Circuit de comanda pentru motoarele pas cu pas - Functionarea motoarelor pas cu pas

Circuit de comanda pentru motoarele pas cu pas – Functionarea motoarelor pas cu pas

Timp de citit: 3 minute

Acest proiect foloseste 3 circuite integrate (LM555, CD4017 si ULN2003). Este un circuit recomandat pentru invatarea rapida a functionalitatii motoarelor pas cu pas.

Este practic un circuit „cu intrare serie si iesire paralel”. Din „reset” se aduc toate iesirile pe zero (OFF). Aplicand impulsuri (de la „oscilator”) la intrarea de tact (clock sau master clock la alti autori), iesirile vor trece pe rand in unu (ON). Potentiometrul POT de 100k ajuta la modificarea vitezei pentru motorul pas cu pas.

Pentru acest kit sunt disponibile doar schemele electronice, nu si amplasamentul componentelor electronice pe breadboard.

Lista de componente necesare:

1 x Placa electronica de test + fire de legatura
1 x R1 = 1K
1 x POT = 100K
1 x C1 = 10uF
1 x C2 = 100nF
1 x LM555
1 x CD4017
1 x ULN2003
1 x Contact terminal

Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Schema electronica - circuit comanda motor pas cu pas

Motoarele pas cu pas (MPP) sunt de fapt motoare sincrone la care fazele infasurarilor statorice sunt alimentate in impulsuri de curent, rezultate in urma aplicarii unor impulsuri de tensiune de tip „treapta”.

Motorul pas cu pas se utilizeaza in schemele sistemelor de comanda cu program si prin impulsuri. Folosirea ordinatoarelor pentru comanda unor procese tehnologice complexe necesita prelucrarea unor semnale, sub forma e impulsuri ceea ce se poate realiza cu MPP.

In prezent MPP se foloseste in diverse instalatii industriale, dupa cum urmeaza:

  • Actionarea masinilor unelte cu comanda numerica
  • Industria metalurgica si usoara
  • Sisteme periferice ale calculatoarelor numerice
  • In aeronautica.

Desigur, sunt foarte multe variante de motoare pas cu pas, iar conectarea la driver-ul (ULN2003) se face in mod diferit pentru fiecare varianta in parte: www.linengineering.com explica in detaliu conexiunile de cablare pentru toate variantele de motoare pas cu pas. Cateva din aceste explicatii sunt atasate mai jos:

Tabel cablare motoare pas cu pas cu 4 fire

Tabel cablare motoare pas cu pas cu 4 fire

Tabel cablare motoare pas cu pas cu 6 fire

Tabel cablare motoare pas cu pas cu 6 fire

Tabel cablare motoare pas cu pas cu 8 fire

Tabel cablare motoare pas cu pas cu 8 fire

Descarca manualul si schema electronica

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, descarcati manualul de aici si schema electronica in format .dsn (TinyCAD design) de aici.

De asemenea pentru aceasta aplicatie sunt disponibile si urmatoarele materiale video in care sunt prezentate functionalitatile reale:

Iar mai jos avem un exemplu de conectare pentru un motor pas cu pas cu 5 fire.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *