Aproximativ 85% din componentele turbinei, inclusiv otelul, cablurile de cupru, electronica si angrenajul pot fi reciclate sau refolosite. Insa palele de fibra de sticla sunt dificil de eliminat.
Pentru a putea fi transportate, acestea sunt taiate in trei bucati cu un ferastrau industrial cu lama diamantata. Aceasta metoda duce la costuri de transport prohibitive pe distante mari.
Asadar, companiile cauta acum modalitati de a face fata zecilor de mii de pale care au ajuns la sfarsitul vietii, multe dintre acestea nefiind cele mai ecologice, ingroparea acestora pentru totdeauna nefiind de asemenea ideala.
De ce se folosesc turbinele eoliene?
Pentru a preveni schimbarile climatice catastrofale provocate de arderea combustibililor fosili, multe guverne si corporatii au promis sa foloseasca doar energie verde pana in 2050. Energia eoliana este una dintre cele mai ieftine moduri de a atinge acest scop.
Solutia de reciclare a Universitatii Strathclyde Glasgow
O echipa de cercetatori de la Universitatea Strathclyde din Glasgow a descoperit o metoda pentru a recicla anumiti compoziti utilizati in palele turbinelor eoliene, care erau pana acum imposibil de reciclat, motiv pentru care mii de pale iesite din uz erau anual ingropate.
Universitatea a dezvoltat un proces de recuperare termica si post-tratament a fibrelor de sticla din compozitele polimerice armate cu fibre din sticla, gasite in palele eoliene, pentru a obtine fibre de sticla de calitate aproape perfecta.
Acest compozit utilizat in palele turbinelor eoliene este considerat un material greu de reciclat si de obicei merge direct la groapa de gunoi. Daca este implementata la nivel global, se estimeaza ca tehnica va satisface aproape jumatate din cererea globala de fibra de sticla.
„Reciclarea fibrei de sticla poate transforma deseurile compozite in fibre reutilizabile si ar putea servi 50% din cererea globala de fibra de sticla daca este implementata la nivel mondial. Intrucat procesul produce atat fibre de valoare medie, cat si fibre de valoare mare, poate fi acoperit un spectru larg de piata, de la produse mai putin solicitante la produse de inalta performanta.
GRP (fibra de sticla) reciclat va fi, de asemenea, atractiv pentru industriile din afara zonei eoliene si poate fi adaptat pentru o gama larga de aplicatii compozite.
Astazi, GRP este utilizat in sectoare precum productia de masini, nave, productia de petrol si gaze, constructii si articole sportive”, arata Universitatea.
Aker Offshore Wind si Aker Horizons
Din acest motiv, universitatea a semnat un memorandum de intelegere cu dezvoltatorul norvegian eolian offshore Aker Offshore Wind si cu compania de investitii verzi Aker Horizons, pentru a pune in aplicare noua sa tehnologie.
Metoda de reciclare dezvoltata de Global Fiberglass Solutions
De asemenea, un start-up, Global Fiberglass Solutions, a dezvoltat o metoda de a sparge palele si a le presa in granule si placi de fibra care sa fie folosite pentru podele si pereti.
Compania a inceput productia de mostre la o fabrica din Sweetwater, Texas, langa cea mai mare concentratie de ferme eoliene de pe continent. Firma planuieste o alta operatiune in Iowa.
„Putem procesa 99,9% dintr-o pala si putem trece prin aproape 6000 – 7000 de pale pe an per fabrica”, a declarat diectorul general Don Lilly. Compania a acumulat un inventar de pale stranse in aproape un an, ce sunt pregatite de tocat si reciclat, pe masura ce creste cererea, potrivit acestuia.
„Cand vom incepe sa vindem mai mult constructorilor, vom putea lua mai multe. Acum doar ne pregatim”, a declarat el.
Bibliografie:
Am vazut cum se ingroapau aceste pale cand nu mai pot fi folosite. Energia verde nu prea e atat de verde. Si la panourile fotovoltaice e ceva similar. Sunt greu de reciclat.
Nu prea înțeleg cum palele se uzeaza? OK, daca fac o oarecare uzura dar find de fibra se pot și repara..
Expunere la ultraviolete, traznete, pasari, si ocazional vanturi puternice. Ma gandesc ca apar microfisuri sau o imbatranire a materialului per total.
Pe perioada de viata a palelor de aproximativ 20 de ani, acestea trebuie sa suporte incarcari uriase ce pot duce la deteriorarea acestora. Reparatiile palelor turbinelor eoliene se fac cu rasini epoxidice sau poliesterice si fibra de sticla sau carbon.
Stiu cum se fac. Am lucrat mulți ani cu fibra și carbon..
Ar putea fi transformate în ciment. Adică combustibil alternativ pentru cuptoarele rotative pentru fabricarea cimentului.
Întrebare de Gâgă: dacă sunt atât de greu de distrus, de ce le înlocuiesc? ?
Foarte buna intrebare. Ideea e ca aceste pale ajunse la un anumit stadiu de degradare, nu se mai pot repara. Curios este ca nimeni nu s-a gandit, pana recent, ca materialul din care sunt facute se recicleaza greu. Probabil it’s all about money here.
Ideea era, cum de se degradează în bătaia vântului, iar când e vorba de mașina de tocat se învârtoșează dintr-o dată și sunt greu de distrus! Nu cumva durata de viață e mult subestimată? Ce se întâmplă dacă nu sunt înlocuite la timp? Se rup în bucăți? Păi, problem solved! ?
Foarte bine expus punctul de vedere. Mult probabil durata de viata e mult subestimata. Dupa cum am spus, cred ca e mai mult vorba de bani aici.
Probabil materialul îmbătrânește, crapă și trebuie înlocuit fără să se aștepte ruperea palelor. Presupun ca sunt construite din fibră de sticla. Cred eu că s-ar putea mărunți și apoi folosi în armarea betonului din construcții.
Sunt expuse la forte mari, intemperii si raze ultraviolete si dupa un anumit timp nu mai prezinta siguranță in functionare. Ruperea in timpul functionarii ar produce pagube enorme a caror costuri ar pitea depasi cu mult costul unor pale noi. Nimeni nu riscă. Este exact ca in aviatie unde dupa depasirea resurselor unui motor, acesta este schimbat chiar daca inca functioneaza foarte bine. Motoarele cu resursa depasita provenite din aviatie sunt ulterior folosite in aplicatii la sol ca generatoare de gaz, sursa de putere pentru diferite aplicații, etc. Vor gasi la un moment dat si pentru aceste pale o soluție de refolosire.
Si daca nu le schimba si le lasa pe intreaga durata de funcționare a eolienei nu ramane aceiasi problema? Sau atunci palele se dizolva singure? Este vorba pur si simplu de siguranta in functionare. acesta este motivul pentru care le schimba periodic.