Principalele subiecte prezentate
1. Numarator up-down
Articolul prezinta un kit realizat de Velleman ce ofera functiile de numarator si cronometru, afisarea fiind pe 4 digiti in format zecimal sau modulo 60 (timp).
In aplicatiile industriale din automatizari sau cele de laborator, unde se solicita o operatie de numarare sau un timer de precizie cu iesire programabila, se recomanda utilizarea kit-ului „Advanced UP/ DOWN counter”, referinta K8035, realizat de firma Velleman in varianta dezasamblata si la care se poate comanda, optional si caseta (masca) cod B8035.
Functionarea ca timer (cronometru) de precizie se datoreaza posibilitatii de a seta modul de lucru (de la un dip-switch aflat pe cablaj) pe oscilator intern, fara a mai fi necesara utilizarea unui impuls de ceas extern (precis si stabil!).
Montajul este pilotat de un microcontroler PIC16C57 cu oscilator cu cuart pe 4.194304MHz (figura 1 din articol).
2. Detector de radiofrecventa pentru milivoltmetru
O aplicatie cu noile circuite produse de Analog Devices pentru captarea si redresarea semnalelor alternative de valoare efectiva mica sau frecventa mare.
Masurarea tensiunilor mici de radiofrecventa, pe un domeniu larg de frecvente se realizeaza de obicei utilizand milivoltmetre cu detectoare cu dioda sau cu detectoare bazate pe efectul termic.
Milivoltmetrele cu dioda se bazeaza fie pe detectia de varf si convertirea rezultatului in valori efective, fie prin comparatia semnalului de RF cu un semnal de joasa frecventa, care se poate masura precis si cu o buna liniaritate. I
In primul caz, scala este neliniara, iar in cel de-al doilea este nevoie de doua detectoare bine imperecheate. La milivoltmetrele bazate pe efectul termic detectoarele sunt componente scumpe si greu de gasit.
Gama dinamica nu este foarte extinsa, iar domeniul de frecventa depinde de circuitele de la intrare. Detectoarele termice sunt sensibile la suprasarcini, rezistorul de intrare putand fi distrus de un semnal mai puternic.
3. Proiectarea sintetizatorului de frecvente cu uC – VHF (II)
Se prezinta elemente de proiectare, programare si realizare practica a unui sintetizor de frecventa in banda VHF.
Pentru inceput, se aleg specificatiile carora trebuie sa le raspunda montajul final. In continuare se prezinta consideratiile in baza carora s-a ales circuitul integrat specializat folosit pentru sinteza de frecventa, caracteristicile si schema bloc a acestuia.
Urmeaza proiectarea fiecarui bloc functional in parte, pana la nivel de componenta (alegerea valorilor) si schema electrica generala.
In finalul articolului sunt prezentate cateva considerente de care s-a tinut cont la alegerea microcontrolerului care controleaza functionarea sintezei de frecventa.
4. Frecventmetru digital 0-1000MHz
Se prezinta un frecventnnetru realizat cu microcontroler PIC16F84 ce poate masura frecventa semnalelor pana la 1GHz. Afisarea se face pe un display cu 2 x 4 digiti.
Frecventmetrul prezentat este o varianta modificata a celui publicat de revista Conex Club in urma cu aproximativ doi ani, reprezentand o varianta mai ieftina, insa fara a renunta la calitatile necesare unui astfel de aparat de masura.
Precizia masurarilor este data de precizia cu care este reglata frecventa (prin condensatorul variabil) oscilatorului microcontrolerului.
5. Emitator pentru telecomanda cu 1 canal
Firma Conex Electronic prezinta un emitator de telecomanda cu un canal care, impreuna cu receptorul de telecomanda (CNX 204 – 1 canal) poate realiza comenzi de pana la 50m.
Aplicatiile sunt multiple: actionarea portierelor si/sau a dispozitivului antifurt la autovehicule, deschiderea de la distanta a porfilor, usilor (curte, garaj, etc.), comanda iluminatului.
Codificatorul este realizat cu circuitul integrat MC145026 care produce un tren de impulsuri modulate in durata, in functie de starea electrica a intrarilor de codare A1…A9 (vezi figura 1 – schema electrica).
In functie de modul cum sunt conectate aceste intrari la +12V, la masa sau sunt lasate neconectate, se pot realiza 19683 de coduri posibile (pentru varianta cu un canal).
Se mentioneaza faptul ca cele doua variante de emitatoare de telecomanda sunt asamblate in carcase diferite: cu 1 buton sau 2 butoane de comanda. Schema electrica din figura 1 (din articol) reprezinta varianta pentru 1 canal. Cablajul este acelasi pentru variantele cu un canal si doua canale.
6. Receptor de telecomanda cu 1 canal
Se prezinta un receptor de telecomanda cu 1 canal, care este bine protejat prin alegerea unui cod de securitate din cele 19683 posibile.
Receptorul a fost realizat cu componente fiabile si are un ridicat grad de siguranta in functionare. Impreuna cu emitatorul de telecomanda cu 1 canal (CNX 202) permite realizarea de comenzi la o distanta de pana la 30-50m in spatiu deschis (cu antena exterioara).
Cand se foloseste numai antena incorporata a receptorului (L1) raza de actiune este max. 10-15m.
Pentru marirea razei de actiune la 30-50m, se va utiliza o antena exterioara formata dintr-un tronson de conductor de cupru masiv cu diametrul de 1,2…2mm si lungimea de 170mm care se va conecta la borna ANT.
Pozitionarea spatiala a antenei va fi verticala pentru a asigura o directivitate uniforma in plan orizontal. Modificarea lungimii antenei cu mai mult de 20mm determina micsorarea razei de acoperire.
Surse: