• Ultimele adaugate
 • Produse recomandate
 • Vizitatori online

  Acum sunt 18 vizitatori online.

  Scurt istoric al tranzistorului


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Bardeen si Brattain au creat tranzistorul cu contacte punctiforme, realizat din doua contacte din folie de aur, asezate pe un cristal de germaniu. Atunci cand se aplica curent electric pe un contact, germaniul amplifica curentul electric care trecea prin celalalt contact.

  Inventatorii tranzistorului

  Shockley a proiectat ulterior un nou tip de tranzistor numit tranzistor "bipolar", care era superior tranzistorului cu contacte punctiforme, si il inlocuieste. Astfel, tranzistorul a fost, in mare parte, creatia lui Shockley. In 1956, echipa a primit premiul Nobel pentru fizica, pentru inventarea tranzistorului.

  William Shockley a fost crescut in Palo Alto. Era fiul unui inginer minier. A lucrat la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) in 1932, urmand doctoratul la M.I.T. Cand si-a terminat doctoratul, specializat in fizica cuantica, a lucrat la Bell Labs. Shockley a inceput sa lucreze in 1936 pe teoria fizicii solidelor care a stat la baza tranzistorului.

  A existat o prioritate pentru acest tip de dispozitiv. Radiourile timpurii, aveau detectori de semnal conceputi dintr-o sarma fina, numita "mustata" care impreuna cu un cristal de galena (sulfura de plumb) detectau componenta sonora a semnalului receptionat. Aceste radiouri timpurii au functionat, dar nu perfect.

  Pentru a intelege mai bine cum functioneaza radioul cu cristal de galena, am atasat materialul video de mai jos:  Bardeen si Brattain au folosit germaniu in locul galenei pentru realizarea primului tranzistor, iar design-ul lui Shockley, tranzistorul bipolar, a eliminat contactele delicate si suparatoare.

  Transistorii mai tarziu au fost facuti din siliciu, un element mult mai comun si care era protejat de coroziune. Texas Instruments din Dallas, a inceput pentru prima data productia comerciala de tranzistoare cu jonctiune pentru radiouri portabile in 1954. Apoi, compania Sony din Japonia a dobandit imediat dreptul de a produce tranzistori si a ajuns sa domine piata. In anii 1960, Sony a inceput sa produca televizoare folosind tranzistoare in locul tuburilor de vid.

  In 1956, Shockley s-a intors in Palo Alto, orasul sau natal, pentru a-si infiinta propria companie. A adus ingineri si oameni de stiinta talentati care sa lucreze pentru compania sa, dar acesta era o persoana foarte dificila si nu avea talentul de a gestiona o intreprindere. O decizie care a creat controverse si neintelegeri in randul angajatilor sai, a fost afisarea / publicarea salariilor tuturor angajatilor. Pe baza acestei decizii, personalul de varf a hotarat sa plece impreuna din companie. Ei au vrut sa continue sa lucreze intr-o alta companie, si astfel, Steven Fairchild de la Fairchild Camera, unul dintre angajati, a creat compania Fairchild Semiconductor pentru grupul de fosti angajati a lui Shockley.  Tranzistorii au transformat lumea electronicii si au avut un impact enorm asupra designului aparatelor electrice si electronice in special a calculatorului.

  Prin inlocuirea tuburilor voluminoase si necorespunzatoare cu tranzistori, computerele pot acum sa efectueze aceleasi functii, folosind mai putina putere si economisind spatiu.

  Numele de tranzistor vine de la "trans" care reprezinta transmitator si "zistor" care reprezinta rezistorul.

  Poate esti interesat si de:

  Un tranzistor doua tranzistoare
  Tipuri de condensatori si dielectrici
  Radiodepanare ABC
  Propagarea undelor ultrascurte

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 27 septembrie 2018.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.