Ce prezinta proiectul?
Acest kit electronic DIY vintage este un un releu de timp, cu durata temporizarii de minim 165 secunde, indicat (la acea vreme) pentru semnalarea depasirii duratei de 3 minute a unei convorbiri telefonice. Se folosea aceasta temporizare de 3 minute deoarece la acea vreme (1988), daca se depasea acest timp se impuneau costuri aditionale. Desigur, montajul are diverse alte aplicatii in electronica si nu numai, fiind relativ usor de construit.
Precizam ca una din metodele de realizare a unui releu de timp este incarcarea unei capacitati de la o tensiune sau un curect constant si compararea tensiunii de la bornele sale cu o tensiune de referinta.
In momentul egalizarii celor doua tensiuni, va fi comandat un etaj de iesire sa semnalizeze optic, acustic sau prin intermediul unui releu, insemnand terminarea temporizarii. Modificand tensiunea, curentul de incarcare, tensiunea de referinta sau capacitatea, se va modifica si durata temporizarii.
Cum functioneaza montajul?
Urmand schema electronica prezentata in articol, vom regasi elementele de mai sus, astfel:
Rezistenta R1 si dioda Zenner D1 formeaza un etaj de stabilizare, care asigura tensiunea constanta necesara incarcarii capacitatii C1. Cu ajutorul divizorului de tensiune format din rezistenta R2 si R3 se obtine tensiunea de referinta;
Tranzistorul T1 are rolul comparatorului, sesizand momentul cand tensiunea la bornele condensatorului aplicata in baza, depaseste tensiunea de referinta, amplicata in emitor, cu o valoare de cca. 0.7V, adica tensiunea baza-emitor de deschidere a unui tranzistor cu siliciu. Tranzistorul T3 are rolul etajului de iesire, comandand aprinderea diodei LED1, care indica sfarsitul temporizarii prestabilite.
In momentul inceperii deschiderii T1, apare un mic curent de polarizare pentru T3, care prin intermediul resistentei R6, comanda deschiderea lui T2. De indata ce T2 intra in conductie, va pune in paralel rezistentele R3 si R5, micsorand astfel tensiunea de referinta aplicata in emitorul lui T1.
Ca urmare, tensiunea baza-emitor creste, T1 intra in saturatie, la fel si T3 si deci LED1(rosu) va lumina puternic, creand senzatia unei deschideri instantanee. Dioda LED2(verde) indica punerea in functiune a montajului.
Descarcarea capacitatii pentru un nou ciclu de temporizare, se face cu ajutorul comutatorului K1.
Caracteristicile tehnice ale montajului
- Tensiunea de alimentare: intre 6V si 12 Vcc
- Durata temporizarii: minim 165s
- Curentul absorbit de la sursa: max. 50mA
Lista de componente necesare (cu echivalentele recente):
- T1, T2 – tranzistoare SNC1 (SNC2, BC 170-172) sau BC 546 / BC 547 / BC 548
- T3 – tranzistor SPC1 (SPC2, BC 250 – 252) sau BC 556 / BC 557 / BC 559
- D1 – dioda Zenner – PL5V1Z, PL4V7Z sau 1N4733A / BZX55C5V1 / BZX55C5V1-YAN
- D2 – LED rosu
- D3 – Dioda redresoare
- D4 – LED verde
- C1 – condensator – 100uF/6.3V
- R1 – rezistor – 680 Ohm (min. 0.25W)
- R2 – rezistor – 4.7 KOhm (min. 0.25W)
- R3 – rezistor – 10 KOhm (min. 0.25W)
- R4 – rezistor – 100 KOhm (min. 0.25W)
- R5 – rezistor – 10 KOhm (min. 0.25W)
- R6 – rezistor – 820 Ohm – 1 KOhm (min. 0.25W)
- R7 – rezistor – 470 Ohm (min. 0.25W)
- R8 – rezistor – 820 Ohm – 1 KOhm (min. 0.25W)
- RV1 – semireglabil 1M
- Comutator
- Cablaj imprimat sau placa de test tip breadboard
- Cositor sau fire de legatura
Descarca prospectul original I.P.R.S. Baneasa SME-8607
Pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:
Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, pe cablaj imprimat vom avea nevoie si de layout-ul de PCB de mai jos:
Imagini cu montajul asamblat
Probabil multi dintre voi va intrebati cum era impachetat sau distribuit acest kit electronic DIY. Mai jos am atasat cateva poze cu produsul impachetat (nou) si continutul plicului. Multumim dlui Marius Balauta pentru furnizarea pozelor!
Alte surse:
Multumim dlui George-Alexandru Marinescu pentru furnizarea prospectului (pliantului) si pozelor cu montajul asamblat si functional!
Am trait acele vremuri,dar am avut norocul sa fim singuri pe fir.
Din cate tin minte, numai la cuplat mergea figura.
Multumim pentru articol! Voiam sa caut o idee de timer dar gasesc numai cu IC 555.
Fa-l pe asta si sapa-l pana il intelegi. Textul e destul de clar si daca te prinzi cum functioneaza, il poti modifica.
Foarte corect. Este un montaj frumos, simplu si isi face treaba fara probleme…ani de zile a functionat fara greseala!
Se statea cu anii la rand ca sa-ti monteze un post telefonic, ai mei au reusit sa obtina un fir „cuplat”. Adica pe o linie erau doua posturi, firul de nul era legat la pamant. Am montat o sonerie suplimentara electronica ce se gasea in comert in spatele casei ca sa auda ai mei telefonul din gradina si am avut reclamatie ca am modificat linia 🙂
Inovativ! Ma intreb cum puteau sa detecteze daca linia e modificata sau nu .. hmm…
Pai a venit echipa si a facut masuratori, ca ceilalti „cuplati” au facut reclamatie ca nu se mai aude bine sau ca se auzeau simultan, nu mai stiu.
Pai condensator de 1 mico ai pus in serie cu soneria? Daca nu aici e buba ca in momentul apelului tensiunea de apel nu mai era 48vac, era mai mica. In momentul verificari liniei a, b fata de pamint si intre ele mai ales rezistenta ducea catre zero si taia curentul de apel. Nu era nici o problema grava dar ce sai faci cu vecini invidiosi… Asta era România de atunci ca si acum.