Principalele subiecte prezentate
1. Tehnici si metode de masurare a instalatiilor de legare la Pamant
Exista mai multe motive pentru a efectua legarea la pamant, dar cel mai important dintre ele este asigurarea sigurantei personalului.
Urmatoarele agentii si organizatii au recomandari si/sau standarde pentru legarea la pamant, pentru a demonstra faptul ca siguranta personalului este realizata.
Organizatiile care ofera reguli si ghiduri pentru legarea la pamant sunt: Comisia Electrotehnica lnternationala (C.E.I.), Comitetul European pentru Standardizare Electrotehnica (CENELEC), Asociatia Romana de Standardizare (ASRO), Asociatia Nationala de Protectie impotriva Focului, Institutul National American de Standarde (INAS), Administratia de Sanatate si Siguranta a Minelor (ASSM), Administratia Profesionala a Sanatatii si Sigurantei (OSHA), Industria Standard de Telecomunicatii (TIA) si altele.
Legarea la pamant optima nu este necesara doar pentru siguranta angajatilor, dar si pentru a oferi protectie impotriva supratensiunilor pentru cladiri si echipamente.
Un sistem de legare la pamant bine realizat va imbunatati siguranta echipamentului si va reduce posibilitatea aparitiei electrocutarilor, a distrugerilor si daunelor prin loviturile de traznet sau a defectiunilor din circuitele electronice.
2. Traductoare de temperatura (I) – Traductoare rezistive (termistoare)
Intr-o prima parte se prezinta senzorii care convertesc variatiile de temperatura in variatii de rezistenta.
Gama existenta este variata si cuprinde detectoare de la cele mai precise, care probabil sunt cele bazate pe elemente rezistive din platina – dar si cele mai scumpe, pana la termistoare sau elementele termorezisitive realizate pe structuri din siliciu.
Aplicatiile sunt multiple si vor fi descrise separat. In figura 1 (din articol) se poate vedea, intr-o forma grafica, o comparatie sumara intre diferitele tipuri de traductoare rezistive, domeniul temperaturilor masurate, sensibilitatea si liniaritatea lor.
In tabelul 1 (din articol) se analizeaza costurile implicate de utilizarea unui tip de traductor, incluzand aici – desi nu se bazeaza pe detectoare rezistive; doar pentru comparatie, si traductoarele moderne realizate sub forma de circuit integrat, cu functiuni multiple si care inglobeaza senzorul, adaptorul, convertorul A/N si (eventual) comunicatia seriala.
Unele modele pot fi folosite si ca termostate sau detectoare de temperatura-limita, fie prin utilizarea unei prescrieri interne a limitei – eventual programabila, fie prin stabilirea acesteia cu un divizor rezistiv extern.
Pentru masuratori uzuale in domeniul temperaturilor ambiante precizia lor poate fi mult imbunatatita, iar costurile sunt acceptabile, mai ales la masuratorile multipunct unde se poate beneficia de transmiterea seriala a datelor, in format numeric.
3. TDA5051 – Modem prin reteaua de prize 220Vca
Pentru inceput se face o scurta prezentare a utilitatii si eficientei unui modem cu comunicare prin reteaua de prize si este prezentat circuitul specializat TDA5051A produs de Philips Semiconductors sub denumirea Home Automation Modem (modem pentru automatizari casnice).
In continuare este propusa si explicata functionarea unei aplicatii generale, care permite conectarea bidirectionala a doua sau mai multe posturi, cu o rata de transmisie cuprinsa intre 600 si 1200 biti/s.
In partea finala se pot gasi cateva sugestii privind realizarea practica a unei aplicatii.
4. Interfata universala telefon mobil – PC cu MAX3232
Montajul prezentat reprezinta un upgrade la „Interfata universala de date, RS232-telefon mobil” prezentata in numarul 9/2003 din Conex Club.
MAX232 este inlocuit cu versiunea acestuia pentru semnale TTL de nivel redus, respectiv MAX3232. In plus, un nou cablaj de dimensiuni mai mici, tehnica de realizare hibrida (THT si SMT) si mai multe semnale in format TTL disponibile.
Deoarece schema este aproximativ similara cu cea prezentata in numarul 9/2003 din Conex Club de la pagina 31, in articolul prezent se vor sublinia, in principal, diferentele dintre utilizarea lui MAX232 si MAX3232, modul cum se poate utiliza cablajul, cu mici modificari, pentru oricare dintre aceste circuite integrate si alte diferente constructive (deoarece se utilizeaza si componente SMD).
5. Numarator / Dozator pentru ambalat pastile
Se prezinta o aplicatie (de timer – counter) cu uC AVR cu destinatie in industria farmaceutica: dozator pentru ambalat medicamente.
Ca o continuare a articolului destinat prezentarii si descrierii microcontrolerelor seriei AVR, este prezentata o aplicatie concreta, si anume un dozator – numarator utilizat in industria farmaceutica pentru dozarea numarului de pastile (comprimate) dintr-un tub (flacon) de medicamente si numararea tuburilor incarcate anumita perioada de timp (de exemplu pe durata unei zile, saptamani, luni, etc.).
Schema prezentata in articol contine doua componente de baza: microcontrolerul AT90S2313-10PI si afisorul LCD de tip M1641.
6. Modul pentru criptare vocala
Se prezinta un montaj electronic miniatura, realizat in tehnica SMT, pentru secretizarea si pastrarea confidentialitatii convorbirilor.
Dispozitivul este realizat pe o placuta de circuit imprimat dublu placat, cu dimensiunile 2,5 x 3cm, realizat in tehnologie SMT pe material FR4.
Functionarea este gestionata de un microcontroler uzual, PIC16F628, iar montajul se alimenteaza la o tensiune minima de 3.7Vcc.
Montajul permite intercalarea sa intr-o retea de comunicatie simplex, semiduplex sau full duplex fiind potrivit oricarui mediu de transmisie a vocii.
In principal, este destinat utilizarii ca atare in statii de emisie-receptie, permitand adaptarea cu minime componente auxiliare la reteaua de telefonie fixa sau mobila.
In particular, pentru folosirea pe reteaua de telefonie fixa, modulul se insereaza in puntea electronica (activa sau pasiva) din interiorul telefonului, cautand a se obtine un maxim de rejectie al efectului de ecou local.
7. Sursa prin interfon – Cu timer si apel telefonic
Se prezinta o sursa complexa de tensiune ce se recomanda a fi utilizata la un sistem de interfonie sau de control al accesului.
Ofera doua iesiri de tensiune (12Vcc si 30Vcc/1A), o iesire de comanda pentru yalla electromagnetica (pe releu, 12V / 1.5Amax) si doua intrari (comanda actionare incuietoare si comanda apel electronic prin intermediul butoanelor).
8. Anemometru – Masurarea vitezei vantului
Element indispensabil intr-o statie meteo, anemometrul este echipamentul pentru masurarea vitezei vantului.
Schema electrica este simpla, prezentandu-se sub forma unei interfete pentru PC, comunicatia realizandu-se pe portul serial. In plus, alimentarea se face din acelasi port.
Mai greu de realizat este partea mecanica, dar parcurgand randurile din articol, totul va parea simplu! Practic, semisferele din figura sunt jumatati de mingi de ping-pong, iar baza este realizata din doua tuburi din plastic, asa cum recomanda sursa (Interfeces PC, autor David Rey) tuburi de plastic recuperate de la medicamente!
Traductorul este un optocuplor cu fanta, cunoscut cititorilor de la rubrica de „Concurs” din luna decembrie 2003.
Partea fixa a constructiei mecanice este un simplu tub utilizat pentru ambalarea medicamentelor, lungimea sa neprezentand importanta, insa diametrul trebuie sa fie de minim 30mm.
La baza acestuia se va monta un rulment cu bile. Partea mobila este realizata dintr-un tub de acelasi gabarit, dar cu o lungime mult mai mica, recomandat 20mm.
Pe acest al doilea tub se vor monta 3 semisfere obtinute din mingi de ping-pong (sustinute prin suruburi), dispuse la 120 grade.
Surse: