• Ultimele adaugate
 • Produse recomandate
 • Vizitatori online

  Acum sunt 14 vizitatori online.

  Tipuri de condensatori si dielectrici


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Elementul principal al condensatorului care da nastere la diferitele proprietati ale tipurilor de condensatori este dielectricul - materialul dintre cele doua placi (armaturi). Unele tipuri de condensatori pot fi polarizati, adica tolereaza tensiuni doar intr-o singura directie. Alte tipuri de condensatori sunt nepolarizati si pot avea tensiuni de polaritate intre ei.

  In mod general diferitele tipuri de condensatori sunt numiti dupa tipul de dielectric pe care il contin. Acest lucru ofera o buna indicatie a proprietatilor generale pe care le vor expune si pentru ce functii de circuit pot fi utilizati.

  Exista multe tipuri de condensatori care pot fi utilizati. Acestia sunt prezentati in detaliu mai jos:

  Condensatorul ceramic

  Condensatorul ceramic este un tip de condensator care este utilizat in multe aplicatii, de la audio la aplicatiile de radio frecventa. Valorile acestuia variaza de la cativa picofarzi la aproximativ 0,1 microfarazi. Condensatorii ceramici sunt cel mai frecvent utilizati fiind ieftini si fiabili, iar factorul de pierdere al acestora este extrem de scazut, desi acest lucru depinde de dielectricul folosit.

  condensatorul ceramic

  Condensatorul electrolitic

  Condensatorii electrolitici sunt polarizati. Acestia sunt capabili sa ofere valori de capacitate ridicata - de obicei peste 1 uF si sunt cele mai utilizate pe scara larga pentru aplicatiile cu frecventa joasa - surse de alimentare, decuplarea si cuplarea audio, deoarece au o limita de frecventa in jur de 100 kHz.

  condensatorul electrolitic

  Condensatorul tantal

  La fel ca si condensatorii electrolitici, condensatoarele tantal sunt, de asemenea, polarizate si ofera un nivel foarte ridicat de capacitate pentru volumul lor. Cu toate acestea, acest tip de condensator are tolerante mari si adesea explodeaza atunci cand este folosit in circuite care genereaza stres termic. Este recomandat ca acest tip de condensator sa nu sa fie supus unor curenti mari sau unor tensiuni inalte.
  Acestia sunt disponibili atat in formate de plumb cat si de suprafata (plane).

  condensatorul tantal

  Condensatorul cu argint de mica

  Condensatoarele cu argint de mica nu sunt utilizate la fel de mult in zilele noastre, pentru ca ofera niveluri foarte ridicate de stabilitate, pierderi reduse si acuratete acolo unde spatiul nu este o problema. Ele sunt utilizate in principal pentru aplicatii de radio frecventa si sunt limitate in jurul valorii maxime de 1000 pF.

  condensatorul cu argint de mica

  Condensatorul film din polistiren

  Condensatorii de polistiren sunt o forma relativ ieftina care ofera tolerante bune acolo unde este necesar. Ele au o forma tubulara care rezulta din faptul ca dielectrul si cele doua armaturi sunt laminate impreuna. Aceasta adauga inductanta, limitand raspunsul lor de frecventa la cateva sute kHz. Acestia sunt in general disponibili ca si componente electronice cu plumb. Condensatoarele film de poliester sunt folosite acolo unde costurile sunt luate in considerare deoarece nu ofera o toleranta ridicata. Multe condensatoare film de poliester au o toleranta de 5% sau 10%.

  condensatorul film de polister

  Condensatorul de policarbonat

  Condensatoarele din policarbonat sunt utilizate in aplicatii in care fiabilitatea si performanta este critica. Pelicula din policarbonat este foarte stabila si permite realizarea unor condensatori cu toleranta ridicata care sa-si mentina valoarea de capacitate in timp. In plus, au un factor de disipare scazut si raman stabili pe o gama larga de temperaturi, de la -55C la +125C.
  Cu toate acestea, fabricarea dielectricului din policarbonat a incetat, iar productia lor este acum foarte limitata.

  condensatorul de policarbonat

  Condensatorul de polipropilena

  Condensatorul de polipropilena este uneori utilizat atunci cand este necesara o toleranta mai mare decat a celor de poliester. Dupa cum sugereaza si numele, acest condensator utilizeaza un film de polipropilena ca dielectric. Acest tip de condensator este de asemenea utilizat pentru frecvente joase. Acestea sunt in general disponibile numai ca si componente electronice cu plumb.

  condensatorul de polipropilena

  Condensatorul de sticla

  Dupa cum sugereaza si numele, acest tip de condensator utilizeaza sticla ca dielectric. Desi sunt costisitoare, aceste condensatoare ofera performante foarte ridicate in ceea ce priveste pierderea extrem de scazuta, capacitatea ridicata de curent de radio frecventa, nici un zgomot piezoelectric etc. Aceste caracteristici le fac ideale pentru multe aplicatii de radio frecventa performante.

  condensatorul de sticla

  Supercap

  De asemenea, cunoscut sub numele de supercapacitor sau ultracapacitor, dupa cum sugereaza si numele, acesti condensatori au valori foarte mari de capacitate, de pana la cateva mii de Farads. Sunt utilizati pentru asigurarea unei alimentari de memorie si, de asemenea, in cadrul aplicatiilor auto.

  super capacitorul

  Acestea sunt principalele tipuri de condensatoare. Pe langa acestea exista si alte tipuri care sunt utilizate pentru aplicatii mai specializate.

  Articol: Condensatorul - Generalitati
  Tester de tranzistori NPN si PNP
  Regimul tranzitoriu al condensatorului ideal
  Capacitmetru RS232 pentru pico si nano farazi

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 22 septembrie 2018.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.