• Ultimele adaugate
 • Produse recomandate
 • Vizitatori online

  Acum sunt 9 vizitatori online.

  Personalitati din istoria electronicii romanesti


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Sa facem cunostinta cu cateva persoane de referinta din istoria electronicii romanesti, de care suntem mandri, nume ce ne reamintesc ca avem o traditie in electronica.

  Anul 1904, reprezinta in istoria electronicii o dubla semnificatie. In acest an pentru prima data a aparut denumirea de electronica, in titlul unei reviste (Jahrbuch der Radioactivitat und Elektronik). De asemenea, anul 1904 reprezinta, anul de aparitie al electronicii, care corespunde cu inventarea de catre savantul britanic John Ambrose Fleming a diodei cu vid ("ventilul termoionic").

  Romania se poate mandri ca numarandu-se printre cele mai vechi scoli stiintifice in domeniul electronicii. Numerosi oameni de stiinta din tara noastra au avut contributii importante in dezvoltarea electronicii. Intr-un fel o parte dintre acestia pot fi considerati pe drept, parintii electronicii romanesti.

  Dragomir Hurmuzescu (1865-1954)

  portret dragomir hurmuzescu

  Renumit prin lucrarile sale experimentale in domeniul electricitatii. Inventatorul unui electroscop (1894) - ce ii poarta numele, acesta este de asemenea si autorul unei metode de determinare a raportului dintre unitatea de sarcina electrostatica si electromagnetica (1896). A studiat razele X, a initiat introducerea radiofoniei in tara noastra, dar si invatamantul in domeniul electrotehnicii. Sub conducerea sa s-a realizat primul receptor radio in 1925, primele posturi de emisie pe unde medii in 1927, si pe unde scurte in 1928.

  Pentru mai multe informatii despre Dragomir Hurmuzescu click aici.

  Augustin Maior (1882-1963)

  portret augustin maior

  A infiintat la Sibiu prima scoala de telegrafie si telefonie din Transilvania. A proiectat si realizat echipamente de telefonie cu curenti purtatori, dezvoltand cercetari importante de fizica teoretica asupra gravitatiei, termodinamicii, mecanica cuantica.

  Ion (Iancu) Constantinescu (1884-1963)

  Specialist in telecomunicatii, a contrubuit la dezvoltarea retelei telefonice din tara noastra si la infiintarea unei specializari in domeniul electrocomunicatiilor, in 1924 la Institutul Politehnic Bucuresti. In 1934 a publicat primul studiu privind dezvoltarea retelei telefonice din tara noastra si cursuri in domeniul telecomunicatiilor. Cea mai importanta lucrare stiintifica a sa a fost "Transmisiuni electromagnetice" din 1948.

  Mihai Konteschweller (1897-1947)

  portret mihai konteschweller

  A contribuit semnificativ in domeniul radiofoniei si telecomenzii prin radio. In 1934 a prezentat prima demonstratie de telemecanica din tara noastra. In anul 1937 a publicat lucrarea sa de referinta „Telemecanica”, una dintre primele lucrari in domeniu, pe plan mondial.

  A efectuat prima experienta de teleghidaj din Romania (1934), la numai 4 ani de la oficializarea (1930), pe plan mondial, a automaticii si telemecanicii ca domenii ale tehnicii si stiintei; primele fotografii aeriene cu zmeul au fost facute la Craiova, in 1914.

  Are cercetari si brevete de telemecanica, domeniu in care a publicat una dintre primele lucrari pe plan mondial. In aceasta lucrare este descrisa constructia unor creiere electrice, a unor relee electrice realizate cu tuburi de relee, dintre care unele, ulterior modernizate, au fost numite relee Reed. Prin lucrarile de radioelectricitate si televiziune pe care le-a elaborat si tiparit a contribuit la popularizarea mijloacelor audio-vizuale in masele largi ale publicului roman.

  Brevete de inventii pentru automobil cu forma aerodinamica (1934); sistem de alimentare a aparatelor de radio-receptie (1943); sistem de alimentare intermitenta cu ajutorul oscilatiilor de relaxare (1943).

  Tudor Tanasescu (1901-1961)

  portret tudor tanasescu

  Este considerat a fi intemeietorul scolii romanesti de electronica. A desfasurat o bogata activitate in domeniul circuitelor electrice si electronice, in paralel cu activitatea didactica. A elaborat lucrari in domeniul redresoarelor, amplificatoarelor electronice de putere, studiul reactiei in circuitele electronice, ociloscoapelor electronice etc. In 1930 a publicat unul dintre primele cursuri de radiocomunicatii din tara noastra. A avut contributii semnificative atat in domeniul electronicii industriale cat si in cel nuclear, militand si pentru fabricarea si utilizarea dispozitivelor electronice semiconductoare si a calculatoarelor electronice in tara noastra.

  Gheorghe Cartianu (1907-1982)

  portret george cartianu

  A desfasurat o activitate ampla de cercetare in domeniile referitoare la stabilitatea sistemelor electrice, modulatia de frecventa, sinteza circuitelor electrice in frecventa sau in timp, procesele informationale din organismele vii, transmisiuni de date, sisteme moderne de radiotelecomunicatii. Autorul amplului tratat "Modulatia de frecventa", avand contributii fundamentale la orientarea invatamantului in domeniul electronicii din tara noastra.

  Edmond Nicolau (1922-1996)

  portret edmond nicolau

  A fost unul dintre creatorii Facultatii de Electronica, fiind de asemenea, primul decan al Facultatii de Cibernetica Economica, dar si primul director stiintific la centrul de calcul ASE. A ocupat numeroase functii onorifice interne si internationale, fiind invitat sa conferentieze la multe universitati de prestigiu din lume. Presedinte a numeroase congrese internationale stiintifice, dobandind multe distinctii , printre care si premiul Academiei Romane. Spirit enciclopedic, a publicat peste 70 de volume si aproximativ 500 de articole stiintifice aparute in 16 tari.

  Bibliografie / Surse:

  http://www.litero-mania.com/
  http://aman.ro/
  http://www.bibliotecanicolaeiorga.blogspot.com

  Poate esti interesat si de:

  Scurt istoric al tranzistorului
  Robert Noyce si Jack Kilby - Inventatorii circuitului integrat
  Premergatorii lui Marconi - Partea a II-a
  Ernst Werner von Siemens

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 25 octombrie 2018.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.