Principalele subiecte discutate:
1. Circuitul de comanda audio HI-FI TDA7250
Circuitul integrat TDA7250, produs do binecunoscuta firma ST Microelectronics (fosta SGS-Thomson), reprezinta un circuit de comanda (driver) audio stereofonic (dual), destinat sa actioneze doua perechi de tranzistoare complementare din etajele de iesire ale amplificatoarelor audio Hi-Fi de putere. CI tip TDA7250 se livreaza in capsula DIP20.
Puterea de iesire esto de 100W/4 Ohm, respectiv de 60W/8 Ohm. Domeniul tensiunilor de alimentare este foarte intins, fiind cuprins intre 20V-90V, sau in cazul unor surse duale intre +-10V +-45V.
Referitor la caracteristicile functionale ale circuitului driver TDA7250, amintim: distorsiuni foarte scazute, control automat al curentului de repaus al tranzistoarelor de putere (fara elemente de control al temperaturii), protectie la curentul de suprasarcina pentru tranzistoarele de putere, prezenta functiilor de mute si stand-by si consum redus de putere.
2. Cresterea performantelor la incintele acustice de tip TINERET 1
In revista Tehnium nr. 9/1987 s-a publicat un articol referitor la modificarea retelei de separare existente in incintele acustice denumite Tineret 1 (Unitra 140W), recomandand aplicarea acestei solutii la toate incintele Unitra si Electromures (executate cu difuzoare Unitra). Pentru calculul retelelor s-a recomandat utilizarea materialului aparut in Almanahul Tehnium 1985.
S-a procedat la modificarea retelei de separare a incintei deoarece sunetul reprodus de acest tip de incinta se situa departe de ceea ce ar fi trebuit sa fie. La vremea respectiva solutia de inlocuire a difuzoarelor cu traductoare de calitate mai buna era inaplicabila, comertul socialist avand alte prioritati. De aceea, s-a incercat ceea ce se putea face cu dotarea proprie a incintei.
3. Transceiver QRP CW-SSB pentru unde scurte
Aparatul prezentat este rezultatul a circa 2 ani de experimentari ale unor configuratii si scheme prezentate in articole de specialitate pe de o parte, si ale unor scheme proprii pe de alta parte. Acesta a fost proiectat si realizat tinand seama de scopul principal, si anume, de a fi utilizat pentru lucrul in portabil, concomitent cu obtinerea unor bune performante tehnice si o usoara manevrabilitate.
De asemenea, dimensiunile reduse ale acestuia, la care in mare masura au contribuit componentele SMD folosite, permit instalarea aparatului si la bordul autovehiculelor, impreuna cu o antena adecvata…
4. Receptor pentru radiogoniometrie pe 3.5 Mhz
In radiogoniometria de amatori, in banda de 3.5 Mhz se folosesc doua tipuri de receptoare: cu bara de ferita; cu cadru. Varianta prezentata in articol este cu bara de ferita.
Intreaga schema prezentata, se bazeaza pe folosirea integrala a pieselor din receptoarele de fabricatie romaneasca: Cora, Gama, Solo 100 si altele…
5. Generator de functii
Se prezinta schema unui generator de semnale (functii), utilizabil la un sistem automat care functioneaza in regim secvential sincron.