• Ultimele adaugate
 • Produse recomandate
 • Vizitatori online

  Acum sunt 22 vizitatori online.

  Era electronicii "Solid state"


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.


  Reclamata ta aici!


  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  Reclamata ta aici!

  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Sa descoperim inceputurile erei in electronica.

  Era dispozitivelor semiconductoare s-a intins pe durata unei jumatati de secol si poate fi numita era electronicii moderne. Daca ar trebui ales un unic simbol pentru a reprezenta intreg universul electronic, acesta ar fi tranzistorul.

  Datorita simbolului electronicii, tranzistorul, nu ne-am putea imagina astazi electronica sau informatica. Multiplicat in milioane de exemplare pe un singur chip, da nastere microprocesorului. Desi este putin cunoscut, primele pagini din istoria tranzistorului sunt scrise mai intai de tranzistorul cu efect de camp si abia mai apoi de cel bipolar.

  In 1930, cercetatorul american Julius Edgar Lilienfeld, a descoperit faptul ca se poate comanda conductia intr-un cristal aplicandu-i-se acestuia un camp electric perpendicular. Acesta a depus mai multe brevete referitoare la ceea ce putem considera astazi primul tranzistor cu efect de camp, respectiv in 1926 (US Patent no. 1900.018) si in 1930 (US Patent no. 1745.175).

  portret julius edgar lilienfeld

  Firma Bell Telephone Laboratories a inceput studiul miscarii electronilor in solide inainte de primul razboi mondial. Grupul sau de cercetatori il avea ca principal teoritician pe W. Shockley (din anul 1936), ulterior, in 1945 alaturandu-se si J. Bardeen.

  La sfarsitul anilor `30 din laboratoarele Bell tanarul fizician, William B. Shockley, a incercat sa inlocuiasca comutatoarele electromecanice utilizate in telefonie pentru stabilirea conexiunilor, preocupandu-se cu precadere de o teorie propusa de Walter Shottky referitoare la efectul de redresare a curentului alternativ observat intr-o jonctiune metal-semiconductor.

  John Bardeen, William Shockley si Walter Brattain, laboratoarele Bell, 1948:

  bardeen, schokley si brittain la laboratoarele bell.jpg

  Schockley a intrevazut posibilitatea amplificarii semnalului prin intermediul unei zone situate sub stratul de metal. Primele sale incercari pentru realizarea unui asemenea dispozitiv (realizate cu cupru si oxid de cupru) in anul 1939, nu au dat rezultatele dorite. El a reluat aceste studii dupa al doilea razboi mondial, formand echipa cu John Bardeen si Walter H. Brattain, utilizand ca semiconductor germaniul.

  Aceasta echipa a realizat in anul 1947 primul tranzistor cu varfuri, al carui principiu de functionare a fost lamurit in aprilie 1949 de Bardeen si Brattain.

  In anul 1948, Shockley a pus la punct primul tranzistor bipolar cu jonctiuni. In acelasi an Shockley si Gerald L. Pearson de la Bell Laboratories au remarcat efectul unui camp asupra unei jonctiuni PN de siliciu. Anul 1948 poate fi considerat anul in care electronica a fost cu adevarat revolutionata, consecintele acestei revolutii le resimtim la fiecare pas si in prezent.

  Primul tranzistor cu jonctiuni a fost descris in iulie 1951 de Shockley, Sparks si Teal. Urmand ca in 1952, Shockley sa publice teoria tranzistorului cu efect de camp unipolar, in timp ce George G. Dacey si Ian M. Ross a realizat primul element (in 1953) cu ajutorul germaniului.  Unul dintre primele tranzistoare cu efect de camp a fost realizat in 1955, de cercetatorul francez Stanislas Teszner. Acesta functiona la frecvente relativ ridicate (30 MHz) si era realizat tot cu ajutorul germaniului (denumirea primita a fost de "tecnetron").

  La scurt timp, siliciul a inceput sa se impuna ca material semiconductor, pe de alta parte prin gama sa de temperatura mai larga, dar si datorita modalitatilor mai simple de lucru cu acesta. Astfel, in 1960, Dawon Kahng si John Atalla de la Bell Laboratories au venit cu propunerea unei structuri de siliciu in care un electrod de comanda izolat (poarta) provoaca crearea unui canal condutor intre jonctiunile PN.

  J. Torkel Wallmark de la RCA a intrevazut posibilitatea elaborarii functiilor logice cu ajutorul MOS-urilor.

  portret torkel wallmark

  Un alt cercetator de la firma RCA, doctorul Paul K. Weiner a dezvoltat aceasta idee cu ajutorul MOS-urilor cu straturi subtiri de sulfura si seleniura de cadmiu.

  In acelasi timp, firma Texas Instruments a depus un brevet asupra circuitului integrat, autor Jack Kilby (1959). Iar firma Fairchild a pus la punct procedeul "planar" (1960).

  Primul circuit integrat MOS (1962) se datoreaza lui Hofstein si Heiman de la laboratoarele de cercetari electronice ale firmei RCA. Este vorba de o retea de opt perechi de tranzistoare cu canal N, interconectate sub forma unei porti duble cu patru intrari.  Au urmat aparitia unor noi materiale, precum arseniura de galiu, noi structuri, depasirea tuturor granitelor, spre exemplu de frecventa, de putere, etc., ce pareau a fi intangibile. Tehnologia inca nu a fost intr-u totul descoperita, urmand parcursul normal de evolutie.

  Bibliografie / Surse:

  Articol preluat din Revista Tehnium, nr. 6, din anul 1998. O puteti descarca integral de aici.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Edgar_Lilienfeld
  https://www.researchgate.net/
  https://ethw.org/

  Poate esti interesat si de:

  Tranzistoare cu efect de camp
  Tester de tranzistori mosfet
  Licurici electronic cu MOSFET si lampi de 10W
  Manualul studentului - Capitolul 7 - Tranzistoare MOSFET si JFET

 • Categorie: Articole
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 28 octombrie 2018.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.