Document prezentat in limba romana.
Anul si luna aparitiei: Aprilie 2000
Autor: S.C. Conex Electronic S.R.L.
Din sumarul acestei reviste enumeram:
Amplificator stereo 2x30W
- Se continua seria prezentarii amplificatoarelor de putere cu un model performant ce ofera la iesire o putere muzicala de 2 x 30W cu distorsiuni mici de 0.08%. Amplificatorul este configurat cu functiile de standby si muting si accepta atat o sursa de semnal monofonica, cat si stereofonica.
Termometre electronice
- Termometrul electronic prezentat este util in masurarea si supravegherea temperaturii incaperilor fiind de un real folos si lucrarilor din agricultura deoarece semnalizeaza pericol de inghet. Poate masura simultan temperatura din interiorul unei camere, cat si cea externa, prin intermediul unui senzor de temperatura extern (conectat la aparat cu ajutorul unui cablu cu lungimea de 3m). Este utilizat si in automobile putand semnaliza aparitia de polei pe carosabil.
Verificarea tranzistoarelor de tip DTA / DTC
- In multe aparate sunt folosite tranzistoare bipolare care au inclus in structura interna unul sau doua rezistoare. Unul dintre acestea este inserat cu baza, celalalt, nu totdeauna prezent, este plasat intre baza "reala" si emitor. Un astfel de tranzistor poate fi comandat direct de catre iesirea unui circuit numeric TTL sau CMOS.
Preamplificator pentru microfon
- Montajul este realizat cu doua tranzistoare de tipul BC171..173. Preferabil ca primul tranzistor sa fie BC173. Acest amplificator este recomandat atunci cand folosim motoare dinamice, cunoscand faptul ca, de regula, acest tip de microfoane favorizeaza frecventele audio joase sau, cum se mai spune, se aud "infundat".
Relee de timp
- In procesele industriale sau de laborator, acolo unde se lucreaza cu aparate ce vehiculeaza curenti importanti, supravegherea functionarii sistemelor se poate realiza si cu relee de timp. Acestea ocupa un volum mic in raport cu performantele ce le ofera: temporizari de scurta si lunga durata, anclansare momentata sau temporizata, mai multe perechi de contacte normal inchise / normal deschise (NI/ND) etc.
Prescaler 1Ghz
- Montajul ete proiectat in vederea extinderii domeniului de masurare a frecventelor pana la 1GHz, avand o buna rejectie a semnalelor perturbatoare si o sensibilitate de 10mV/1MOhm.
Convertoare DC-DC multicelulare (I)
- Se discuta detaliat despre variatorul de tensiune continua (VTC) cu 2 celule sincrone.
Receptoare TV cu memorii reinscriptibile
- In perioada anilor '90, odata cu introducerea microprocesoarelor pentru comanda si supravegherea functonarii receptoarelor TV, au fost folosite memorii de tip EEPROM (reinscriptibile electric). Tipica din acest punct de vedere este memoria statica MDA2062 care a fost folosita in multe receptoare TV impreuna cu microprocesorul SAA1293 (sau SAA1290).
Amplificator FI
- Amplificatorul prezentat, destinat in special emisiunilor J3E (SSB), functioneaza excelent fiind testat in trafic si comparat cu produse industriale.
Sursa stabilizata 12V/5A
- Sursa prezentata, poate debita un curent maxim de 5A la 12V. Deoarece ofera un curent important la iesire poate alimenta cu succes si amplificatoare audio de putere, construite pentru a fi alimentate de la acumulatoarele auto.
Tehnica SMD (I)
- Se prezinta aspecte teoretice cu privire la modul de fabricatie si folosire a componentelor SMD.
Comparator de capacitate cu circuit PLL
- Un circuit de test cu precizie data a capacitatii unui condensator se poate realiza simplu utilizand schema prezentata ce contine un circuit PLL in tehnologie CMOS - CD4046.
Transceiver VHF (IV)
- Continuare a articolului din revista Conex Club 03/2000. Se discuta despre reglajele receptorului si emitatorului.
Poate esti interesat si de:
Sisteme de sunet interioare JBL
Senzori inteligenti si achizitii de date
Receptoare radio
Pionierul electronist