Revista Conex Club – nr.5 - 2004

Revista Conex Club – nr.5 – 2004 – Lacuri de protectie pentru placi implantate (conformal coatings)

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Introducere in potentiometre digitale (I)

Potentiometrul este un rezistor variabil la care utilizatorul poate modifica in mod continuu sau in trepte rezistenta electrica intr-un anumit interval [Rm, RM], interval determinat in procesul de fabricatie.

Avand in vedere modul cum se realizeaza variatia rezistentei, potentiometrele se impart in doua categorii:

  • potentiometre mecanice, la care variatia rezistentei se obtine prin deplasarea mecanica a unui contact mobil, numit cursor, pe elementul rezistiv;
  • potentiometre digitale (electronice), la care variatia rezistentei unei retele rezistive este modificata prin intermediul unor comutatoare electronice ca urmare a unor comenzi digitale.

In functie de rolul pe care-l au in circuitele electronice, potentiometrele se clasifica in:

  • potentiometre de control, utilizate pentru modificarea si controlul parametrilor circuitului in timpul functionarii aparatului (de exemplu modificarea amplificarii (volumului), tonului, balansului unui radioreceptor, modificarea luminozitatii sau contrastului in cazul unui televizor, modificarea tensiunii si curentului unei surse de alimentare, etc.);
  • potentiometre de ajustare (reglare), utilizate pentru reglarea parametrilor circuitelor electrice / electronice la valoarea nominala; aceste potentiometre sunt utilizate in general pentru compensarea abaterii unor componente electronice de la valorile teoretice, valori cu care au fost dimensionate in faza de proiectare respec-tivele circuite; in practica se mai numesc si „semireglabile”.

2. AD7376 +30 V/ +/-15 V Operation – 128-Position Digital Potentiometer

AD7376 este un potentiometru digital pe 128 de biti, produs de Analog Devices ca inlocuitor al prea putin fiabilelor componente omoloage clasice.

Circuitul trebuie privit ca un rezistor fix, parcurs de un cursor cu 128 de posibile puncte de contact. Pozitia cursorului este determinata de un numar pe 7 biti, transmis pe o interfata seriala cu 3 linii.

AD7376 se produce in patru variante, cu rezistenta dintre terminalele A si B ale circuitului integrat avand urmatoarele valori: 10 KOhm, 50 KOhm, 100 KOhm, 1 MOhm.

Coeficientul de temperatura este de -300ppm/°C, iar rezistenta dintre cursor si fiecare terminal variaza liniar, in functie de valoarea numerica prezenta in latch (figura 2 din articol).

3. Lacuri de protectie pentru placi implantate (conformal coatings)

Materialele cunoscute sub denumirea de „conformal coatings” sunt cunoscute si utilizate de mai bine de 30 de ani in lume, dar in limba romana nu s-a gasit modalitatea de a le defini decat printr-o traducere imperfecta si incorecta – acoperiri conforme (cu ce?) – sau printr-o sintagma cum ar fi „acoperiri adaptate la formele componentelor”, dificil de utilizat, mai ales vorbind.

Trecand peste dificultatile legate de definitie, sa discutam despre materialele in sine si despre felul in care sunt folosite.

Acoperirile „conforme” reprezinta sisteme de rasini, de obicei dizolvate in solventi volatili cu viteza de evaporare precis determinata. Rasinile sunt selectate functie de proprietatile lor electrice si termice si de abilitatea lor de a forma, dupa polimerizare, o pelicula rezistenta care sa protejeze suprafata placii cu componente, la solicitarile mediului inconjurator.

In general, sunt adecvate acestor cerinte, rasinile sintetice de tipul poliuretani, acrilice si epoxidice. In cazul in care sunt solicitari deosebite la temperaturi inalte, se apeleaza la rasini speciale, cum ar fi cele pe baza de siliconi sau polimide, iar pentru rezistenta dielectrica deosebita se utilizeaza rasini polistirenice.

4. Automat pentru iluminat (cu bariera IR)

O idee simpla, cum ar fi o bariera in infrarosu (IR), isi are aplicatii in diverse domenii (cu precadere cele domestice) cu o mare utilitate practica.

Automatul pentru iluminat utilizeaza principiul barierei in IR, iar in aplicatia prezentata, ofera o economisire a energiei electrice, destinatia fiind camerele de depozitare din gospodarii.

De asemenea, dispozitivul poate functiona in sisteme de paza electronica, precum si ca element de comanda pentru deschiderea automata a unei usi de acces intr-o cladire.

Oscilatorul realizat cu poarta G2 furnizeaza impulsuri cu o frecventa de 36kHz cu care se comanda LED-ul in infrarosu (LED IR) LED2. Aceasta este frecventa de lucru (la care este sensibil) a senzorului S1, de tip SFH5110, cuplat optic cu LED2.

In situatia in care „legatura” (bariera) optica lucreaza, condensatorul C1 este incarcat, poarta G3 are 0 logic la iesire, iar releul Re1 este in repaus.

Cand are loc obturarea fasciculului optic, tranzistorul Q1 se deschide, descarcand prin intermediul diodei D1 condensatorul C1, ceea ce conduce la anclansarea releului Re1.

5. Modulator TV – pentru camere video de supraveghere

Daca sunteti posesorul unei minicamere video de supraveghere proaspat achizitionate si nu dispuneti de un monitor, solutia este vizionarea direct pe un TV ce are si intrare video (tip RCA), cum sunt majoritatea aparatelor curent comercializate.

Ce este de facut insa, daca acesta este de generatie mai veche, eventual s-a „depus praful pe el”, neutilizat fiind si fara o astfel de intrare? Solutia: un simplu modulator video!

Modulatorul video prezentat asigura economii importante intr-un sistem de supraveghere video domestic, nepretentios, cu o singura camera video (sau mai multe, daca se utilizeaza un comutator electronic).

Se poate utiliza, pentru vizionare, un banal TV A/N, poate scos din uz, care de regula nu dispune de intrare speciala pentru semnalul video (semnalul furnizat de camera video).

Montajul realizeaza conversia acestui semnal intr-unul similar cu cel provenit de la antena, aparatul TV utilizandu-se fara modificari. Iesirea montajului se conecteaza la conectorul de antena al TV-ului.

Intrarea montajului se conecteaza la iesirea video a camerei utilizate. Foarte simplu, montajul este in esenta un oscilator cu un tranzistor, circuitul oscilant aflandu-se in colector (grup RC).

6. Programatorul serial IC-Prog – pentru uC PIC si memorii 24Cxx

Ce este de remarcat la schema de programator serial pentru pC PIC din articol este utilizarea unui circuit specializat, MAX232, pentru interfata PC (RS232) – microcontroler.

Acesta din urma, pentru cei care nu cunosc, lucreaza cu semnale TTL. MAX232 contine buffere si convertoare de tensiune RS232-TTL.

Tot cu rol de buffere si formatoare de semnal, cu scopul precis de a elimina zgomotele ce pot falsifica datele ce circula in ambele sensuri (PC – uC si invers), sunt utilizate portile NAND (SI-NU) continute in capsula circuitului integrat CD4093.

7. Up-grade la cartela cu trei relee (II)

Articolul prezinta o interfata grafica realizata cu ajutorul programului Visual Basic 6, prin intermediul careia pot fi comandate direct prin portul serial al calculatorului trei elemente de comutatie.

Ca element hardware este utilizata cartela cu trei relee (trei triace) prezentata in numarul 02/2004 al revistei. Comanda poate fi facuta manual sau prin apelul unor functii de timp raportate la ceasul si data sistemului de calcul.

8. Comutator electronic activat de voce

Circuitul prezentat este un comutator electronic cu releu, activat de un semnal audio aplicat pe intrare, mai mare de 5mV.

Activarea releului se realizeaza numai pentru semnale situate in banda de frecventa 50Hz…3kHz, corespunzator vocii umane. Din RV1 se regleaza offset-ul amplificato¬rului operational. C4 asigura o temporizare la actionarea releului. Pentru aplicatii mai pretentioase se recomanda utilizarea unui filtru pentru 1 kHz.

Aplicatiile din domeniul automatizarilor sau al sistemelor de securitate care se pot imagina sunt numeroase (aprinderea unei lumini de veghe, prin voce, automat sau activarea unui echipament de la zgomotul captat de microfonul unei camere video de supraveghere ori ca senzor intr-un sistem de alarma, sunt doar trei aplicatii ca exemplu).

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *