Revista Hobby Petrosani - nr9 - 2006

Revista Hobby Petrosani – nr9 – 2006 – Ce este SGML?

Timp de citit: 3 minute

Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF

Stiati ca..? SGML (Standard Generalized Markup Language) a fost derivat din limbajul generalizat de marcare IBM (GML), dezvoltat de Charles Goldfarb in anii 1960, acesta fiind considerat limba materna a HTML si XML?

Structura revistei

1. In vizita la YO2KBY

Cercul de radio, condus de multi ani de prof. Munteanu Nicolae – YO2CBK, este frecventat de un numar mare de elevi care se initiaza in tainele radioamatorismului.

Se invata aici pe langa electronica si „vanatoarea de vulpi”, sport care imbina cunostiintele tehnice de specialitate cu conditia fizica si orientarea in teren. Cercul este dotat cu multiple aparate de masura si control, statia de radio-emisie cu indicativul YO2KBY este cunoscuta pe toate meridianele globului. Elevii care sunt posesori ai unei licente de radioamator opereaza aceasta statie in unde scurte sau ultrascurte. Copiii pasionati de radiotelegrafie invata acest mod de comunicare – alfabetul Morse. Diplomele obtinute de elevii ce an de an au frecventat aceste cursuri stau marturie. Locurile fruntase obtinute au fost recompensate de catre Ministerul Educatiei prin tabere nationale, anuale, gratuite…

2. Stimulator cranian

In urma studiului semnalelor electrice produse cu diverse scheme electronice (realizate de amatori) si utilizate in Electroterapia Craniana, se propune realizarea unui circuit ieftin si simplu.

CES (Cranial Electrotherapy Stimulation) este cea mai populara tehnica pentru marirea capacitatilor intelectuale, fiind utilizata de multa vreme in medicina, mai ales in SUA, ca mijloc terapeutic (pentru starile de anxietate, depresie, insomnie sau dependenta medicamentoasa).

Montajul contine un singur circuit MOS-MMC 4093, care la randul lui contine patru porti SI-NU TIGGER SCHMITT. La iesirea OUT se obtine o secventa de doua impulsuri dreptunghiulare in antifaza cu durata de 400 milisecunde fiecare, care se repeta dupa o pauza de 2 secunde. Iesirea OUT se conecteaza la doua cleme (clipsuri) prin intermediul a doua fire flexibile si acestea se vor fixa pe lobii urechilor (cele mai simple cleme se realizeaza din doua tablite dreptunghiulare din cupru cu dimensiunile 3cm x 1cm, dupa care se pliaza in doua).

Curentul care circula prin cele doua clipsuri fixate pe lobii urechilor este mic, intre 50 si 500 de microamperi, reglabil din potentiometrul R3 (100 KOhm) cu variatie liniara…

3. QSL-uri, design si practici

Majoritatea statiilor DX nu se ocupa singure de expedierea QSL-urilor de raspuns din mai multe motive, cum ar fi numarul mare de solicitari, timpul scurt petrecut in locatia de emisie, calitatea slaba sau inexistenta a serviciilor postale ale regiunii in cauza.

In cazuri asemanatoare celor de mai sus, statia DX indica un QSL manager, acesta fiind o persoana sau organizatie care primeste copii dupa log-uri si se ocupa cu trimiterea QSL-urilor statiei respective.

QSL-managerul este indicat de statia DX in timpul radiolegaturii, altfel adresa QSL-managerului se poate gasi in revistele de radioamatori si pe Internet…

4. Metode de respiratie artificiala

a) Metoda Silvester

La aplicarea metodei Silvester, se aseaza accidentatul pe spate, pe un sul de haine ca sa se largeasca toracele, se scoate si se retine limba afara cu un carlig de rufe sau cu o batista batista uscata.

Operatorul se aseaza in genunchi la capul celui accidentat, iar bratele acestuia se prind de sub incheietura cotului si se apasa fara violenta pe partile laterale ale pieptului (expiratie), numarand: unu, doi, trei; se ridica apoi bratele accidentatului in sus si se trag inapoi peste cap (inspiratie), numarand: patru, cinci, sase; se vor apasa din nou bratele accidentatului pe partile laterale ale pieptului etc.

In cazul cand se dispune de ajutoare, la aplicarea metodei Silvester sunt intrebuintati doi oameni, fiecare stand pe un genunchi de fiecare parte a accidentatului, actionand in concordanta si dupa numaratoare. Un al treilea ajutor tine scoasa limba accidentatului…

b) Metoda Schafer

In cazul cand respiratia artificiala trebuie facuta de o singura persoana, este mai usor de aplicat metoda Schafer.

In cazul aplicarii acestei metode, accidentatul trebuie asezat cu picioarele in sus, cu capul sprijinit de o mana, cu fata in laturi. Cealalta mana trebuie intinsa in lungul capului.

Daca este posibil i se va scoate limba afara; aceasta nu trebuie tinuta, deoarece va sta singura. Apoi, operatorul trebuie sa se aseze in genunchi deasupra accidentatului, cu fata spre capul acestuia, in asa fel ca soldurile accidentatului sa fie cuprinse intre genunchii persoanei care da ajutorul. Se aplica palmele pe spatele accidentatului, pe coastele inferioare, cuprinzandu-le lateral cu degetele indoite…

c) Metoda Howard

Se aplica (in locul metodei Schafer) in cazul in care cel accidentat are arsuri pe spinare si leziuni la maini…

5. Internet, pagini web (despre SGML si HTML)

Tim Berners-Lee a utilizat ca model SGML (Standard Generalized Markup Language), un standard international in plina dezvoltare. SGML avea avantajul unei structurari avansate; proiectarea lui a avut in vedere mai mult structura semantica a documentului decat modul de formatare.

Flexibil, SGML putea fi descris ca o specificare pentru descrierea altor formate. Utilizatorii puteau crea noi formate (DTD, Document Type Definitions) care puteau fi intelese de orice produs soft SGML, pur si simplu prin citirea mai intai a definitiilor noilor formate.

HTML este pur si simplu un DTD, deci o aplicatie a SGML.

Surse:

http://kovacsfam.ro/yo2kqk/

Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *