Principalele subiecte prezentate
1. Fabricatia profesionala a circuitelor imprimate in laboratorul propriu – Developarea laminatului expus
Developarea este o faza extrem de importanta in cadrul fluxului de fabricatie, de ea depinzand aspectul final al cablajului imprimat.
Cu toate acestea, ea este un proces chimic relativ simplu la care precautiile sunt mai mult de natura a protectiei muncii (manusi de cauciuc, ochelari de protectie, halat sau salopeta, masca a nasului/gurii, etc.) decat de natura tehnica.
2. GPS – Modul de functionare
Pentru a functiona corect receptorul GPS trebuie sa satisfaca doua cerinte esentiale. Prima dintre acestea este localizarea satelitilor pe orbita, iar a doua este distanta de la satelit la receptor.
Mai intai sa aruncam o privire asupra modului in care receptorul memoreaza date despre localizarea satelitilor pe orbita.
Amintim ca receptorul primeste doua tipuri de informatii codate de la satelit. Primul tip de informatie se numeste ALMANAC si este o informatie despre modul in care sunt plasati satelitii pe orbite si pe ce orbite se gasesc acestia la un moment dat.
ALMANAC este continuu transmis de satelit si stocat de receptorul GPS in memorie. Orice satelit poate avea la un moment dat mici abateri de la pozitiile normale de lucru, asa ca statiile de la sol care fac parte din segmentul de control au sarcina de a corecta pozitia satelitului pe orbita, altitudinea si viteza de deplasare a acestuia.
Aceste date corectate pe care satelitul le receptioneaza intr-o forma codata de la statiile de la sol din segmentul de control poarta denumirea de EPHEMERIS.
Acesta ramane valid doar pe un interval de timp cuprins intre 4 si 6 ore dupa care urmeaza improspatarea acestuia.
3. Zgomotul ploii sau al valurilor
Pentru multi senzatia de liniste premergatoare somnului odihnitor este indusa de un zgomot de fond repetitiv. De aceea, unele persoane adorm mai usor cu radioul in surdina sau atunci cand afara ploua linistit.
Pentru zilele toride de vara, cand ploaia nu vine deloc si pentru cei care nu-si pot permite o vacanta la malul marii, exista o posibilitate electronica de simulare (chiar daca orice copie este mai palida ca originalul) a ambiantei sonore respective.
Acesta este scopul montajului prezentat, preluat dupa un articol scris de ing. Klaus Schlenzig si aparut in revista Funkamateur, numarul 10 din 1994.
Subiectul nu este nou, mai multe generatoare de zgomot de acest tip aparand de-a lungul timpului prin revistele tehnice de la noi. Spre deosebire de articolul indicat acolo, s-a preferat utilizarea unui etaj amplificator de audiofrecventa realizat cu un circuit integrat ieftin si larg raspandit (LM386N).
4. Lumina dinamica
Lumina dinamica prezentata este realizata cu microcontrolerul AT90S1200 si ofera utilizatorului posibilitatea de a alege unul din cei 16 timpi de desfasurare a secvetei de lucru cat si una din cele 8 secvente de lumina dinamica.
Aceste setari se realizeaza cu ajutorul unuia sau a mai multor strapuri efectuate pe pinii notati in desenul din articol cu J1..J7. Cu ajutorul J1..J3 se alege una din cele 8 secvente de lucru iar cu ajutorul strapurilor J4..J7 se vor selecta unul din cei 16 timpi de derulare a secventei de lucru.
Echipamentul electronic de comanda se realizeaza extrem de simplu si consta in partea de alimentare si stabilizare a tensiunii de 5Vcc necesare alimentarii si functionarii circuitului integrat AT90S1200.
Acest modul utilizeaza opt leduri cu ajutorul carora se va ilustra secventa de lucru dorita.
Desigur in locul acestor leduri de semnalizare se pot utiliza diferite echipamente de comanda sau un releu de tipul Solid State (S216SE2) care sa asigure comanda diferitelor dispozitive definite de utilizator.
5. Ferite pentru socuri de RF si transformatoare de banda larga
Raspandirea foarte mare a amplificatoarelor lineare de banda larga, precum si avantajele utilizarii lor, constituie o adevarata provocare pentru constructorul amator. Acestea necesita socuri de RF si trans-formatoare de banda larga, ambele realizate pe ferita.
In afara de aceasta, raspandirea foarte mare a computerelor, precum si aglomerarea spectrului de frecventa prin inmultirea radio-comunicatiilor, impune sporirea masurilor de protectie la interferente (RFI), care necesita (printre altele) socuri de RF de banda larga.
Tinand seama de caracterul practic al revistei, se prezinta cititorilor un material care sa-i sprijine in realizarea acestor componente.
6. Transceiver pentru banda de 144Mhz
In revista Conex Club nr. 6/2001 a fost prezentat un receptor pentru banda de 2m care foloseste circuitul integrat specializat MC3356. Performantele amanuntite ale acestuia sunt descrise in nr. 11/2000.
Pornind, in principiu, de la acest circuit integrat, in laboratorul firmei Conex Electronic a fost realizat un transceiver destinat radioamatorilor care folosesc banda de 144 – 146MHz.
Parametrii principali ai aparatului sunt:
- tensiunea de alimentare: 13.8V;
- sensibilitatea receptorului: mai buna de 1uV la un raport semnal/zgomot de 10dB;
- puterea la iesirea emitatorului: 2.5W;
Modul de lucru:
- monofrecventa – la receptie si emisie;
- cu decalaj de 600kHz, pentru lucrul folosind retranslatoarele de radioamatori.
Surse: