Principalele subiecte prezentate
1. Tastatura programabila
V-ati dorit vreodata o tastatura personalizabila, cu butoane pe care sa puteti inscrie propriile simboluri grafice si care sa se comporte diferit in functie de necesitati?
Daca da, acest kit este solutia de care aveti nevoie. Un sunet scurt este emis la apasarea fiecarei taste, iar un efect vizual placut este obtinut cu ajutorul unei surse luminoase plasata in spatele tastaturii.
Aplicatia prezentata este o tastatura cu 8 taste de tip capacitiv, ce poate fi personalizata in functie de necesitatile fiecaruia.
Facilitatile oferite sunt:
- 8 taste cu actionare prin atingere; indicator de stare cu LED pentru fiecare tasta, respectiv iesire;
- tastele pot fi setate sa aiba sau nu retinere (o tasta cu retinere, odata apasata, mentine starea iesirii pana la o noua apasare, in timp ce una fara retinere activeaza iesirea doar atat timp cat este apasata);
- lumina de fundal cu intensitate normala sau redusa (stand-by);
- confirmare sonora la actionarea unei taste;
- 4 moduri de functionare selectabile hardware, prin jumperi;
- 8 taste independente (cu sau fara retinere);
- 8 taste care functioneaza pe principiul intalnit la vechile radiouri: apasarea unui buton presupune eliberarea tuturor celorlalte, astfel incat la un moment dat doar un singur buton poate fi apasat (in engleza „radio-buttons”).
- 4 „radio-buttons” si 4 taste independente;
- o tasta are functia de memorare pentru celelalte 7 sau de resetare.
2. Telecomanda prin telefon
MK160 este o telecomanda cu actionare prin intermediul telefonului celular, ale carei posibile utilizari sunt: pornirea instalatiei de iluminare sau de incalzire, deschiderea usilor unui garaj, controlul dispozitivului de hranire automata a animalelor de casa, indepartarea persoanelor care au pus gand rau locuintei personale, facandu-le sa creada ca este cineva acasa, activarea alarmei unei masini etc.
Actionarea elementului de executie (releul) se face prin intermediul luminilor de fundal ale telefonului. La primirea unui apel, acestea se aprind si un element fotosensibil (fotorezistor) sesizeaza evenimentul.
Semnalul generat este prelucrat la un nivel corespunzator, pentru a fi interpretat de microcontrolerul PIC12C508A care, in functie de setari, executa o anumita parte a programului din memorie si comanda inchiderea sau deschiderea contactelor unui releu. Telefoanele a caror iluminare este intermitenta pe durata apelului, nu pot fi folosite cu acest kit.
Nu este nevoie de stabilirea unei legaturi telefonice. Un simplu apel este suficient, ceea ce inseamna ca factura nu va fi incarcata cu nimic in plus.
Nu este necesara nici modificarea telefonului mobil sau conectarea montajului la acesta prin cabluri. MK160 este compatibil cu majoritatea celularelor de pe piata.
3. Indicator pentru alimentarea bujiilor incandescente
Pornirea motoarelor Diesel pe timp de iarna cand temperatura scade sub 0C, poate fi dificila. Cu ajutorul bujiilor incandescente pot fi rezolvate in buna masura problemele care apar, dar utilizarea acestora trebuie facuta cu precautie, respectand timpul de alimentare cu tensiune electrica, specificat de producator.
Alimentarea bujiilor incandescente un interval de timp mai mare decat cel recomandat, conduce pe de o parte la scurtarea duratei de viata a acestora si chiar la arderea lor, si pe de alta parte la suprasolicitarea bateriei de acumulatoare care in conditiile unor temperaturi scazute isi diminueaza simtitor capacitatea nominala.
Montajul prezentat atentioneaza conducatorul auto asupra existentei tensiunii de alimentare a bujiei la bornele acesteia – prin aprinderea continua a unui LED, si dupa timpul de incalzire recomandat – prin aprinderea pulsatorie a aceluiasi LED, asupra faptului ca tensiunea de alimentare a bujiei trebuie oprita si poate fi actionat electromotorul in vederea pornirii.
Schema electrica este data in figura 1 (din articol) si contine doua circuite integrate foarte raspandite si in acelasi timp foarte ieftine: un timer 555 si un circuit CMOS de tipul 4011 care incapsuleaza patru porti SI-NU clasice.
Alimentarea montajului se face direct din tensiunea de alimentare a bujiei (+12Vcc), curentul consumat fiind de aproximativ 25mA.
4. Ciocan de lipit cu temperatura reglabila
Desi nu va rezulta unul din acele aparate moderne, cu temperatura varfului stabilizata, montajul acesta poate transforma un letcon obisnuit, de 220V, intr-un letcon cu temperatura varfului variabila, prin variatia puterii disipate in rezistenta de incalzire.
Cu un astfel de letcon se poate face acum atat lipirea unor componente electronice mari sau pe suprafete cu constanta termica importanta – zone care necesita puteri ridicate, cat si o lipitura de finete, la un conector delicat sau pe un traseu subtire de placa, unde se impune limitarea temperaturii prin limitarea puterii pe rezistenta de incalzire.
Fara a rezolva problema termostatarii varfului de lipire, solutia prezentata ofera avantajul conversiei ciocanelor de lipit existente, in letcone la care temperatura poate fi variata continuu intre anumite limite.
Desigur, pentru un montaj de acest tip se poate utiliza si clasicul variator de tensiune cu triac si diac, dar schema de aici controleaza temperatura nu prin varierea unghiului de faza, ci prin varierea numarului de semiperioade aplicate rezistentei de incalzire.
5. Ceas in format 24h – cu afisor 4 digiti
Un sistem de afisare a orei si datei se poate realiza facil cu ajutorul modulelor CNX168 (Ceas in format 24 ore) si CNX172 (Afisor ceas cu 4 digiti). Cele doua module se interconecteaza usor, rezultand un ceas de mici dimensiuni, de panou sau de masa.
Cu modificari la sistemul de interconectare a celor doua module, utilizarea unui afisor cu 4 digiti de alte dimensiuni (mai mari), o sursa de alimentare corespunzatoare ca putere pentru ceas si, in special pentru afisorul mai mare, si o carcasa pe masura, se poate realiza o retea de ceasuri cum sunt cele montate in marile intersectii din orase sau piete.
Ceasul pe care il propunem a fi realizat de catre constructorii amatori ofera o buna fiabilitate, fiind realizat cu un microcontroler din seria AT (de la Atmel) ce poate fi pilotat de un cristal cu diverse frecvente de oscilatie (4, 10 sau 20MHz).
Afisarea orei se face in format 24 ore, respective HH:MM, multiplexat pe un afisor cu 4 digiti. Optional, se poate afisa si data in format LL:ZZ. Ceasul dispune si de doua iesiri de alarma.
6. Indicator de intrerupere a retelei electrice
Intreruperea retelei electrice chiar si pentru intervale foarte scurte de timp poate avea uneori efecte nedorite: resetarea calculatoarelor personale sau aparitia unor „flick”-ere pe ecranele monitoarelor, pierderea setarilor facute pentru aparatele de aer conditioant, dereglarea ceasurilor alimentate din reteaua electrica si care nu dispun de sisteme de alimentare cu baterii tampon, etc.
Semnalizarea unor astfel de situatii este deci utila, putand fi depistata rapid cauza unor evenimente ca cele prezentate mai sus.
Componenta de baza a montajului este circuitul integrat 4013, care contine doua bistabile de tip D. Dintre acestea este utilizat unul singur, iar prin conectarea terminalelor de ceas (CK1) si date (D1) la masa, este transformat intr-un bistabil de tip RS clasic. Functionarea acestuia este redata in tabelul 1 (din articol).
7. TL783 – Stabilizator de tensiune ridicata
Stabilizatoarele de tensiune integrate obisnuite, pe care le cunoastem cu totii, pot oferi la iesire tensiuni continue de pana la 30V. Dar exista aplicatii in care avem nevoie de tensiuni mai mari.
Articolul prezinta un stabilizator reglabil de tensiune pozitiva de valoare ridicata, cuprinsa intre 1.25V si 125V. Este vorba despre circuitul integrat TL783C.
Acesta este destinat mai ales aplicatiilor in care se lucreaza cu tensiune mare, unde cele mai multe dintre stabilizatoarele de tensiune integrate cu 3 pini nu pot fi folosite.
Caracteristicile electrice ale lui TL783C sunt urmatoarele:
- diferenta maxima de tensiune intrare-iesire: 125V;
- curentul maxim de iesire: 700mA;
- puterea disipata continuu (la 25C): 2W;
- temperatura maxima a jonctiunilor: 125C;
- coeficient de stabilizare a tensiunii de iesire (intre 15mA si 700mA): max 25mV sau max 0.5%;
- zgomot rezidual: 0,003°%;
- curentul minim de mentinere a stabilizarii: 15mA;
- referinta de tensiune: tipic 1.25V (minim 1.2V si max. 1.3V).
Surse: