Revista Conex Club – nr.7-8 – 2005

Revista Conex Club – nr.7-8 – 2005 – Amplificator 100W – mono si stereo

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Telemetrie cu laser

Dispozitivul de masura se compune din doua blocuri distincte:

  • modulul de masura ce contine afisorul (emitatorul laser – receptorul ultrasonor);
  • modulul observator (emitatorul ultra-sonor).

Modulul de masura emite o succesiune de impulsuri laser (luminoase) la o frecventa pe care ochiul operatorului sa o poata observa, sub forma unui punct de culoare rosie (ramane persistent pe retina).

Acest punct vizibil este dirijat pe modulul „observator” aflat la o distanta oarecare „d”. Observatorul emite la randul sau un tren de impulsuri ultrasonore (frecventa ultrasonica), iar modulul de masura contorizeaza timpul necesar ca aceste impulsuri sa parcurga distanta „d”.

Valoarea este afisata in permanenta pe un display, LCD de exemplu si este exprimata in centimetri.

2. Sigurante miniatura temporizate – Seria FSK0_

Sigurantele temporizate (miniatura) sunt componente electronice moderne pentru protectie in circuitele electonice, usor de utilizat si manevrat. Avantajul principal sunt dimensiunile mici, ele fiind special concepute pentru montajul pe circuit imprimat (PCB).

Fata de sigurantele temporizate clasice, in capsula din sticla, modelele din seria FSK0_ sunt mai mici si nu necesita socluri pentru montaj (care in varianta clasica sunt voluminoase).

Raspunsul in timp al fuzibilului se remarca in specificatiile tehnice: la un curent de suprasarcina de scurta sau lunga durata timpul de rapuns difera – o ora la un curent mai mare cu 50% decat cel nominal, doua minute la un curent de doua ori mai mare decat cel nominal sau cateva secunde (maxim 10) pentru un curent de aproape trei ori mai mare. Siguranta intrerupe circuitul, practic aproape instantaneu, la un curent de peste zece ori mai mare.

Ele asigura protectia circuitelor electronice la curenti mari de start (regim tranzitoriu de pornire) si nominali in functionarea de regim permanent. Ca exemple de utilizare: surse de tensiune in comutatie, circuite pentru pornirea motoarelor electrice, etc.

3. Voltmetru electronic universal cu afisor LCD

Voltmetrul prezentat ofera afisare pe LCD, cu indicare pe 3 1/2 cifre. Este usor de etalonat (alegerea valorii nominale de 200mV sau 2V cap de scala, se face schimband valoarea a numai doua rezistoare).

Prin adaugarea unor anexe relativ simple, se poate folosi si ca ampermetru.Instrumente de masura similare se gasesc si in comert, dar prezentul montaj realizat de dumneavoastra poate fi folosit in scopuri specifice si, mai ales, poate fi etalonat pentru o precizie ridicata.

In figura 1 (din articol) este prezentata schema electrica. Voltmetrul foloseste circuitul integrat specializat pentru afisare pe LCD, respectiv ICL7106. Semnalul analogic supus masurarii se aplica la pinii notati „IN HI” si „IN LO”, respectiv la pinii 31 si 30 ai ICL71606.

4. Amplificator 100W – mono si stereo

Amplificatorul de putere prezentat poate fi configurat in varianta mono (in punte) sau stereo, furnizand o putere maxima de 100W RMS, respectiv 2 x 50W RMS. El este realizat cu doua circuite integrate, TDA1514A.

Circuitul integrat TDA1514A, utilizat pentru acest amplificator, lucreaza in clasa AB. Schema electrica interna, la nivel de blocuri functionale este oferita in figura 1 (din articol).

Se remarca astfel, ca fiecare din etajele de amplificare corespunzator iesirii fumizeaza o putere RMS de 48W, tipic masurata la tensiunea de alimentare +/- 27.5V si sarcina de 4 Ohm (tabelul 1 din articol);

Cele doua amplificatoare operationale de la intrare au borna inversoare conectata extern la pinul 9, iar iesirile ataca impreuna un al doilea etaj de amplificare. Iesirea este caracteristica unui amplificator in contratimp cu tranzistoare – clasa AB cu bootstrap – cu protectii termice si cu limitare de putere (SOA – limitare la functionare in aria de functionare sigura a caracteristicii de iesire).

Circuitul mai dispune de functiile MUTE si STAND-BY; tensiunea maxima de alimentare +/- 30V, castigul in bucla deschisa de 30dB si rezistenta de intrare de 20 kOhm.

5. 18 scheme si aplicatii pentru vacanta

  • Detector de vibratii (soc);
  • Sursa de curent si tensiune cu L200;
  • Adaptor multimetru pentru masurarea inductantelor de RF;
  • Generator semnal de precizie cu MAX038;
  • Amplificator pentru semnal video;
  • Amplificator audio 30W / 60W cu HEX-FET;
  • Sursa de curent constant pentru lampa cu LED-uri albe;
  • Releu regulator electronic;
  • Detector de camp electromagnetic;
  • Semnalizator pentru atasarea centurii de siguranta in automobil;
  • Automat crepuscular pentru automobil;
  • Sursa de tensiune dubla +/- 5Vcc, maxim 1A, stabilizata;
  • Sursa de tensiune dubla +/- 15Vcc si +/- 5Vcc, stabilizata;
  • Detector de semn sau detector pentru trecerea tensiunii retelei electrice prin zero (izolat galvanic);
  • Exponometru cu LM3914 si bargraph cu LED-uri;
  • Starter electronic pentru lampi flourescente;
  • Sursa fixa cu LM317 pentru tensiune de iesire predeterminata (sau 78xx pentru tensiune nestandardizata);
  • Regulator de turatie la 220Vca.

6. Capacimetru pentru cabluri

Schema propusa este un capacimetru ce lucreaza cu semnale sinusoidale de joasa frecvenfa (400…500Hz), pentru care lungimea de unda in cablu este de ordinul sutelor de km.

Iesirea aparatului este liniara si poate fi citita pe scara de 2000mV a oricarui voltmetru de curent continuu. Figura 2 (din articol) contine schema electrica a capacimetrului, fara voltmetrul de iesire, care este prezentat simbolic.

Tot aparatul este format in jurul unui circuit integrat LM324, care contine 4 amplificatoare operationale cu functionare independenta.

7. Adaptor pentru masurarea tensiunilor alternative

Interfata cu redresor de precizie pentru masurarea tensiunilor alternative si interfatarea sa cu un microcontroler.

Masurarea tensiunilor alternative cu ajutorul unui microcontroler industrial ce are inclus un convertor analog-numeric (CAN) nu poate fi facuta in mod direct, in principal din doua motive:

  • intrarea CAN accepta numai tensiuni pozitive si intr-un interval de valori bine determinat (de regula OV…Vcc, unde Vcc este tensiunea de alimentare amicrocontrolerului);
  • in majoritatea cazurilor este impusa si izolarea galvanica a partii de masura fata de tensiunea care se masoara.

In plus, masurarea unui semnal analogic variabil in timp implica un numar mare de conversii analog-numerice si o prelucrare matematica laborioasa, deci „o complicatie software” si o crestere a timpului de raspuns.

In aceste conditii este evident faptul ca masurarea trebuie realizata prin intermediul unui adaptor care sa indeplineasca cerintele procesului de masurare. Schema prezentata are la baza circuitele integrate LM741 si MC1458.

Solutia oferita are urmatoarele avantaje:

  • utilizeaza ca element de intrare un divizor rezistiv (simplu, ieftin, autocompensat cu temperatura),
  • asigura izolarea galvanica printr-un element optic si permite utilizarea ca element de masurare a unui microcontroler industrial fara convertor analog-numeric, informatia cu privire la valoarea tensiunii masurate fiind sub forma unui semnal dreptunghiular cu frecventa proportionala cu aceasta valoare.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *