Autor: Petre Rau
An aparitie: 1988
Ce este un acronim?
In dictionarul limbii romane acronim (acronym) semnifica o prescurtare, un „cuvant” compus, de regula, din primele sau cele mai importante litere ale unei expresii.
Ati rasfoit vreodata o revista de informatica? Sau vreo carte din acest domeniu? Sigur ca ati facut-o! Atunci cu siguranta ati observat abundenta de cuvinte prescurtate, atat de prescurtate incat numai un avizat le poate intelege.
Unii autori, din lipsa de spatiu sau poate din obisnuinta, lasa deseori aceste abreviatii netraduse sau neexplicate, ca si cand ele ar fi accesibile oricarui cititor.
Nu mai putin adevarat este si faptul ca, pentru o buna parte din termenii folositi, care provin in marea lor majoritate din limbi straine, este deseori dificil sa se adopte o terminologie unitara in limba romana.
Exista si cazuri in care unele abreviatii din limba engleza au fost preluate in limba romana fara a mai fi traduse.
Ce prezinta lucrarea?
Majoritatea acronimelor din acest dictionar isi au originea din expresii in limba engleza. Exista insa si acronime provenite din limba gernama, franceza sau chiar din limba romana (GURU – Grupul Utilizatorilor Romani de Unix).
Structura dictionarului
Dictionarul este alcatuit din doua parti: prima cuprinde varianta directa de consultare, redactata sub forma: Acronim (Expresia din care provine) – Explicatii.
Aceasta forma de prezentare poate fi utilizata pentru cautarea directa a originii unui acronim si / sau a explicatiilor corespunzatoare.
Partea a doua a dictionarului prezinta un index de cautare a expresiilor in dictionar. Aceasta poate fi utila atunci cand se dispune de expresia initiala si se cauta un acronim si partea explicativa a acestuia. Forma utilizata in aceasta varianta este: Expresie – Acronim.
Surse: