Revista Conex Club – nr.6 - 2004

Revista Conex Club – nr.6 – 2004 – Alarma speciala cu 2 zone realizata cu uC PIC16F84A

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Interfata pentru PC cu intrari / iesiri analogice digitale

Un montaj complex, util in aplicatiile industriale de automatizari si masurari, precum si in cele de laborator. Montajul este pilotat de un PC si ofera mai multe resurse I/O digitale si analogice.

Cartela K8000, realizata de firma belgiana Velleman, permite comunicarea PC-ului cu orice periferic. Ea dispune de 16 conexiuni digitale, izolate optic, ce pot fi programate ca intrari sau iesiri, de 8 iesiri analogice, plus una de precizie, 4 intrari analogice si de o conexiune pentru bus I2C.

Cartela se conecteaza la portul paralel al PC-ului si permite dezvoltarea a numeroase aplicatii simple sau complexe in Turbo Pascal, C++, Qbasic pentru DOS sau Visual Basic pentru Windows. Se livreaza cu o serie de biblioteci si mici exemple.

2. Sursa stabilizata 13.8V / 4A

Sursa are la baza un stabilizator liniar serie. Particularitatea ei consta in utilizarea unor circuite integrate specializate, ca element regulator serie, in locul tranzistoarelor de putere.

Schema practica prezentata poate furniza la iesire o tensiune de 13.8V, cu posibilitate de reglaj, la un curent de iesire de 4A.

3. Cifru electronic, analogic

Desi s-au publicat multe circuite care realizeaza controlul accesului prin tastatura cu cod care comanda, in cazul introducerii corecte a codului (deblocarea unei incuietori electromagnetice), circuitul prezentat are avantajul ca este destul de ieftin si, bazandu-se pe un circuit monostabil (LM555N), nu necesita software.

Monostabilul folosit poate debita la iesire un curent suficient de mare pentru a nu fi necesar un amplificator suplimentar (cu un tranzistor) pentru releul care comanda solenoidul incuietorii electromagnetice.

Prin utilizarea a 16 taste din care trei (patru), introduse in ordinea corecta comanda deblocarea, iar 13 (12) taste readuc circuitul in starea initiala, combinatia nu este foarte usor de ghicit.

Evident, fata de sistemele cu microprocesor, aparatul este ceva mai complicat si mai putin flexibil, dar pentru aplicatii uzuale poate fi folosit cu succes.

4. Sintetizor de frecvente – VHF (IV) – Elemente de realizare practica, punere in functiune si de reglaj final

In acest articol, ultimul din serie, sunt prezentate elemente ce prezinta interes in special pentru cei ce doresc sa realizeze practic sinteza de frecvente ce face obiectul acestui sir de 4 articole.

La inceput sunt prezentate cablajele imprimate ale partii de sinteza de frecventa propriu-zisa (blocul PLL) si a blocului de comanda a functionarii intregului ansamblu, echipat cu microcontrolerul ATMEGA8.

In cea de-a doua parte sunt prezentate cateva „secrete” sub forma unei metodologii succinte, care permite punerea in functie a sintezei de frecventa si etalonarea-reglarea acesteia chiar si in lipsa unui echipament sofisticat.

5. Alarma speciala cu 2 zone realizata cu uC PIC16F84A

Se prezinta o alarma cu doua intrari pentru bucla senzorilor, temporizata si instantanee, realizata cu un microcontroler PIC16F84A.

In urma cu cateva numere a fost publicata o centrala de alarma cu 4 zone „low cost”, realizata cu componente discrete.

Ca dezavantaje ea nu permitea setarea exacta a timpilor de sistem (ajustarea se facea din trimere), iar codul se „programa” hardware.

Alarma prezentata in acest numar permite modificarea codului de la tastatura, setarea timpilor de sistem cu o buna precizie (cu pas de o secunda), in faza de programare a uC si prezinta cateva particularitafi ce ofera un grad mare de securitate utilizatorului (cum ar fi inhibarea dezarmarii sistemului daca nu s-a intrat pe zona rezervata de intrare – iesire).

6. Amplificator 4W – cu tranzistoare MOSFET

Se prezinta un amplificator pentru semnal audio realizat in totalitate cu tranzistoare MOS-FET, respectiv BS170 si BUZ72, usor de procurat.

Schema nu necesita comentarii, singurul lucru de remarcat fiind modul de polarizare cu tensiune constanta, de 6V, a portilor tranzistoarelor driver T1 si T2. Acesta din urma, impreuna cu T3 se monteaza pe un radiator.

Sarcina (difuzorul) poate avea intre 4 si 8 Ohmi. Nivelul semnalului aplicat la intrare se ajusteaza din semireglabilul P1. Pe schema sunt trecute si nivele de tensiune masurate fata de masa, in diverse puncte, ce pot ajuta la punerea corecta in functionare a montajului.

Datele tehnice cele mai relevante ale amplificatorului sunt:

  • Alimentare la 24Vcc;
  • Curent absorbit I=1.28A;
  • Puterea masurata in conditiile sarcina 8 Ohm si THD = 10% la 1kHz: P=4W „sinus”;
  • Puterea masurata in conditiile sarcina 8 Ohm si THD < 20% la 1kHz, P=5.5W „muzicala”;
  • Distorsiuni THD la 1W/8 Ohm/1kHz de 4.2%, iar la 0.1W de 1.3%;
  • Raport semnal zgomot S/N = 89dB;
  • Frecventa de amplificare: 83Hz…155kHz.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *