Autori: Ing. Serban Naicu, Ing. Emil Marian
Editura: National – Bucuresti
Anul aparitiei: 1998
Functia esentiala a unui amplificator de audiofrecventa de putere este preluarea unui semnal audio de ordinul sutelor de milivolti si amplificarea acestuia in tensiune si curent, in asa fel incat in final sa fie posibil transferul dorit de energie electrica catre impedanta de sarcina (grupul de difuzoare din incinta acustica).
Amplificatorul de audiofrecventa trebuie sa realizeze o amplificare de putere, deci atat amplificarea in curent, cat si amplificarea in tensiune a semnalului de audiofrecventa initial.
Cartea prezinta 101 scheme electrice si cablaje de amplificatoare audio de putere.
Acest al treilea titlu al seriei se adreseaza cu predilectie utilizatorilor de aparataj electroacustic, constructorilor electronisti amatori sau profesionisti, dar si celor interesati de proiectarea, realizarea si, in final, utilizarea montajelor audio de mare fidelitate.
„101 MONTAJE PRACTICE DE AMPLIFICATOARE AUDIO DE PUTERE” reprezinta
o lucrare destul de ampla, reunind in paginile ei atat notiuni teoretice de baza, pentru cei doritori sa inteleaga mai bine domeniul amplificatoarelor de audiofrecventa, cat si un numar mare de scheme practice de astfel de echipamente electroacustice.
Prima parte a lucrarii prezinta in mod concis aspecte teoretice legate de etajele functionale care intra in componenta amplificatoarelor de A.F., clasele de functionare ale acestora, calculul puterii livrate si distorsiunile neliniare introduse de aceste etaje functionale. Aspectele teoretice ale lucrarii contin, in final, o metodologie de verificare a amplificatoarelor de audiofrecventa.
In sfarsit, partea a doua a lucrarii, cea mai apreciata probabil de catre constructorii electronisti, cuprinde un numar foarte mare de amplificatoare audio realizate cu tuburi electronice, cu tranzistoare si cu circuite integrate.
Sunt prezentate scheme simple de amplificatoare audio realizate cu un numar mic de componente electronice, avand o putere redusa, dar si scheme complexe, de mare performanta, realizate cu cele mai noi si competitive circuite integrate specializate (pana in 1998).
Gradul progresiv de complexitate si performanta al amplificatoarelor de audiofrecventa prezentate reflecta, pe de o parte continua ridicare a stachetei performantei in acest domeniu atat de iubit de marele public audiofil, dar ofera, pe de alta parte si constructorului electronist sansa de a-si alege montajul care-i este la indemana. Sunt prezentate montaje electronice selectionate cu grija de catre autori, de la simplu la complex, in paralel cu criteriul de putere livrata.
Majoritatea schemelor sunt insotite de elemente constructive, alaturi de explicarea functionarii acestora sunt date caracteristicile electrice principale, elemente de reglaj si de constructie (inclusiv desenul cablajului imprimat).
Cartea prezentata are urmatoarea structura:
CAP 1. CONSIDERATII TEORETICE
1.1. Etajele functionale din componenta amplificatorului de audiofrecventa de putere
1.2. Clase de functionare ale etajului final din amplificatorul de audiofrecventa de putere
1.3. Puterea livrata de amplificatorul de audiofrecventa
1.4. Distorsiuni neliniare in amplificatoarele de audiofrecventa
1.5. Verificarea amplificatorului de audiofrecventa de putere
CAP 2. MONTAJE PRACTICE DE AMPLIFICATOARE DE AUDIOFRECVENTA
2.1. Amplificatoare audio cu tuburi electronice
2.2. Amplificatoare audio cu tranzistoare
2.3. Amplificatoare audio cu tranzistoare si circuite integrate
2.4. Amplificatoare audio cu circuite integrate