Aparate de masurat si masurari electrice uzuale

Aparate de masurat si masurari electrice uzuale – 1962 – Ce este oscilograful?

Timp de citit: 2 minute

Autor: Dr. Ing. Ion S. Antoniu
Editura: Tehnica – Bucuresti
An aparitie: 1962

Stiati ca..? Oscilografele sunt aparate care permit fie observarea pe un ecran, fie fotografierea formei curbei de variatie a marimilor variabile in timp, in general curbele curentilor si tensiunilor periodice alternative?

Dupa principiul lor de functionare oscilografele se impart in doua mari categorii si anume:

a) oscilografe electromecanice (cu inertie) la care dispozitivul de masura (echipajul mobil) are o anumita inertie;
b) oscilografe electronice (fara inertie) la care dispozitivul de masura este format de un fascicul de electroni.

Daca oscilograful este lipsit de dispozitivul de inregistrare si permite deci numai observarea fenomenului, el se mai numeste si osciloscop.

Oscilografele de tip electromecanic sunt utilizate la studierea marimilor electrice care variaza periodic, cu frecvente pana la 1-2 kHz, sau a marimilor electrice aperiodice cu durata pana la 1 milisecunda.

Oscilografele de tip electronic sunt utilizate la studierea marimilor electrice periodice variabile cu frecvente de la cativa herti pana la cativa megaherti sau pentru studierea marimilor electrice aperiodice cu durata foarte scurta, pana la fractiuni de micro-secunda.

Ce prezinta cartea?

Dezvoltarea industriei electrotehnice si energetice, a industriei in general (pana in 1962), automatizarea proceselor de productie, progresele realizate de electrificari, au facut ca oamenii muncii sa se intereseze din ce in ce mai mult de problemele speciale ale electrotehnicii; aceasta dorinta de informare si instruire nu a aparut numai la cei care lucrau direct in diversele ramuri ale electrotehnicii; ea a aparut aproape intr-o aceeasi masura si la cei care nu aveau deloc sau au prea putine contingente cu tehnica electricitatii. Aceasta este o a doua cauza – si poate cea principala – a ritmului de epuizare a acestei lucrari.

Prin reeditarea lucrarii, Editura Tehnica a pus la indemana oamenilor muncii un material usor accesibil care, desi de stricta specialitate, le dadea posibilitatea sa se documenteze si sa-si insuseasca anumite elemente necesare ridicarii nivelului lor profesional.

In aceasta a doua editie lucrarea a fost complet revizuita, indepartandu-se tot ce parea inutil si adaugandu-se un numar de chestiuni care la acel moment pareau interesante si actuale.

Astfel a fost introdus un capitol nou privind oscilografele de toate categoriile, acest tip de aparat nelipsind (in 1962) din nici un laborator de electrotehnica; s-au introdus paragrafe noi privind logometrele, etalonarile de precizie, date privind consumul propriu al aparatelor de masurat etc.

Structura cartii

Prefata la editia a II-a
Prefata la editia I
Capitolul I. Principii de functionare si de constructie
Capitolul II. Descrierea aparatelor electrice de masurat uzuale si a dispozitivelor auxiliare folosite pentru masurarea curentilor mari si a tensiunilor inalte
Capitolul III. Generalitati asupra efectuarii masurarilor cu aparatele electrice de masurat. Constantele aparatelor
Capitolul IV. Etalonarea aparatelor electrice de masurat uzuale
Capitolul V. Masurari in curent continuu si curent alternativ cu aparate uzuale. Masurari si aparate de masurat speciale in curent alternativ
Capitolul VI. Aparate speciale folosite pentru masurari in curent continuu si alternativ. Aparate de sincronizare
Capitolul VII. Aparate inregistratoare
Capitolul VIII. Oscilograful
Capitolul IX. Masurarea fortelor electromotoare, a rezistentelor, a capacitatilor si a inductantelor. Aparatele si montajele folosite

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *