Principalele subiecte prezentate
1. Placa de dezvoltare – uC PIC
Kit-ul K8048 este un programator multifunctional realizat de firma Velleman, oferit dezasamblat, pentru familia de microcontrolere PIC Flash de la Microchip.
Acestea pot fi (re)programate de foarte multe ori, facand usor upgrade-ul de soft. Diferite tipuri de uC PIC pot fi programate (de la cele cu 8 pini pana la cele cu 28 pini) si mai multe LED-uri si push-butoane faciliteaza testarea uC programat direct in soclul(rile) programatorului K8048.
Microcontrolerele PIC de alt tip (peste 28 pini) se pot programa prin intermediul conectorului ICSP de care dispune modulul.
Ca software se utilizeaza programul PICPROG2, iar ca program de compilare a codului sursa MPLAB, ce poate fi preluat si de pe site-ul Microchip – https://www.microchip.com
2. Microcontrolere AVR (I) – Descriere si utilizare
Incepand cu acest numar, revista Conex Club face o prezentare amanuntita a microcontrolerelor seriei AVR produse de firma americana ATMEL, incluzand atat arhitectura hardware, setul de instructiuni si specificatii de programare, cat si exemple de aplicatii simple, cu scopul intelegerii de catre cititorii revistei a modului de functionare a acestor componente.
De ce microcontrolere AVR? Facilitati hardware si software, pret redus, asambloare si compilatoare pentru realizarea programelor in variante gratuite si disponibile in reteaua Internet, si nu in ultimul rand posibilitatea de scriere a microcontrolerelor intr-o maniera simpla, practic la indemana oricui.
In numarul 3/2003 al revistei a fost prezentata schema unui programator pentru seria AVR, care utilizeaza ca element software programul „Pony Prog”, de asemenea existent in variante gratuite.
Seria AVR dispune de o arhitectura RISC (Reduced Instructions Set Computer), fiind dedicata programarii cu ajutorul limbajelor de nivel inalt (Basic, C/C++, etc.), prin intermediul unor compilatoare dedicate.
Programarea in limbaj de asamblare permite insa un control strict al resurselor hardware si o compactizare mai buna a programelor elaborate, avand ca efect imediat micsorarea memoriei program necesare.
Cu toate ca o structura RISC are un set de instructiuni mai mic decat cel existent in cazul unei structuri CISC (Complex Instructions Set Computer), seria AVR dispune de un set de instructiuni extins, numarul acestora fiind de minim 89.
Familia AVR contine 6 tipuri constructive de baza, prezentate in tabelul 1 (din articol).
3. Modul de dezvoltare AT89C2051
Cititorul familiarizat cu microcontrolerele ar putea pune urmatoarea intrebare: de ce se prezinta un programator pentru „anticul” AT89C2051, cand microcontrolerele de ultima generatie pot fi programate mult mai usor, prin cuplare directa la portul paralel al unui calculator sau, cel mult, prin folosirea unui buffer de magistrala?
Raspunsul este simplu: pretul foarte scazut si prezenta memoriei flash, care permite 1000 de cicluri scriere / citire, sunt atuuri ce fac din 2051 un circuit inca destul de folosit.
4. Generator PWM
Articolul este o prezentare a contributiei autorului la un concurs organizat pe Internet de firma Texas Instruments.
Montajul poate fi folosit pentru generarea unui semnal cu frecventa constanta, dar cu raport variabil semnal-pauza (perioada variabila) – semnal PWM. Acest semnal are amplitudinea medie proportionala cu durata factorului de umplere (duty cycle).
Deci, se poate spune ca acest montaj este un convertor digital – analogic. Raportul variabil dintre semnal si pauza este de 1:100, cu rezolutia de 1%. Frecventa este destul de stabila si depinde de precizia cristalului din oscilator.
Frecventa de ceas – CLK nu este critica. Se recomanda o frecventa de ceas de 2.5MHz. Dupa ce trece prin doua numaratoare, frecventa de ceas este divizata cu 100, iar semnalul de iesire PWM va avea frecventa de 25kHz.
Aceasta frecventa este deasupra domeniului audio si este potrivita pentru aplicatii de control al motoarelor de curent continuu. Raportul dorit semnal-pauza poate fi setat cu doua comutatoare digitale BCD. Numarul care se seteaza cu aceste comutatoare digitale reprezinta durata semnalului („1” logic). Practic, daca se doreste sa se obtina un semnal cu 36% „1” logic si 64% „0” logic trebuie sa se puna comutatoarele pe pozitia 36.
Comutatoarele trebuie sa fie de tip BCD. Este important sa nu se faca greseli si sa se utilizeze comutatoare corespunzatoare cu 16 pozitii.
5. Capacimetru
Un instrument care poate masura capacitati este intotdeauna util si binevenit in „laboratorul” fiecarui electronist amator.
Aparatul prezentat este relativ simplu de realizat, foloseste componente usor de procurat, iar unele dintre acestea se gasesc deja in dotarea amatorilor.
Acest aparat poate masura capacitati de la cativa picofarazi pana la 200uF si se foloseste impreuna cu un multimetru electronic prevazut cu scala 2000mV. Valoarea capacitatilor se masoara in 6 game: 0-200pF, 0-2000pF , 0-20nF , 0-200nF , 0-2uF si 0-200uF.
Aparatul se alimenteaza de la o sursa de curent cu tensiunea de 5V, bine stabilizata si filtrata. In figura 1 (din articol) este prezentata schema electrica.
Principiul de baza al capacimetrului consta in masurarea tensiunii cu care se incarca un condensator, pe o durata de timp determinata.
Pentru a asigura o buna precizie masurarii, s-a folosit un generator pilotat cu un cristal cu frecventa proprie de oscilatie de 4.43MHz.
6. Generator de mira TV color
Se prezinta un generator de mira color util electronistilor ce isi desfasoara activitatea in service TV. Montajul ofera mai multe tipuri de mira, color sau A/N si este controlat de un processor PIC16F84.
Surse: