Autor: Tony R. Kuphaldt
Traducere in limba romana de: www.circuiteelectrice.ro
An aparitie: 2010
Ce este curentul alternativ?
Curentul continuu mentine tensiunea si curentul la o polaritate respectiv directie constante in timp. In curent alternativ, tensiunea si curentul isi schimba polaritatea respectiv directia in timp.
Generatoarele electromecanice in curent alternativ, cunoscute sub numele de alternatoare, sunt mult mai simplu de construit decat generatoarele de curent continuu. Acelasi lucru este valabil si in cazul motoarelor electrice.
Scop
Ne putem intreba, pe buna dreptate, de ce ne-am bate capul si cu acest tip de electricitate. Este adevarat ca in unele cazuri, curentul alternativ nu prezinta niciun avantaj fata de cel continuu.
In aplicatiile in care curentul electric este folosit doar pentru a genera energie sub forma de caldura (resou, bec, etc.), polaritatea sau directia curentului este irelevanta atata timp cat tensiunea si curentul existente in circuit sunt suficiente pentru a disipa puterea necesara elementelor din circuit. Totusi, cu ajutorul curentului alternativ se pot construi generatoare electrice, motoare electrice si sisteme de distributie a energiei electrice mult superioare din punct de vedere al eficientei fata de curentul continuu.
Structura lucrarii
CAP. 1 – Bazele teoriei curentului alternativ
CAP. 2 – Numere complexe
CAP. 3 – Reactanta si impedanta inductiva
CAP. 4 – Reactanta si impedanta capacitiva
CAP. 5 – Reactanta si impedanta RLC
CAP. 6 – Rezonanta
CAP. 7 – Semnale cu frecvente multiple
CAP. 8 – Filtre
CAP. 9 – Transformatorul
CAP. 10 – Circuite polifazate