Revista Conex Club – nr.2 – 2000

Revista Conex Club – nr.2 – 2000 – Circuitele logice CMOS

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Amplificator 75W

Un amplificator audio, in structura monofonica, cu mare capabilitate de curent la iesire se poate realiza cu circuitul integrat TDA1514. Acesta face parte din categoria Hi-Fi, fiind prezent in majoritatea blocurilor electronice din aparatele radio, TV sau alte montaje audio.

Caracteristicile sale tehnice il recomanda si in echipamente cu prelucrare digitala a sunetului (echipamente Compact Disc).

Circuitul integrat beneficiaza de protectie electrica totala si functiile Standby si Mute, activate de componente externe corect montate in circuit. TDA1514 functioneaza fie cu sursa de alimentare diferentiala, simetrica, fie cu sursa asimetrica.

Amplificatorul audio prezentat are urmatoarele caracteristici tehnice:

• Putere de iesire (RMS) Po: 50W pe o sarcina de 4 Ohm sau 30W pe o sarcina de 8 Ohm;
• Putere de iesire muzicala: 75W pe o sarcina de 4 Ohm sau 45W pe o sarcina de 8 Ohm;
• Sensibilitate la intrare: 285mV/22 KOhm;
• Alimentare: +/- 28V, consum maxim 2A;
• Se poate cupla in punte cu un alt amplificator de acelasi tip: 100W / minim 8 Ohm;

Modul de cuplare in punte a doua amplificatoare cu TDA1514 este oferit in figura 3 (din articol); alimentarea se face de la o sursa diferentiala simetrica fata de masa.

2. Automat pentru rotire

Deplasarile unghiulare ale unor antene directive sau a captatoarelor de imagini impun o corelare cat mai exacta intre operator si elementul de executie.

Automatul prezentat in articol satisface aceasta independenta si in plus este fiabil la un pret de cost redus.

Comunicatiile in benzile VHF si UHF impun utilizarea unor antene directive cu castig mare de tipul HB9CV, YAGI sau F9FT.

Cum legaturile radio stabilite de radioamatori pot fi pe orice directie, aceasta situatie impune ca antena sa aiba hornul de radiatie orientat pe directia respectiva.

Situatia este rezolvata practic prin montarea antenei pe un sistem mecanic de rotire. Acest sistem de rotire este compus dintr-un motor care actioneaza angrenajele reducatoare de viteza. Rotirea antenei trebuie sa se faca pe 360 grade in aproximativ 30 de secunde.

3. Circuitele logice CMOS

Circuitele integrate digitale CMOS (Complementary – Symetry Metal – Oxide – Semiconductor) au fost dezvoltate in laboratoarele firmei americane RCA.

Cea mai cunoscuta familie logica este seria 4000, lansata in anul 1968. Ca o alternativa, National Semiconductor a realizat familia 54C/74C, echivalentul pin la pin al circuitelor logice TTL (circuite integrate logice realizate cu tranzistoare bipolare – Tranzistor – Tranzistor – Logic) din familia 54/74.

Astfel, inginerii proiectanti obisnuiti cu circuitele TTL isi puteau extrapola experienta asupra unor proiecte cu familia de circuite 54C/74C.

O serie de producatori consacrati s-au straduit, pentru a raspunde cererii tot mai mari, sa introduca circuite CMOS ce realizeaza functii mai complexe.

Un exemplu este firma Motorola care a adaugat la seria 4000 seria 4500.

Principalele avantaje de utilizare ale circuitelor CMOS sunt: imunitatea la zgomot buna, consum de putere redus (o retea logica de 100 porti consuma mai putin de 1mW), gama larga a tensiunii de alimentare (3 – 20V), precum si prezenta, la majoritatea modelelor, a unor etaje buffer pe intrari si iesiri (situatie in care impedanta de iesire in starea ON este independenta de structura interna a portii logice)…

4. Motorola MC3362

Acest circuit, este un receptor complet pentru modulatia de frecventa (FM) banda ingusta, cu dubla schimbare de frecventa, recomandat in radiocomunicatiile analogice sau digitale, foarte potrivit si radioamatorismului.

La intrare prezinta o sensibilitate foarte buna, de aproximativ 0.6uV. Primul oscilator local utilizeaza un VCO in bucla PLL dar admite si un cuart.

Prima frecventa intermediara este de obicei de 10.7MHz care mixata cu 10.245MHz produce 755kHz ce este demodulata. Mixerele din circuit au un castig cuprins intre 18 si 22dB.

Circuitul se recomanda pentru frecventa maxima de intrare de 200MHz. Alimentarea se face cu tensiune cuprinsa intre 2 si 6V.

5. Alarma auto

Furtul unui automobil, prezenta unui instrus in propriul nostru habitat, inundatiile sau declansarea unui incendiu sunt situatii tragice.

Exista solutii diverse, mai mult sau mai putin performante, care permit evitarea acestor fenomene cu urmari uneori catastrofale, insa, pretul de cost este deseori prohibitiv.

In ce priveste dotarea autoturismului personal cu un sistem de avertizare, se propune realizarea unui modul simplu si usor de realizat, cu un minim de componente.

Afirmatiile sunt total acoperite daca tinem cont ca montajul este realizat cu un singur circuit integrat cu porti logice NAND de tip Trigger Schmitt (CD4093), trei tranzistoare de mica putere, un releu si cateva componente pasive.

El realizeaza functiile importante si necesare ale unei avertizari de calitate: declansare si armare temporizata sau declansare imediata.

Datele tehnice ale alarmei sunt:

  • Intrarea temporizata: 4…8s;
  • Intrare imediata;
  • Timp de armare: 20…40s;
  • Timp de alarmare: 40…60s;
  • Iesire de tip releu NI/ND: 6A/250V;
  • Alimentare: 12V, 10mA consum in stare de veghe.

5. Referinta de tensiune

Pentru calibrarea aparatelor de masura se recomanda realizarea referintei de tensiune prezentata in figura 1 (din articol) si realizata cu circuitul integrat MAX873A (B).

Tensiunea de etalonare furnizata la iesire (+Ref) este de 2.5V cu precizie 0.1%; ajustarea intre limitele 2.495V si 2.505V se realizeaza de la P1.

Coeficientul de stabilitate cu temperatura este bun, deriva termica fiind de 20ppm/1000 ore. Montajul se alimenteaza cu 9V.

Condensatoarele de decuplare sunt indispensabile, avand rol de a minimiza sursele de brum. Consumul este de 10mA, iar circuitul integrat este protejat la scurtcircuit pe iesire.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *