Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF
Structura revistei
1. Concursul national Pitesti 2004
Elevii judetului Pitesti au castigat un numar de 5 premii (1 loc I, 1 loc II, 1 loc III si 2 mentiuni). Concursul s-a dovedit a fi la un inalt nivel atat prin participare numeroasa a judetelor din tara cat si prin calitatea deosebita a lucrarilor realizate…
2. Sursa stabilizata autoprotejata
Sursa prezentata permite alimentarea oricarui consumator de 60 – 70 W avand tensiunea de lucru de maximum 30 V.
Avantajele pe care le prezinta sunt urmatoarele:
- reglaj continuu al tensiunii stabilizate, intre 2.5 si 30 V;
- reglaj continuu al curentului absorbit intre 0.6 si 2.5 A;
- stabilitate foarte buna a tensiunii de referinta;
- limitare la supracurent;
- protectie la procesele tranzitorii;
- afisare analogica a tensiunii stabilizate si a curentului absorbit;
- filtrare foarte buna a brumului si socurilor din retea.
3. File din istoria celularelor
Inca din cele mai indepartate timpuri, una dintre dorintele oamenilor a fost sa poata comunica cu oricine, oriunde s-ar afla. Comunicatiile mobile au indeplinit acest deziderat, dar industria are o istorie destul de sumara, care nu acopera nici macar jumatate de secol.
Telefonul mobil este un hibrid rezultat din fuziunea a doua tehnologii: telefonul inventat de Alexander Graham Bell in 1876, si radioul, inventat de Nicolai Tesla in 1880 si perfectionat de Guglielmo Marconi in 1894.
Primul individ care poate fi creditat cu crearea unui prototip de telefon mobil este talentatul inventator englez David Hughes, in 1879. Acesta a descoperit ca pornirea si oprirea curentului intr-un circuit produc un clic intr-un receptor aflat intr-un circuit separat (la fel cum comutatoarele din apartamentele noastre produc un clic in aparatele de radio din casa).
4. Bobine
a) Definitie
Prin bobina se intelege un conductor electric astfel infasurat, incat sa formeze una sau mai multe spire, cu scopul de a crea un camp magnetic.
b) Clasificare
Dupa domeniul de utilizare:
- bobine pentru curenti slabi;
- bobine pentru curenti tari;
- bobine de inductie.
Dupa constructie:
- bobine fara carcasa, atunci cand numarul de spire este mic si grosimea conductorului suficienta pentru a asigura rigiditatea bobinei;
- bobine cu carcasa din materiale stratificate.
Dupa forma:
- bobine cilindrice;
- bobine paralelipipedice;
- bobine toroidale.
Dupa frecventa de utilizare:
- bobine de joasa frecventa;
- bobine de inalta frecventa;
- bobine de audiofrecventa.
5. Curiozitati
Hologramele sunt fotografii speciale tridimensionale, facute cu ajutorul laserului. Imaginile de pe ele seamana cu realitatea, deoarece diferite unghiuri iti ofera diferite perspective.
Undele electromagnetice sunt alcatuite din campuri electrice si magnetice alternative. Primul om care si-a dat seama de legatura dintre electricitate si magnetism a fost James Clerke Maxwell in 1864.
Si multe altele..
6. File de catalog
- Tabel de ehivalenta pentru diode CSI (rusesti);
- Tabel de echivalenta tranzistoare CSI de tip KT – siliciu.
7. Sursa stabilizata cu circuit integrat
Relizarea unor surse de laborator pentru experimentarea diferitelor montaje electronice, se poate face usor cu ajutorul circuitelor integrate specializate.
Spre deosebire de circuitele integrate stabilizatoare cu 3 terminale din seria 78xx, circute stabilizatoare de tensiune fixa, cu circuitul integrat LM 317T se poate realiza o sursa de tensiune reglabila, de minimum 1A…
8. Montaj pentru verificarea cristalelor
Montajul permite verificarea functionarii cristalelor de cuart, cu frecventa cuprinsa intre 50khz si 50Mhz, intr-un montaj de oscilator RC in care cristalul este montat intre baza si colectorul unui tranzistor…
Surse:
Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.