Dispozitiv pentru verificarea telecomenzilor

Dispozitiv pentru verificarea telecomenzilor

Timp de citit: 3 minute

Autor: Vasile-ion Diaconescu
An aparitie: 2004
Articol preluat din editia Tehnium 2004.

Despre ce este vorba?

In depanarea TV, de multe ori este nevoie de diverse aparate de verificare si control. Exceptie nu face nici operatia de verificare a telecomenzilor. Un montaj simplu si eficient in acest scop este prezentat in continuare.

Schema are la baza un senzor de radiatii inflarosii produs de firma Vishay. Alaturi sunt prezentate capsulele cele mai intalnite pentru stabilizatorul de 5V, senzorul IR TSOP1738 si tranzistorul BC557.

Pentru senzor, pinul departat este cel de iesire, Vs (cel din mijloc) este pinul pentru tensiunea de alimentare, iar GND este pinul de masa. Privind din fata (partea bombata), dispunerea pinilor este (de la dreapta la stanga): iesire, alimentaare si GND.

Pentru a ne putea da seama daca senzorul receptioneaza ceva, iesirea va trebui legata la un dispozitiv de afisare: un simplu LED. Dupa cum se observa in schema din figura alaturata, iesirea senzorului TSOP1738 comanda un tranzistor care are in circuitul de colector un LED.

Schema electronica

Pentru alimentarea senzorului se va folosi o tensiune de 5V, obtinuta prin stabilizare cu 78L05 din tensiunea de 9V. Condensatorul de 4.7uF realizeaza filtrarea tensiunii de alimentare in cazul alimentarii montajului de la o sursa de tensiune cu transformator si redresor. Rezistenta poate fi de 470, 560 sau 680R.

Cum functioneaza circuitul?

Functionarea este foarte simpla: la primirea unui semnal in inflarosu, senzorul va converti aceasta informatie intr-un tren de impulsuri; acestea, la randul lor vor actiona tranzistorul, punandu-l in conductie intermitent; LED-ul se va aprinde si stinge foarte repede, asemenea unei „semnalizari” foarte rapide. Montajul are o sensibilitate foarte mare sesizand semnale de la distante relativ mari si chiar si atunci cand telecomenzile nu sunt indreptate spre el.

Ca echivalent pentru TSOP1738 se poate folosi TSOP1736. Se recomanda ca intregul montaj sa fie intodus intr-o cutie, cu senzorul montat spre exterior (cu partea bombata); alimentarea se poate face de la o baterie de 9V fixata tot in cutie; legatura intre baterie si montaj, se poate face cu un conector special pentru bateriile de 9V, case se gaseste in comert; un intrerupator pentru deconectarea alimentarii se poate monta tot pe un perete exterior al cutiei (schema cu intrerupator este prezentata mai jos).

Cateva sfaturi in caz de nefunctionare a telecomenzii

  1. Curatirea contactelor de la baterii;
  2. Curatirea tastaturii si a cablajului cu alcool izopropilic;
  3. Verificarea LED-ului emitator al telecomenzii, tranzistorului final, cuartului; se vor inspecta atent si traseele de cablaj.

Atentie: receptionand semnale de aproximativ 38 kHz, montajul poate sa nu fie sensibil la unele tipuri de telecomenzi care emit pe alte frecvente (115kHz, in cazul unor telecomenzi pentru receptoare satelit). Montajul testat a receptionat semnale de la diverse telecomenzi pentru TV, CD player si chiar de la telecomenzi TV-Tuner.

Descarca schemele electronice

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, puteti descarca schemele electronice in format .dsn (TinyCAD design) de aici.

Pentru a intelege mai bine functionarea acestui montaj, am atasat si materialele video de mai jos unde sunt prezentate circuite similare:

Poza de prezentare a acestui articol a fost preluata de pe https://giphy.com/

8 comentarii

  1. Desi sunt fan al paginii voastre si va apreciez munca depusa, consider ca in era telefoanelor inteligente, acest montaj nu isi mai gaseste rostul. Camerele telefoanelor mobile sesizeaza acea lungime de unda emisa in spectrul infrarosu. Prin simpla indreptare a camerei telefonului spre led-ul telecomenzii, se poate vizualiza pe ecranul telefonului daca acesta emite. Cu mentiunea ca pe modelele de iphone mai vechi (5, SE) acest fapt nu este f vizibil. In rest, toate telefoanele detecteaza raza de lumina.

  2. Se poate verifica cu camera de la telefon iar eu am vazut un magazin care verifica cu un modul scos dintr-un televizor (cred ca Grundig vechi), i s-a aplicat o tensiune de alimentare iar iesire a conectat-o la un difuzor.

  3. Ideea este ca montajul poate fi folosit in diferite aplicatii care necesita comanda IR de la orice telecomanda. Cred c-ar fi pliabil si pentru „home automation”.

  4. Merge si cu radioul dar totusi suntem in 2021,mi-e greu sa cred ca 99% din cei de pe acest grup nu au un telefon cu camera (smart phone). Mult mai practica testarea cu camera pe care o folosesc si eu de ani buni.

  5. Daca nu aveti la indemana un telefon, aparat de masura sau un radio, indreptati telecomanda spre o pisicuta. Aceasta va indrepta brusc capul si va privi telecomada. Aceste animalute pot vedea spectrul infrarosu asa cum il vedem noi cu ajutorul camerei de pe telefon. Nu sunt sigur insa daca intr-adevar au 7 vieti.?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *