• Ultimele adaugate
 • Produse recomandate
 • Vizitatori online

  Acum sunt 10 vizitatori online.

  Premergatorii lui Marconi - Partea a II-a


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Prezentul material este continuarea articolului Premergatorii lui Marconi - Partea I.

  1890: Eduard Branly determina ca o descarcare electrica coboarand dramatic rezistenta unui strat de pulbere de cupru (adesea acestea era amestecat cu cositor pentru o mai buna aderenta) asezat pe o suprafata de sticla sau ebonita. Branly a continuat cercetarile pentru fier, aluminiu, antimoniu, etc. Pentru producerea descarcarilor electrice acesta a utilizat masini electrostatice sau bobine Rhumkorff.

  Actul de nastere al radioconductorului se afla in posesia Academiei Franceze de stiinte din 24.11.1890, cand Ed. Branly l-a prezentat in cadrul unei sedinte publice. In cadrul acestei sedinte a realizat si o demonstratie practica de emisie-receptie radio. Emitatorul cu scantei a fost inlocuit cu o masina Whinshurt, iar receptorul simplu al lui Hertz a fost inovat printr-o schema originala ce continea radioconductorul, prevazut cu decoheror.

  portret eduardbranly

  Eduard Branly (1844-1940)

  Fizician si savant francez specializat in optica, principala sa realizare a fost radioconductorul (comunicare la 24.11.1890 la Academia Franceza de Stiinte), primul detector al undelor hertziene, denumit ulterior coheror de catre Sir Oliver Lodge. El este cel ce aduce un plus dispozitivului un electromagnet cu ciocanel pentru revenirea rezistentei pulberii (decoheror). Desi a fost cel care a inventat principiul telegrafiei fara fir, nu a revendicat nimic. A fost adeptul inlocuirii activitatii de obtinere a brevetelor de inventie, cu comunicarea publica, dovedind astfel preocuparea lui pentru stiinta pura.

  In disputa Popov-Marconi se pare ca a fost de partea primului prin marturisirea: "... desi experienta, despre care eu intotdeauna am vorbit ca despre o experienta deosebit de importanta, facuta de mine la studiul radio-conductorilor, constituie principiul telegrafului fara fir, totusi eu nu-mi atribui aceasta descoperire, deoarece eu niciodata nu am presupus transmiterea semnalelor... Telegrafia fara fir este rezultatul experientelor lui Popov".

  1891: Nikola Tesla realizeaza un alternator cu 384 de poli, capabil sa genereze o frecventa de 10 KHz.

  portret nikola tesla

  Nikola Tesla (1856-1943)

  Inginer electrotehnician si savant sarb, a fost unul dintre creatorii electrotehnicii industriale si un mare inventator. A rezolvat problema utilizarii curentilor alternativi pentru nevoile electroenergeticii. A realizat primul generator si primele motoare electrice bifazice, a intreprins vaste cercetari referitoare la curenti de IF si la "transmiterea fara cablu" a lor (cablul "Hertzian" reprezenta una dintre preocuparile si a altor cercetarori contemporani cu Tesla). In domeniul radiotehnicii a realizat un transformator rezonant special.  La 13 ianuarie Eduard Branly, a comunicat Academiei Franceze de Stiinte, despre efectul de "amplificare" (n.n. castig) prin adaugarea a doua tije metalice la bornele masinii emitatoare de scantei (antena de emisie). Ulterior va comunica printr-un articol de ziar despre efectul de "amplificare" la receptor prin lungirea firului exterior legat de coheror (antena de receptie). Popov si Marconi, vor mari aceste antene, ulterior sa le breveteze.

  A.S. Popov a considerat ca undele hertziene pot fi folosite pentru transmiterea informatiilor la distanta.

  Profesorul Calzecchi Onesti, din Italia, a observat de asemenea ca pilitura de cupru dintre cele doua placi metalice e rea conducatoare, dar dupa ce este supusa influentei unei descarcari de voltaj mare devine buna conducatoare.

  1892: William Crooks a scris in ziarul literar "Fornightly Review" un articol in care enumera principalele obstacole ce trebuiau depasite pentru a se putea realiza comunicatii in undele hertziene: realizarea de emitatoare fiabile, receptoare acordate sensibile si antene directionale.

  coheror simplu - vedere de ansamblu

  Eduard Branly a realizat primul detector sub forma unui tub de sticla umplut cu pilitura de fier care in prezenta campului electromagnetic isi micsoreaza rezistenta electrica. Dispozitivul denumit initial radioconductor, va fi redenumit de catre Oliver Lodge cu numele de "coheror".

  In materialul video de mai jos se explica in detaliu principul de functionare all coheror-ului:  Profesorul Amos Dolbear, fizician american de la Tufts College, a brevetat un aparat ce folosea principiul inductiei pentru a usura "comunicatia electrica prin doua puncte, la o departare de peste o jumatate de mila, fara sa-mi pot da seama cat peste aceasta".

  1893: Hammond V. Hayes scrie catre asistentul sau John Stone urmatoarele: "Vorbesc despre sistemul ... in prezent pus la Targul Mondial de la Chicago ... numele de RADIOPHONE trebuie recomandat de preferinta..."

  1894: Sir Oliver Lodge conecteaza coheronul lui Branly in bucla lui Hertz, pentru a face ca pilitura sa fie apta de a receptiona din nou, un vibrator ce o tinea in permanenta miscare. Ca amplificator de curent Lodge utilizeaza un releu care actioneaza penita inregistratoare. Intr-o prelegere tinuta in anul prezentat, Sir Oliver Lodge spune despre coheror ca "este cel mai uluitor de sensibil detector al undelor lui Hertz".

  Italianul Guglielmo Marconi si-a inceput cercetarile in domeniul undelor herziene (la varsta de 20 de ani). Aduce imbunatatiri transmitatorului cu scantei si construieste o varianta perfectionata a coherorului.

  1895: Popov comunica la Societatea Rusa de Stiinte Fizico-Chimice din Petersburg "Despre relatia dintre pulberile metalice si oscilatiile electrice" (25 aprilie/7mai). In aceasta lucrare Popov propune un fir ridicat la inaltime, ca antena, conectat printr-o bobina de soc la coheror si prin acesta la pamant. "Detectorul de furtuni", a fost primul receptor de unde electromagnetice produse de descarcarile atmosferice. Aparatul, constituit dintr-un coheror de constructie proprie, conectat printr-un fir conductor la un paratrasnet - prima antena de receptie - un releu, o pila electrica si o sonerie, pot fi considerate, in istoria electrocomunicatiilor, primul receptor de unde electromagnetice naturale (produse in urma descarcarilor atmosferice).

  Aleksandr Stepanovici Popov (1859-1906)

  portret - aleksandr stepanovici popov

  Inginer electrotehnician rus, absolvent al Facultatii de Fizico-Matematici al Universitatii din Petersburg. Profesor de fizica la un liceu din Kronstadt, a realizat cercetari experimentale in domeniul electrotehnicii si magnetismului. La 7 mai 1895 a prezentat public "aparatul inregistrator al descarcarilor atmosferice", in esenta un radioreceptor (primul, dar nu de radiotelegrafie), fiind primul ce a folosit antena la receptor.

  Bibliografie / Surse:

  https://www.appl-lachaise.net/
  https://www.ancient-origins.es/
  http://www.enciklopedija.hr/
  http://ashishrd.blogspot.com/

  Poate esti interesat si de:

  Un tranzistor doua tranzistoare
  Tipuri de condensatori si dielectrici
  Temporizator 0-72 secunde
  Dragomir Hurmuzescu

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 21 octombrie 2018.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.