Intreprinderea Microelectronica (ME) a fost, in anii ’80, varful industriei de semiconductoare din Romania.
Germenele industriei de semiconductoare a fost sadit de prof. Mihai Draganescu la IPB, care a deschis drumul pentru studiul si folosirea fizicii corpului solid la tranzitia de la tuburi electronice la tranzistoare pe siliciu si apoi la circuite integrate.
De la tuburi electronice la „Dispozitive si Componente Electronice”
Un moment definitoriu a fost schimbarea profilului sectiei de „Ingineri Fizicieni” de la Facultatea de Electronica din IPB de la tuburi electronice la „Dispozitive si Componente Electronice” bazate pe semiconductori in 1972.
Un numar de profesori au pus bazele stiintifice care au pregatit multi dintre viitorii ingineri de la Microelectronica: Mircea Bodea, Adrian Rusu, Dan Dascalu, George Samachisa, Anca Manolescu, Anton Manolescu si altii.
ICCE (Institutul de Cercetari pentru Componente Electronice)
In paralel, ICCE (Institutul de Cercetari pentru Componente Electronice) a fost nucleul deja existent ales sa realizeze ambitiosul proiect de a incepe o intreprindere noua intr-o industrie noua si extrem de competitiva: fabricatia de circuite integrate pe scara mare pe baza tehnologiei MOS (metal–oxid–semiconductor).
Rolul principal in pregatirea tehnica si de dotare a Microelectronicii l-a avut directorul ICCE, Constantin Bulucea, un conducator tehnic de exceptie si un pasionat pionier al proiectului.
Realizarea proiectului
Un grup de cercetatori a fost ales pentru realizarea proiectului (constructii, echipamente, personal, tehnologii, licente): Dorel Prisecaru, George Smarandoiu si Gelu Voicu.
Multi alti cercetatori din cadrul laboratorului de circuite integrate MOS au contribuit la punerea bazelor intreprinderii si formarea specialistilor mai tineri care urmau sa li se alature: Radu Vancu, Andrei Vladimirescu, Mircea Dusa, Adriana Delibaltov, Dumitru Cioaca, Horia Profeta, Ervin Gurau.
Reprezentativ pentru felul in care a fost creata Microelectronica este si faptul ca repartizarea pe locuri de munca a inginerilor a inceput cu 4 ani inainte de construirea fabricii, primele doua locuri fiind alocate absolventilor de la IPB din 1976.
Deoarece in vremea aceea nu se putea lucra in cercetare direct din facultate, absolventii au fost repartizati la IPRS (intreprindere deja existenta pe platforma Baneasa care producea tranzistoare si circuite integrate bipolare) si apoi „delegati” la ICCE pentru a se ocupa de pregatirea Microelectronicii.
Crearea Microelectronica S.A.
Persoanele care au contribuit la crearea Microelectronicii au fost in totalitate din ICCE:
- Constantin Bulucea, director;
- Mircea Dusa, sef laborator Circuite Integrate MOS, ulterior sef laborator fabricatie masti;
- Dorel Prisecaru si George Smarandoiu – special insarcinati cu planificarea si realizarea Microelectronicii;
- Andrei Vladimirescu, Horia Profeta si Radu Vancu – fondatori ai proiectarii asistate de calculator a circuitelor integrate MOS;
- Radu Barsan, Adriana Delibaltov, Serban Jelea, Elena Muntiu, Ileana Cernica, Raluca Leancu – membrii echipei „PIF” (Punere in functiune a tehnologiei MOS), care a dezvoltat mai intai o linie de microfabricatie circuite integrate MOS la ICCE, transferata apoi la Microelectronica;
- Gelu Voicu – responsabil cu linia de asamblare–testare licentiata de la SGS-Ates, Italia.
Multi dintre cei mentionati mai sus au continuat la Microelectronica dupa construirea uzinei, dar nu toti.
Structura intreprinderii si productia
Dupa infiintare, in 1981 si punere in functiune in 1982, noua intreprindere a fost condusa de Directorul Gheorghe Constantinescu (in prealabil director adjunct la ICCE) si inginerul sef Dorel Prisecaru.
Alaturi de restul echipei de conducere si de multi specialisti (enumerati mai sus), sefii de sectie (Gelu Voicu, Radu Barsan, si Cornel Ciubotaru) au contribuit in mod deosebit la dezvoltarea intreprinderii.
Structura Microelectronica S.A.
Microelectronica SA a avut 3 sectii: Sectia de „Fabricatie structuri MOS”, Sectia de „Asamblare–Testare circuite MOS” (sef sectie ing. Gelu Voicu) si Sectia „LED” (sef sectie initial ing. Herman Ciubotaru, apoi ing. Dan Stoenescu).
Primele doua sectii formau fluxul de fabricatie pentru circuite integrate MOS. La infiintare, ME a avut in jur de 40–50 angajati, majoritatea ingineri, reprezentand grupul Microelectronica (ME) de la ICCE. In 1990 avea peste 500, se lucra in 3 schimburi etc.
Primul telefon cu tastatura digitala din Romania
ME a fost infiintata in decembrie 1982, dupa 6 ani de „pregatiri” tehnologice si constructive la ICCE. In anii urmatori sectia „Fabricatie Structuri” a dezvoltat multe alte procese mai avansate, 1k SRAM, 4k DRAM, Seria CMOS 4000 etc., care au produs cipuri (cip, de la chip, engl.) mai avansate decat cele cu poarta de Al (folosite in special pentru „custom designs”: ceasul de bord pentru masina Oltcit, primul telefon cu tastatura digitala din Romania etc.).
O parte din cipurile fabricate erau asamblate si vandute in tara, altele in RDG (Combinatul de Microelectronica din Erfurt). Partea de asamblare/testare a fost pusa in functiune cu ajutorul unei licente complete de la SGS-ATES (Italia).
Bibliografie:
Dan Dascalu, Radu Barsan, Stiinta si Tehnologia Informatiei in Romania, Academia Romana, Editura Academiei Romane – Bucuresti, 2018
Functioneaza si astazi. Linia lor de fabricatie produce LED-uri. https://microel.ro/
O intreprindere si institut de cercetare dotat din import sub embargo. Nu a fost romaneasca, prin viclesugurile CSP am reusit sa o importam-dotam.
Am platit-o scump, tare scump. Dar trebuia sa ne modernizam an de an, cum se facea in Vest, ceea ce nu am fost capabili.
Nu am fabricat nici apatratura tehnologica si nici proiectat ceva tipuri deosebite. Dar am copiat cam tot ce era produs international, pesemne platind licentele.
Am un ceas facut in 1986 cu 2 MMC-uri. Si acum merge!
In domeniul electronicii tehnologiile evolueaza vertiginos si pe o piata concurentiala foarte dura o asemenea intreprindere conceputa sa nu depinda de sistemul concurential (prin interzicerea importurilor) nu are nici o sansa sa mai faca fata concurentei altor firme din China si Extremul Orient.
Toate obiectivele industriale din Romania au fost gandite si concepute sa functioneze numai sub un control politic al statului comunist totalitar unde totul era planificat si controlat de activistii de partid si securisti.
Dupa 1990 aceste intreprinderi nu s-au putut adapta noilor conditii ale economiei de piata si concurentei firmelor din afara si dupa ce au acumulat datorii mari in banci au intrat in faliment.
Acesta a fost din pacate destinul multor obiective industriale si in celelalte tari comuniste.
Domnule Dragomir, poate vorbești puțin și despre motivele reale datorită cărora întreprinderile românești au adunat datorii mari. Întreprinderile românești au fost capusate puternic de securiști și oamenii eșalonului doi de comuniști, astfel încât, mai devreme sau mai târziu, au ajuns în stare de faliment. Adevărat, nici piețele de desfacere din zona CAER nu mai funcționau, calitatea produselor era cea care era, piețe noi de desfacere era greu de găsit atât timp cât există un blocaj la nivelul producției capitaliste dar capusarea dura a întreprinderilor de stat a pus capăt acestora.
Corect. Acesta este adevarul. In plus, este de precizat ca exportul era controlat de servicii prin reprezentantele din afara. Aici a fost tradarea, dar aceasta a plecat de la factorii interni (politica, grupuri de interese), care au generat-o !
Eu sunt nascut mai devreme prin 1992.. Ce inseamna esalon doi de comunisti?
Din pacate tehnologic erau foarte in urma, deci nu aveau cum sa isi vanda produsele.
Se vindea la greu, indeosebi in Asia de sud-est !
Am avut privilegiul de a face practica in ICCE si Microelectronica, precum si pe acela de a avea drept dascali in facultate profesori desavarsiti ca Mircea Bodea, Adrian Rusu si Anca Manolescu!
Trei nume de referinta, la care simt nevoia sa-l adaug pe cel al lui Ioan Constantin (semnale, circuite, sisteme), la cursurile caruia am invatat mai multa matematica decat la cursurile de matematici!
Analiza si sinteza circuitelor electronice – matematica aplicata. Fara a invata matematica la cursurile aferente, nu puteai fi bun la ASCE.
Am lucrat la ICCE(CCSIT-CE) cand m-am angajat acolo tocmai arsese cu un an in urma sectia de opto (leduri, optocuploare, etc.) de la Microelectronica si se faceau la ICCE.
Nu stiu cum a fost pentru altii dar pentru mine a fost o puscarie civila, am plecat de acolo fara regrete la ICE in Aviatiei, Floreasca.
Pe vremea acea era director general la ICCE Batrana, un mare prieten al Elenei Ceausescu. Am numai amintiri neplacute din acel loc, majoritatea sefilor erau niste nenorociti de comunisti descreierati cu titluri de cercetatori, niste linge cururi comuniste, prefer sa nu comentez mai mult acest episod nefericit dpdv profesional din viata mea deoarece imi face rau la sanatate.
Foarte bine ca a disparut acea cloaca nenorocita si infecta…
Asta ultima perioada in care Romania a intrat in intuneric datorita Lenutei – cacademiciana de (prost) renume „mondial”, care a inlaturat oamenii de valoare, numindu-i pe cei de tipul mentionat de dvs.
Si P.S. Apropo de marea cercetare, acolo se decapsulau componente din occident si se cercetau cum sunt facute si se copiau, este adevarat ca nu le ieseau intodeauna copiile.
Stiti cu totii care este diferenta dintre BFX89 si BFY90, de fapt BFY90 erau toate doar ca la testare cele ce picau sub 1400MHz frecventa de taiere erau marcate cu BFX89.
Asta asa ca sa stie si colegii care bricolau la acea vreme amplificatoare de antena pentru Bulagari de ce nu le ieseau la fel amplificatoarele 🙂
Am lucrat la ME din 88 până în 97 când șomajul era în creștere rapidă. Până în 90 a fost intreprindere de vârf, dar după 90 au apărut alte interese care de fapt se întâmplau în toată țara.intreprinderea se afla (află) în pădurea Băneasa iar terenul a devenit atracția mafiei.
Mafia imobiliara apartine tot eșalonului doi de comuniști?
Mafie imobiliara?