Ce prezinta proiectul?
Montajul prezentat poate fi folosit in scopul detectarii de lumina dar si de „intuneric”. Proiectul este simplu de realizat, folosind doar 6 componente si este alimentat de la o sursa de curent continuu de 9V.
Ce este o fotorezistenta (LDR – Light Dependent Resistor) si cum functioneaza?
Conform cursuri.flexform.ro, este un rezistor, realizat dintr-un material semiconductor omogen, a carui rezistenta se modifica sub incidenta unui flux luminos incident.
Se bazeaza pe fenomenul de fotoconductivitate prin care sub influenta radiatiei luminoase sunt eliberati electroni liberi care cresc conductivitatea electrica a semiconductorului si implicit scad rezistenta rezistorului (este o aplicatie a efectului fotoelectric intern).
Rezistenta electrica a fotorezistorului scade o data cu cresterea intensitatii fluxului luminos aplicat pe suprafata sensibila a fotorezistorului.
Lista de componente necesare:
1 x Placa electronica de test + fire de legatura
1 x POT = 10k
1 x R1 = 1k
1 x T1 = BC547
1 x R2 = 220 Ohm
1 x Fotorezistor
1 x LED
1 x Contact terminal
In figura de mai jos se observa cum rezistenta fotorezistorului se modifica in functie de gradul de acoprire a suprafetei sensibile:
Pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:
Pentru a folosi acest montaj in scopul detectarii de lumina, avem nevoie de urmatoarele calcule bazate pe urmatoarele date:
1. Vom alege pozitia potentiometrului la 1.2K
2. Luand in considerare datele prezentate mai sus despre rezistenta fotorezistorului in functie de fluxul luminos, ca valoare pentru fotorezistenta vom alege 0.9K (fotorezistenta este expusa la lumina).
Calculele de mai jos sunt bazate pe formula divizorului rezistiv:
Pentru stingerea LED-ului la intuneric, avem nevoie de urmatoarele calcule estimative:
1. Pozitia potentiometrului va ramane tot la 1.2K
2. Luand in considerare datele prezentate mai sus despre rezistenta fotorezistorului in functie de fluxul luminos, ca valoare pentru fotorezistenta vom alege 3.6K (fotorezistenta este „acoperita”).
O varianta de amplasare a componentelor pe breadboard, este prezenta in imaginile aditionale.
Amplasarea componentelor pe breadboard
De asemenea pentru aceasta aplicatie sunt disponibile si urmatoarele materiale video in care sunt prezentate functionari asemanatoare:
In locul fotorezistorului se poate folosi și un termistor, zic asta teoretic, practic nu am incercat.
Desigur, montajul se poate adapta si cu un termistor dar trebuie numeroase incercari pentru intelegerea functionarii.