Ce este becul cu halogen?
Becul cu halogen este tot un bec cu incandescenta, singura deosebire fata de acesta fiind faptul ca interiorul globului de sticla nu este vidat, ci umplut cu un gaz inert (stabil din punct de vedere chimic).
Numele de „cu halogen” arata ca gazul folosit este din grupa halogenilor (vezi tabelul periodic al elementelor).
Care este rolul gazului inert?
Rolul gazului inert in functionarea acestui tip de bec este acela de a reduce viteza de degradare a filamentului prin doua mecanisme:
- prezenta unei atmosfere in interiorul globului de sticla exercita o anumita presiune asupra filamentului, fapt care il face sa nu se evapore la fel de usor ca in vid;
- gazul inert nu interactioneaza chimic cu filamentul, fapt pentru care acesta nu este expus deteriorarii la oxidare.
Cele doua mecanisme permit fabricantilor sa fabrice filamentele astfel incat acestea sa se „incinga” mai tare, pastrand totusi o durata de exploatare rezonabila. Incingandu-se mai tare, aceste filamente emit o lumina mai alba decat banalele becuri cu incandescenta.
Avantajele becurilor cu halogen
- ofera o lumina mai alba decat becul cu incandescenta (tenta de culoare bate mai mult inspre albastru decat inspre galben); emit o lumina calda, usor stralucitoare, placuta si relaxanta pentru ochi;
- raportandu-ne la becul clasic, la becul traditional, becurile cu halogen produc o lumina a carei intensitate este cu pana la 30% mai mare;
Dezavantajele becurilor cu halogen
- ofera o eficienta luminoasa superioara becului cu incandescenta: 12-22 lumeni/watt; totusi, in comparatie cu sursele de lumina dezvoltate in ultimele decenii eficienta luminoasa este totusi mica;
- inregistreaza cel mai mare consum de energie, cu toate ca au fost aduse imbunatatiri la acest capitol;
- pret mai crescut decat un bec cu incandescenta (de cel putin 3 ori);
- durata de utilizare redusa, dar totusi superioara becurilor cu incandescenta: 1000-4000 ore;
- temperatura atinsa de suprafata exterioara este ridicata (peste 100 ºC), fapt care poate pune in pericol obiectele aflate in imediata sa apropiere; este nevoie sa se evite amplasarea acestora in apropierea unor surse inflamabile;
- sensibilitate crescuta la socuri mecanice (filamentul se poate rupe la socuri mult mai mici decat cele necesare spargerii globului de sticla).
Lumina emisa de un bec cu halogen o consideram a fi destul de „naturala”, insa datorita dezavantajelor amintite nu le recomandam decat in aplicatii unde sunt folosite rar si unde nu s-ar justifica surse de lumina mai scumpe.
Bibliografie:
https://povesteacasei.ro/
https://www.academia.edu/
https://hobbytronica.ro/
Acum se folosesc LED-urile. Arunca toate becurile și montează LED-uri. Sunt mai bune, țin mai mult etc.
Principalul dezavantaj e randamentul foarte mic (5% parca).
5% era pe vremuri, ca sa fie mai usor de inghitit.
2% pt clasice;
3% pt halogen;
5% pt proiectoare foto, cu viata scurta.;
Randamentul acesta e calculat teoretic, dupa temperatura estimata a filamentului. El nu tine seama de inegrirea cu wolfram a balonului.
Wolframul se evapora incet de pe filament, subtiindu-l si scazandu-i puterea, si se depune pe peretele balonului, innegrindu-l usor si absorbind lumina. Halogenul dizolva wolframul depus pe pereti, formand o halogenura care se descompune pe filamentul fierbinte, refacandu-l.
După mine avantajele lipsesc. Pe langa faptul că consumă mult, se și uzează foarte repede.
Halogenul (iodul, bromul) nu este gaz inert. Interacționează cu metalele formănd halogenuri. Vaporii de wolfram (tungsten) se combină cu gazul din balon, se depun pe filament în timpul funcționării becului, metalul se disociază de gazul halogen și se depune pe filament.
Iși păstrează constantă temperatura de culoare, 3200 ° kelvin, deoarece atomii de wolfram ce se desprind din filament se redepun pe filament și nu pe cuarțul ce formeaza anvelopa. Dezavantajul este consumul mare și arderea frecventă a benzilor de trecere prin cuarț a contactelor electrice, și de asemenea temperatura mare degajată. Se recomandă ca manipularea lor sa se faca cu manuși de bumbac pentru a proteja balonul de grasimea de pe maini.
Dezavantajul e ca arunca foarte mult si in afara spectrului vizibil, infrarosu la greu, ultraviolet, sa fie. Unele au protectie si nu emit ultraviolet, dar la IR… e grupa mare.
Si Heliul face parte din grupa gazelor inerte precum si Xenonul. Dar unele dintre ele au proprietati de regenerare a filamentului,
motiv prntru care dau o perioada de viata mai lunga acelui bec.
Depinde unde este fabricat, daca este în China schimbi la lămpi toată ziua, dacă sunt făcute prins Europa sunt mai bune, la vibrații sunt foarte sensibile.