Autor: V. Tudora, Regia autonoma de electricitate (RENEL)
An aparitie: 1994
Verificarea releelor de protectie
Exploatarea echipamentelor si instalatiilor electrice este asigurata in mare masura de eficacitatea in functionare a protectiei prin relee. Din acest motiv, la punerea in functiune si apoi periodic, instalatiile de protectie se supun unor verificari complexe in urma carora, se poate stabili daca acestea corespund scopului pentru care au fost prevazute, precum si masurile de remediere in cazul aparitiei unor defectiuni.
Verificari comune executate supra releelor
Probele si verificarile la care sunt supuse releele depind in principal de tipul si de categoria din care fac parte. Cu toate acestea, se pot stabili o serie de verificari comune, valabile de regula pentru orice tip de releu.
In aceasta categorie se includ:
a) Verificarea generala a releului, care consta in verificarea concordantei dintre tipul si caracteristicile releului montat cu datele din proiect, starea partii mecanice sau electrice vizibilie cu ochiul liber, fara alta investigatie;
b) Verificarea izolatiei, se face pentru a depista eventualele puncte in care s-a produs o slabire a izolatiei; mentinerea in functiune a unui echipament la care s-a constatat o izolatie necorespunzatoare, poate conduce la deteriorarea lui, cu scoaterea din functiune si a altor instalatii.
Verificarea izolatiei se face in doua etape:
- masurarea resistentei de izolatie;
- incercarea izolatiei cu tensiune alternativa marita.
Masurarea rezistentei de izolatie se executa cu inductorul de 1000V. Releul se considera corespunzator daca dupa un minut de la aplicarea tensiunii, valoarea rezistentei de izolatie este mai mare de 10 MOhm. Daca rezistenta de izolatie a fost corespunzatoare, se trece la incercarea izolatiei cu tensiune alternativa marita.
Aceasta incercare se executa cu ajutorul trusei pentru incercarea izolatiei cu tensiune alternativa marita sau cu inductorul de 2500V. Si intr-un caz, si in altul, releul trebuie sa suporte tensiunea aplicata timp de un minut.
Daca in timpul probei nu se constata strapungeri, scantei sau efluvii, releul este considerat corespunzator din punct de vedere al acestei probe. Dupa incarcarea cu tensiune alternativa marita, se va executa o noua proba de verificare a rezistentei de izolatie, pentru a depista eventuale slabiri ale izolatiei ca urmare a incercarii.
c) Verificarea mecanica, in cadrul acestei probe se urmareste ca partile mecanice ale releului sa aiba o functionare corespunzatoare, fara frecari, sa nu existe jocuri nepermise ale pieselor aflate in miscare, suruburi slabite, legaturi nesigure etc.
O atentie deosebita trebuie acordata functionarii corecte a mecanismelor de orologerie din componenta releelor de timp; contactele sa asigure o inchidere ferma, sa lucreze fara vibratii, sa revina dupa actionare.
Printre principalele subiecte discutate:
- Verificarea releelor de protectie
- Verificari comune executate asupra releelor
- Verificari specifice executate asupra releelor
- Calculul reglajelor protectiei de distanta
- Verificarea functionarii protectiei de distanta RD 110