dreptunghiular simetric

  Procesul matematic de reducere a acestor forme de unda nesinusoidale ca suma a componentelor sale la frecvente si amplitudini diferite, poarta numele de analiza Fourier, fiind un proces destul de complicat. Analiza Fourier este in schimb usor de implementat cu ajutorul unui calculator si un algoritm numit transformata Fourier, ceea ce vom incerca sa facem in continuare.  Sa luam din nou exemplul semnalului dreptunghiular, simetric, cu amplitudinea de 1 V.

  In graficul de mai jos, formele de unda sunt impartite in functie de frecventele lor sinusoidale, pana la armonica a 9-a. Amplitudinile armonicilor pare sunt aproximativ zero, iar a celor impare descresc de la 1 la 9 (prima este cea mai mare, ultima cea mai mica).

  analiza fourier a semnalelor

  Bibliografie / Surse:

  Tony R. Kuphaldt - Introducere in circuite electrice si electronice
  Articolul de fata, face parte din varianta romaneasca a volumului de "Curent alternativ", al doilea din seria lucrarilor "Lessons in Electric Circuits" scrise de Tony R. Kuphaldt.
  http://www.circuiteelectrice.ro
  http://synthesizeracademy.com/harmonics/

  Poate esti interesat si de:

  Serii Fourier
  Semnale si analiza de semnal
  Generator de semnale morse
  Generarea si vizualizarea semnalelor
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Analiza unui semnal dreptunghiular pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 01 decembrie 2018.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.