Timp de citit: 2 minute Kit-ul electronic DIY prezentat este un automat de iluminat pentru baie, simplu si ieftin. Lumina se aprinde automat cand usa baii este deschisa si ramane aprinsa in stare ocupata cand aceasta este deschisa din nou, lampa / LED-ul stingandu-se dupa o scurta intarziere.
An: 2021
Cum construim un stabilizator de tensiune 1.25-20Vcc/4A?
Timp de citit: 2 minute Desi simpla la prima vedere, aplicatia se evidentiaza prin originalitate, un reglaj simplu, limitand curentul maxim debilat in sarcina, intr-o plaja larga. Stabilizatorui de tensiune prezentat reprezinta o aplicatie largita a circuitului integrat LM317.
Cum construim un amplificator audio stereo 2 x 3W cu BA5406?
Timp de citit: 3 minute Kit-ul DIY prezentat este un amplificator audio in clasa AB ce utilizeaza circuitul integrat BA5406 produs de ROHM. Simplu de realizat, cu numai cateva componente electronice, se poate conecta fara probleme la majoritatea preamplificatoarelor de semnal sau la iesirea placilor de sunet din PC, inpedanta sa de intrare fiind mare.
MAX712 – Controler pentru incarcarea rapida a acumulatoarelor NiCd / NiMH
Timp de citit: 4 minute MAX712 (si MAX713, cu foarte mici diferente) este un circuit integrat specializat pentru incarcarea rapida a acumulatoarelor NiCd sau NiMH de la o sursa de tensiune de curent continuu. Pot fi incarcate de la 1 pana la 16 elemente (de 1.2V) conectate in serie, numarul acestora programandu-se hardware.
Cum construim un controler de volum up/down stereo in 16 trepte?
Timp de citit: 2 minute Comod si silentios, fara a introduce zgomot electric in montaj, comparativ cu un potentiometru analogic, potentiometrul digital prezentat este realizat cu circuite integrate de uz general (nespecializate).
Cum construim un amplificator audio de 1W cu TDA7052?
Timp de citit: 2 minute Sunt multe aplicatii in care este necesar un amplificator de putere simplu, ieftin si rezonabil pentru circumstante portabile (excursii). TDA7052 este un amplificator de putere foarte simplu de construit, alimentat de la baterii, cu o putere decenta pentru dimensiunea si simplitatea sa. Articolul contine doua variante de constructie ale amplificatorului de 1W.
Cum utilizam un LED ca fotodioda? Montaj detector de lumina cu LM741/TL071
Timp de citit: 2 minute Montajul prezentat este unul simplist, scopul acestuia fiind detectia de lumina si familiarizarea cu functionarea amplificatoarelor operationale. Circuitul electronic are la baza IC-ul TL071/LM741 si foloseste o alimentare diferentiala de 5V.
BC17x, BC25x – Inceputurile productiei in Romania, IPRS Baneasa
Timp de citit: 7 minute La IPRS Baneasa, primele tranzistoare NPN (familia BC17x) au fost dezvoltate de catre ing. Nicolae Camen si primele tranzistoare PNP (familia BC25x) de ing. Sorin Georgescu. Articolul contine caracteristicile tehnice ale tuturor tranzistoarelor BC17x si BC25x.
2N2222 – Cel mai de succes si mai utilizat tranzistor dezvoltat vreodata
Timp de citit: 2 minute Tranzistorul NPN 2N2222, este folosit in aplicatiile care necesita amplificarea curentilor mici si a tensiunilor mici sau medii. Articolul contine si poze macro din interiorul capsulei tranzistoarelor produse de Motorola, ITT Semiconductors, CRP Industries, IPRS Baneasa si National Semiconductor.
EFD108 – Cea mai folosita dioda cu germaniu din Romania (IPRS Baneasa)
Timp de citit: 3 minute Diodele punctiforme (ca EFD108) pot fi considerate „stramosii” diodelor Schottky. Mai demult chiar erau denumite „microdiode Schottky cu germaniu”. Desi constructiv difera mult, functionarea este foarte apropiata, pragul de deschidere este mai coborat decat la diodele cu jonctiune PN cu germaniu (de aprox. 0.2V) si nu au acel „cot abrupt” din zona de deschidere a diodelor cu jonctiune.